Tulburari ereditare ale metabolismului

Actualizat: 26 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Ce este metabolismul?


Termenul de metabolism este o notiune complexa ce face referire la o multitudine de reactii biochimice cu rol in mentinerea homeostaziei organismului uman.

Exista o serie de enzime specifice ce descompun mancarea si anumiti compusi chimici cu scopul de a fi folosite de corpul uman, fie sub forma de combustibil, fie pentru a le depozita si a le utiliza atunci cand este necesar. Totodata, metabolismul este responsabil si de descompunerea si eliminarea anumitor substante de care corpul nostru nu se mai poate folosi sau care ii sunt daunatoare.

Ce sunt tulburarile metabolice ereditare?

Tulburarile metabolice apar atunci cand unul sau mai multe dintre componente (hormoni sau enzime) lipsesc sau sunt deficitare, ceea ce va face ca reactiile metabolice sa nu functioneze adecvat, determinand acumularea unor compusi toxici precum si producerea deficitara a energiei.

Desi exista un numar mare de tulburari metabolice (literatura de specialitate descriind cateva sute de astfel de afectiuni), ele sunt boli relativ rar intalnite in populatia generala. Abordarea terapeutica este diferita in functie de fiecare boala in parte.

Cum se manifesta tulburarile ereditare de metabolism?

Datorita faptului ca sunt descrise un numar mare de boli metabolice, acestea fiind totodata relativ rare, intreaga constelatie de semne si simptome asociate acestor patologii nu este pe deplin cunoscuta. Stim insa ca semnele, simptomele si severitate sunt diferite in functie de patologia in cauza, variind de la usoare la amenintatoare de viata.

Semne si simptome:
Tulburari de crestere si dezvoltare;
• Deficit cognitiv;
• Fatigabilitate (oboseala excesiva);
• Inapetenta (lipsa poftei de mancare);
• Scadere ponderala;
• Durere;
• Colorare anormala a pielii;
• Slabiciune musculara;
• Probleme oculare;
• Hepatomegalie (ficat de dimensiuni crescute);
• Splenomegalie (splina de dimensiuni crescute);
• Crize convulsive;
• Surditate;
• Depuneri de colesterol la nivelul regiunii oculare.

Ce cauzeaza aparitia tulburarilor ereditare ale metabolismului?

Termenul de ereditar descrie o afectiune prezenta inca de la nastere. Tulburarile ereditare de metabolism sunt afectiuni transmise prin intermediul unor gene (aceste gene prezinta defecte, fapt ce va duce la lipsa producerii enzimelor sau hormonilor) de la parinti la copii. Aceste defecte genetice vor determina functionarea improprie a metabolismului.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia tulburarilor ereditare de metabolism?

Persoanele ce prezinta un risc ridicat de a avea o tulburare ereditara de matabolism sunt acele persoane cu un istoric familial al uneia dintre patologii (unul sau mai multi membri ai familiei sunt diagnosticati cu o tulburare ereditara de matabolism);

Tipuri de tulburari ereditare ale metabolismului:
• Hipercolesterolemia familiala
Boala Gaucher
• Sindrom Hunter-Hurler
• Boala Krabbe
• Boala urinei cu miros de sirop de artar
• Sindrom Niemann Pick
• Glicogenoze
• Fenilcetonuria
• Porfiriile
• Boala Tay Sachs
• Boala Wilson
• Hemocromatoza

Hipercolesterolemia familiala este una dintre cele mai comune boli metabolice ereditare, caracterizata de un nivel foarte crescut al colesterolului, in mod particular a fractiunii LDL. Sunt 4 mutatii genetice responsabile de aceasta afectiune. Nivelul extrem de crescut al colesterolului favorizeaza formarea placilor de aterom in vase si determina un risc cardiovascular ridicat inca de la varste tinere.

Boala Gaucher si Sindromul Niemann Pick- boli lizozomale. Boala Gaucher este caracterizata de acumularea grasimilor in organism, cu precadere in splina si ficat, dar si la nivelul plamanilor, creierului si maduvei ososase. Ca urmare a incarcarii cu grasime, aceste organe vor prezenta dimensiuni marite si functie afectata.

Hemocromatoza- este caracterizata de un exces de fier in organism, cauzat de hiperabsorbtia acestuia.

Fenilcetonuria- afectiune metabolica caracterizata prin acumulare in sange a fenilalaninei , cu efect toxic asupra creierului.

Cum diagnosticam tulburarile ereditare de metabolism?

