Strategia ONU impotriva drogurilor, un esec total

Publicat: 11 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Strategia impotriva drogurilor adoptata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in 1998 pe zece ani si implementata sub sloganul "O lume fara droguri:putem reusi!", s-a dovedit un esec total, in conditiile in care, anul trecut, productia de cocaina crescuse cu 20%, iar cea de heroina crescuse cu 120%.

Reprezentantii ONU vor avea o noua reuniune la nivel inalt, miercuri si joi, la Viena, unde vor discuta despre implementarea obiectivelor strategice adoptate in cadrul Adunarii generale din urma cu zece ani, UNGASS 1998, cand isi propusesera sa reduca la minimum, pana in 2008, consumul si productia de droguri.

Potrivit organizatiilor nonguvernamentale care ofera servicii pentru consumatorii de droguri si care monitorizeaza evolutia acestui sector, politicile restrictive cu privire la regimul stupefiantelor nu numai ca nu au avut succes, dar mai mult, a avut si consecinte neprevazute.

Astfel, printre cele mai grave efecte secundare ale conventiei din 1998 se numara incalcarea drepturilor omului in cazul tarilor unde consumul de droguri se pedepseste cu moartea, abuzurile asupra consumatorilor fortati sa faca tratamente, condamnarea a milioane de persoane pentru consum minor si, mai ales, raspandirea necontrolata a numeroase boli cronice cu mortalitate ridicata, cum ar fi hepatita C sau SIDA.

"Daca incriminam consumul de droguri, nu vom ajuta in niciun fel persoanele dependente si nici nu prevenim raspandirea acestor substante, pentru ca piata va tinde sa se dezvolte tacit. Lumea drogurilor infloreste sub aceste legi stricte impuse de guverne dar ceea ce este chiar mai grav, apar tot felul de probleme care nu pot fi controlate intr-o lume a ilegalitatii, cum ar fi raspandirea bolilor", explica, pentru NewsIn, Valentin Siminov, directorul executiv al organizatiei Romanian Harm Reduction Network / Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor (RHRN).

In acest context, organizatiile si asociatiile din intreaga lume, grupate in Consortiul International privind Politicile in Domeniul Drogurilor / International Drug Policy Consortium (IDPC), retea compusa din 32 de ONG-uri care se ocupa de problemele asociate consumului de stupefiante, cer guvernelor sa tina cont de efectele pe care le-au avut politicile adoptate pana acum si sa opreasca razboiul impotriva drogurilor.

Astfel, guvernele ar trebui sa dezincrimineze consumul de droguri, sa inceteze eradicarea fortata a cresterii cocainei din regiunile cu o mostenire culturala in acest domeniu, sa ofere formule pentru tratarea dependentei si sa promoveze inscrierea voluntara in programele de tratament, sa creasca numarul programelor de reducere a riscurilor, cum ar fi oferirea de seringi si de camere de injectare.


Citeste si despre:

Aminoacizii – o baza solida pentru o viata sanatoasa Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 10 strategii de a castiga controlul in cuplu Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Depresia si tulburarile de somn - strategii pentru nopti linistite Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Actionati preventiv impotriva calusurilor si a bataturilor Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! 10 strategii pentru a scapa de stresul sarbatorilor Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante