Prea multe ore in fata televizorului dauneaza sanatatii mintale a copiilor-studiu

Publicat: 03 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Privitul in exces la televizor dar si utilizarea exagerata a internetului pot genera probleme psihice, in cazul copiilor, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Una dintre principalele concluzii ale studiului este ca expunerea excesiva a copiilor la programele TV si internet ii face pe acestia mai materialisti, ceea ce le afecteaza in timp relatia cu parintii dar si sanatatea mentala.

Potrivit cercetarii, copiii sunt victime ale unei noi forme de consumerism, tinerii de pana in 16 ani din Marea Britanie cheltuind in total aproximativ trei miliarde de lire sterline din proprii bani pe haine, muzica, jocuri video, snack-uri si reviste.

Raportul sustine ca anumiti publicitari "exploateaza in mod explicit mecanismul presiunii exercitate de congeneri asupra individului, in timp ce parintii sunt perceputi ca niste bufoni" iar in acest context, publicitatea capitalizeaza ideea "esti ceea ce ai".

Mai mult chiar, orele petrecute in fata televizorului pentru a urmari seriale, drame sau talk-show-uri cu si despre vedete au un efect profund daunator. Astfel ca, potrivit studiului, "copiii afla detalii din viata intima a vedetelor, care de regula sunt mai bogate decat vor fi ei vreodata si de cele mai multe ori cu un aspect fizic mai placut. Faptul de a le urmari tot timpul duce la asteptari foarte mari si reduce respectul de sine".

De asemenea, raportul recomanda ca publicitatea la mancarea nesanatoasa si la alcool sa fie interzise inaintea orei 21.


Citeste si despre:

Sanatatea mintala in randul copiilor Recunoasterea semnelor de tulburari de sanatate mintala in cazul copiilor Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei Cum sunt legate obezitatea si sanatatea mintala Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Despre vara si prea multe calorii Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog Impactul pandemiei COVID-19 asupra sanatatii mintale Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale? Cum putem diferentia tulburarea de stres post-traumatic de alta tulburare de sanatate mintala? Cum sa ne pastram intacta sanatatea mintala in acest final de an?