Anumite boli metabolice pot fi diagnosticate efectuand teste de screening prenatal sau inca de la nastere. O alta subcategorie de boli reprezinta o provocare in ceea ce priveste diagnosticul corect si rapid, trimitand pacientul la medicul specialist atunci cand semnele si simptomele sunt deja evidente, in adolescenta sau chiar in viata adulta.

• Teste metabolice- dozarea nivelului de aminoacizi, al glicemiei sau colesterolului pot fii extrem de utile in diagnosticarea unor tulburari metabolice ereditare. Atunci cand valorile acestor constante sunt modificate, medicul poate solicita efectuarea unor investigatii suplimentare necesare pentru diagnosticarea corecta a acestor afectiuni;

• Testele genetice- un instrument util in diagnosticarea acestor afectiuni sunt testele genetice, ce uneori pot identifica gena si defectul ce stau la baza afectiunii. Desi extrem de specifice, aceste teste ne ajuta sa identificam sursa problemei dar nu pot modifica gena responsabila pentru boala in sine; Pentru a efectua teste genetice, trebuie sa ne adresam unui genetician care va recomanda si va interpreta rezultatul lor.

• Amniocenteza- este un test utilizat pentru diagnosticul prenatal (inainte de nastere) al tulburarilor metabolice. Acest test se realizeaza prin recoltarea unei cantitati mici de lichid amniotic si examinarea ulterioara a acestuia, si va fii efectuat sub indrumarea medicului obstretician.

• Recoltarea unei mici cantitati de sange din calcaiul bebelusului, imediat dupa nastere, poate fii extrem de utila in diagnosticarea tulburarilor ereditare de metabolism.

• Examenul fizic si anamneza- desi exista boli metabolice ce pot fi diagnosticate inca din viata uterina sau la nastere, manjoritatea acestor boli manifesta semne si simptome ceva mai tarziu, astfel ca un examne fizic complet si o anamneza minutioasa realizate de catre un medic specialist, ne pot orienta catre un diagnostic corect

• Testele imagistice-pot evidentia marirea in volum a unui organ (splina, ficat).

Tratament

Literatura medicala descrie un numar foarte mare de boli ereditare de metabolism, astfel ca abordarea terapeutica difera de la o patologie la alta, in functie de severitatea acesteia. Din cauza faptului ca la baza acestor boli sta un defect genetic, tratamentul lor este destul de limitat.

Tratamentul se poate rezuma la anumite diete sau restrictii alimentare, la suplimentarea dietei cu anumite preparate enzimatice, putand sa ajunga pana la necesitatea efectuarii transplantului de organ. Terapia genica, desi promitatoare, nu este inca o alternativa viabila pentru terapia medicala a zilelor noastre.

Preventie

Fiind boli cauzate de defecte genetice, preventia se rezuma la consultarea unui genetician atunci cand suntem diagnosticati cu una dintre aceste afetiuni si dorim sa avem un copil. Acesta ne poate explica care sunt riscurile ca bebelusul sa mosteneasca afectiunea si care sunt alternativele de care putem sa beneficiem.

Prognostic

Desi comunitatea medicala continua sa descopere caracteristici ale acestor boli, prognosticul lor, in majoritatea cazurilor, este unul relativ bun. Pentru majoritatea celor diagnosticati cu aceste patologii, activitatile de zi cu zi nu sufera modificari, ei continuand sa aibe o viata normala. Exista si situatii amenintatoare de viata. Totusi, adresabilitatea catre un medic specialist nu trebuie amanata, acesta putand sa ofere alternative terapeutice si dietetice pentru ca pacientul sa traiasca o viata activa si sanatoasa.

Concluzii

Cercetarile din domeniul bolilor ereditare de metabolism sunt in continua expansiunea. Majoritatea simptomelor sunt nespecifice, ele fiind intalnite si in alte afectiuni, de aceea, atitudinea potrivita in cazul aparitiei unui semn sau simptom este sa ne adresam unui specialist ce poate sa completeze tabloul clinic prin efectuarea unor investigatii suplimentare.

Se recomanda ca rudele de sange ale pacientilor diagnosticati cu una dintre aceste afectiuni sa efectueze teste de screening. Consilierea prenatala si sfatul genetic in cazul celor diagnosticati sunt absolut necesare.

Diagnosticul timpuriu si initierea unei terapii inca din etapele initiale ale bolii sunt necesare pentru a mentine calitatea vietii pacientilor cu boli metabolice ereditare.

Bibliografie:
1.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916
2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17962-inherited-metabolic-disorders
3.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25612857/.
4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31335359/.


Citeste si despre:

Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Cataracta Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Pancreatita Analize de sange utilizate in patologia hepatica Stimularea metabolismului Metabolismul si greutatea corporala Factori declansatori care pot schimba metabolismul