Astenia de toamna

Actualizat: 13 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Potrivit studiilor, una din 10 persoane sufera de astenia de toamna. Astenia de toamna este in general provocata de dificultatea de adaptare a corpului la diferentele de temperatura dintre zi si noapte. De asemenea, cantitatea scazuta de lumina si soare, cat si o dieta necorespunzatoare, sunt alte cauze ale asteniei de toamna.

Programul haotic, lipsa de odihna sau exercitii fizice regulate, pot de asemenea declansa acest tip de astenie.

Tristetea manifestata in zilele reci de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare. In anumite cazuri aceasta stare semnaleaza prezenta asteniei. Pe masura ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare sa-si piarda din putere, ceea ce face o persoana afectata de astenie sa se simta slabita si trista.

Simptome


Diagnosticul de astenie de toamna poate fi considerat corect, numai daca persoana in cauza a manifestat aceleasi simptome, cel putin trei sezoane la rand si daca starea acesteia de sanatate s-a imbunatatit in timpul lunilor de primavara si vara.

Manifestarile frecvent intalnite ale asteniei de toamna:

Cum poate fi prevenita


Astenia poate fi prevenita prin urmarea unor simplii pasi:

O dieta nesanatoasa poate fi responsabila pentru tulburarile de dispozitie?


Atunci cand apar starile specifice pentru astenie, apatie sau oboseala, ele reprezinta un semnal clar care atentioneaza o persoana ca stilul de viata nu este cel mai potrivit pentru organism. Pentru a preveni aceste stari, specialistii recomanda consumul unor cantitati mari de alimente bogate in vitamine, minerale, enzime si fitonutrienti.

In acest fel, puteti intra in sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care va va ajuta sa faceti fata bolilor si sezonului de toamna-iarna. Astfel, ar trebui sa includeti in dieta dumneavoastra zilnica multe fructe si legume precum: varza, conopida, broccoli, sfecla, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri si suplimente naturale.

Tratament


Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala.

Fototerapia (bazata pe lumina) este o alta metoda de a trata aceasta afectiune. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar de obicei in termen de 3-4 saptamani.

Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate cu astenia si modalitatile prin care puteti remedia simptomele acesteia. Fara a utiliza vreun tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Astenia de toamna – modalitati de a-i face fata Astenia de toamna. Simptome si metode de preventie 5 trucuri simple pentru a scapa de astenia de toamna Ce sunt asteniile de sezon? 3 boli care apar frecvent toamna. Invata cum sa le tratezi! Astenia de vara Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros Memoria si dificultatile de concentrare Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Depresia sezoniera 14 plante care ne fac somnul mai usor Modalitati de a preveni depresia prenatala