Detoxifierea de metale grele

Publicat: 29 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Zilnic suntem expusi la contaminarea cu metale grele si substante chimice toxice. Metalele grele care cauzeaza cel mai frecvent probleme de sanatate sunt mercurul, plumbul, arsenicul, cadmiu (din fumul de tigara) si fierul. Alte metale periculoase sunt: aluminiu, antimoniu, crom, cobalt, cupru, mangan, seleniu, staniu, taliu si uraniu.

Numarul intoxicatiilor cu metale grele a crescut simtitor in ultimele decenii. Aceste intoxicatii sunt cauza majora a: dezechilibrelor hormonale, cancerelor, disfunctiilor tiroidiene, tulburarilor neurologice, alergiilor alimentare si depresiei.

Terapia cu agenti chelatori

Tratamentul de prima intentie pentru cele mai multe dintre intoxicatiile cu metale grele este terapia cu agenti chelatori. Agentii chelatori sunt substante care trec prin corp si atrag metalele grele care sunt apoi eliminate impreuna. Chelatorii pot fi administrati pe cale orala, dar pot fi utilizati si pe cale intravenoasa, transdermica si sub forma de supozitoare.

Este nevoie de foarte multe luni sau chiar ani pana cand metalele vor fi eliminate complet prin terapia cu agenti chelatori. Costul terapiei este, de obicei, destul de mare.

Alte metode de eliminare a metalelor grele din organism

Anumite elemente toxice pot fi eliminate prin consumul de combinatii specifice de minerale si vitamine. In cazul arsenicului, puteti lua zilnic sase comprimate de oxid de magneziu, plus o lingurita de pulbere de calciu/magneziu, toate amestecate in suc proaspat de lamaie. Desigur, printr-o astfel de modalitate de detoxifiere, vor fi necesari ani de zile pana cand metalele grele si alte toxine vor fi eliminate din organism.

Alte tipuri de detoxifiere includ utilizarea de combinatii de plante, aminoacizi si alte suplimente nutritive. Dezavantajul acestor tipuri de agenti chelatori este timpul prea mare in care sunt eliminate produsele toxice din organism.

Alte alimente care sunt cunoscute pentru maximizarea efectelor detoxifierii de metale grele sunt:

Efecte secundare

Desi terapia cu agenti chelatori este considerata sigura, noile informatii despre substantele folosite au relevat faptul ca acestea nu sunt chiar atat de inofensive pe cat se credea. Agentii chelatori trebuie administrati intr-o clinica specializata si de catre profesionisti si pot declansa efecte secundare, uneori chiar severe.

Doi dintre cei mai importanti factori pentru siguranta terapiei cu chelatori sunt doza si frecventa. Supradoza poate fi extrem de periculoasa, iar cantitatea prea mica de substante nu este eficienta. Toxicologii sustin ca terapia cu chelatori trebuie utilizata in cazul introxicarilor acute cu metale grele sau ca o ultima solutie, atunci cand toate celelalte metode de detoxifiere au fost epuizate. Sunt recomandate mai intai, metodele naturale si apoi utilizarea medicatiei.


Afla cum sa-ti intaresti imunitatea Afla cum sa-ti intaresti imunitatea

Citeste si despre:

Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Detoxifierea ficatului Tipuri de detoxifiere Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Ce este matreata, de ce apare si cum o tratam? Laserele medicale, solutia ideala pentru multe dintre afectiunile dermatologice, dar si estetice! Cum tratezi si ameliorezi uscaciunea vaginala Dieta pentru sanatatea ficatului Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul Poluarea - consecinte medicale Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat? Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman