Inceperea scolii aduce cu sine obiceiuri ce ii incurajeaza pe copii sa devina supraponderali sau chiar obezi. Numarul de prescolari supraponderali s-a dublat in ultimii 10 ani.
Parintii trebuie sa fie constienti ca greutatea normala in copilarie este mai mult decat un aspect ce tine de estetic.
Studiile au aratat ca obezitatea la copii si tineri poate fi un predictor nu doar al greutatii persoanei mai tarziu in viata, dar si al sanatatii globale si al longevitatii.
In plus, riscul de mortalitate din cauza cancerului de colon si de boli respiratorii, incluzand astm si emfizem pulmonar, este de 2-3 ori mai mare la persoanele care au fost supraponderale in tinerete.
Asa cum parintii ingrijorati de acest aspect o stiu, sa ii convinga pe copii sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa faca exercitii fizice mai des este mai usor de spus decat de facut.
Acestia sunt pasii pe care doar parintii ii pot urma. Insa acest lucru nu inseamna ca cei mici nu pot fi raspunzatori de alimentatie
Exista cateva reguli ce ar trebui urmate, daca va doriti un copil in forma fizica. Sfatul ar fi sa umati cat de multe puteti, stiind, insa, ca zilele de nastere sau evenimentele speciale pot incalca unele dintre reguli.
Potrivit expertilor, dieta riguroasa si exercitiile fizice nu sunt singurele ce ar trebui aplicate copiilor, pentru ca acestea ii vor face pe copii sa se simta persecutati si nefericiti si nu va functiona.
Cea mai importanta modalitate de a mentine copiii sanatosi, este ca parintii sa fie implicati in starea lor de bine. De la cum sunt hraniti copiii pana la cat de mult se joaca, parintii sunt responsabili in lupta impotriva obezitatii din copilarie.
Expertii in domeniu sugereaza ca profesorii si parintii ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a facilita cel putin 60 de minute de joaca pe zi pentru copii.
Noul an scolar poate agita putin rutina din timpul verii, iar activitatile dupa scoala sunt o modalitate buna de a va asigura ca fiecare copil primeste timpul de care are nevoie pentru a-si pastra corpul si mintea sanatoase.
Activitatile de dupa scoala sunt acelea care nu doar il fac pe copil sa se miste, ci servesc si la a-i educa faptul ca sunt importante la o activitate fizica extrem de intensa. Si bineinteles ca toate aceste trebuiesc facute sub premiza jocului si distractiei.
Iata cateva dintre regulile pe care ar trebui sa le respectati daca va doriti sa aveti un copil sanatos.
Mancati mesele principale impreuna
Acest obicei, daca este respectat, ii ajuta pe copii si adolescenti sa consume mai multe fructe, legume, fibre si mai putine mancaruri grase si bauturi racoritoare. Chiar daca nu aveti timp sa mancati cina impreuna in fiecare seara, asigurati-va ca aveti optiuni sanatoase in bucatarie pentru a evita produsele preparate la minut sau mesele in oras, care pot fi mult mai pline in grasimi si calorii decat mesele preparate acasa.
Faceti felurile preferate de mancare mai sanatoase
Nu este neaparat nevoie sa le serviti copiilor doar salate si pui fiert, ci pregatiti-le felurile lor preferate ca pizza, paste intr-un mod mai sanatos. Incercati sa folositi ulei in loc de unt si sa reduceti cantitatea de branza, smantana si alte produse bogate in grasimi care se afla in reteta originala.
Limitati sucurile carbogazoase
Ele contin mult zahar si implicit calorii. Pastrati apa la indemana pentru a fi disponibila atunci cand copilul are nevoie sa bea ca sa nu mai fie nevoie sa apeleze la sticla cu bauturi nesanatoase.
Produsele la evenimentele speciale oferiti-le cu moderatie
Inghetata, tortul, bomboanele si prajiturile ar trebui sa fie limitate la ocaziile speciale ca zile de nastere, vacante, excursii si alte celebrari ocazionale. Ca alternative, oferiti-le o varietate de fructe sanatoase ca merele, bananele, strugurii si fructe de padure bine spalate si usor accesibile.
Oferiti-i o varietate de feluri de mancare
Poate ca cel mic are o mancare preferata, insa cea mai buna alegere este sa consume mai multe feluri. Daca ii pregatiti feluri diferite, va fi mai predispus sa faca rost de nutrientii de care are nevoie.
Oferiti-le sa guste din mancarea pe care nu a mai consumat-o de mult timp sau niciodata. Unele alimente, ca legumele verzi, sunt mai preferate cu cat copilul creste in varsta.
Incurajati-l sa bea lapte
Copiii au nevoie de calciu pentru a avea oase tari, iar laptele este o sursa grozava de a obtine acest mineral. Cat de mult au nevoie copiii? Daca este mai mic de 9 ani, 2 cani cu lapte pe zi ar fi suficient. Daca e mai mare de 9 ani, oferiti-i cam 3 cani cu lapte pe zi.
Probabil ca uneori, copilul dumneavoastra va dori sa bea si altceva in afara de lapte, asa ca e bine sa ii oferiti ocazional suc. Insa aveti grija sa limitati zaharul, pentru ca acesta adauga doar calorii, nu si nutrienti.
Intrebati-l daca se simte satul
Atunci cand mananca, observati cum se simte corpul si cand stomacul incepe sa se umple. Uneori, oamenii mananca mult pentru ca nu obseva cand trebuie sa se opreasca. Daca cel mic mananca prea mult, se poate simti inconfortabil si, pe o perioada mai mare de timp, poate duce la o crestere in greutate nesanatoasa.
Limitati-i timpul la ecran
Ce este timpul la ecran? Este timpul petrecut in fata televizorului sau a DVD-ului, a jocurilor video, a consolelor, sau folosirea unui smartphone, a unei tablete sau a unui computer.
Cu cat petrece mai mult timp cu aceste activitati sedentare, cu atat timpul disponibil pentru activitatile fizice precum baschetul, mersul cu bicicleta sau inotatul este mai mic. Incercati sa ii limitati timpul pana la 2 ore pe zi in fata unui ecran.
Ajutati-l sa fie activ
Incercati sa aflati ce activitate ii place cel mai mult copilului dumneavoastra. Nu tuturor le place baschetul sau fotbalul. Poate ca pasiunea sa este karate sau poate dansul. Ajutati-va copilul sa practice aceste activitati regulat si gasiti modalitati sa fie activ in fiecare zi.
Ar trebui sa notati pe o lista cateva lucruri amuzante de facut impreuna cu cel mic in loc sa va uitati la televizor sau sa jucati jocuri la calculator.
Incurajati jocurile in afara casei
Lasati-l sa se murdareasca, astfel va descoperi lumea. Lasati-l sa alerge dupa umbre, sa planteze un copac. Lumea intreaga este un loc de joaca pentru copii. Puteti face acest lucru impreuna cu el pentru a-l motiva si pentru a-l incuraja sa se joace cat mai mult in afara casei.
Invatati-l sa bea multa apa
Obiectivul este sa bea 8 pahare cu apa si sa il feriti de sucuri carbogazoase si bauturi cu mult zahar. O alimentatie echilibrata cu fructe, legume si carne saraca in grasimi (cum ar fi pestele si pieptul de pui) sau nuci va ajuta cu atat mai mult aportul de apa.
Nu ratati nicio masa cu copilul, deoarece corpul va depozita mai multa grasime. Aceasta inseamna ca metabolismul (care arde grasimile) incetineste si aduna grasime astfel incat corpul sa poata continua sa isi mentina functiile la cote normale.
Convingeti-l sa mestece rar
Daca mananca incet si mesteca asa cum trebuie, creierul are mai mult timp la dispozitie pentru a transmite ca stomacul este plin si ca nu mai are nevoie de mancare. Tineti evidenta alimentelor consumate, inclusiv ce a mancat la gustare.
Ajutati-l sa doarma intre 8 si 10 ore pe noapte
Credeti sau nu, somnul de noapte ajuta copilul sa fie in forma, iar metabolismul se odihneste, somnul pregatindu-l sa arda grasimile a doua zi.
Implicati-l in activitati sportive
Sporturile practicate dupa scoala abunda toamna si primavara, de aceea implicati-l pe copilul dumneavoastra intr-unul sau in 2 sporturi pe care el le prefera.
Implicandu-l pe cel mic in activitatile de dupa scoala ii mareste increderea in sine, ii imbunatateste abilitatile de leadership si ii ofera oportunitatea de a lucra ca un membru al unei echipe, simtindu-se util si integrat.
Insa aveti grija ca aceste activitati sa nu sacrifice totusi timpul pentru temele de acasa. Echipa ofera programe sanatoase care ii pastreaza pe copii activi dupa scoala din punct de vedere fizic si mental. Discutati posibilitatile cu copilul dumneavoastra pentru a gasi o solutie adecvata.
Uneori, copiii nu sunt organizati in echipe sportive, iar acest lucru este perfect normal. Daca sporturile de dupa scoala nu sunt chiar potrivite pentru copilul dumneavoastra (daca este prea mic sau mai putin interesat de o astfel de activitate), atunci inventati cu el propriul sport.
Cand orele de la scoala s-au terminat, gasiti-va timp sa va jucati cu copilul cu mingea, organizati curse cu mici obstacole in parc si vedeti cat de repede poate cel mic sa le termine.
Daca cel mic este mai interesat pentru activitatile de unul singur care nu presupun neaparat echipe, el poate lua cateva ore de arte martiale. Karate, judo si tae kwon do sunt potrivite pentru copiii de diferite varste, putand invata totodata autodisciplina, increderea in sine si simtul respectului pentru ei insisi si pentru altii.
Iar daca nu este de ajuns, copilul poate lua cateva cursuri care sa inceapa cu incalzirea (exercitii ca sarituri, intinderi), apoi exercitiile se muta la sistemul cardiovascular pentru a imbunatati pomparea sangelui si pentru a le activa intreg corpul.
Planuiti o petrecere cu dans
Stingeti televizorul, radioul si faceti-i copilului o petrecere surpriza. Dati drumul muzicii in timp ce gatiti si implicati-l pe copil in dans. Incurajati-l sa isi foloseasca intreg corpul pentru a dansa. Copiilor le place mult sa sara si sa isi miste mainile in timp ce danseaza pe melodia lor preferata.
Transformati treburile casnice in exercitii placute
Nimanui nu ii place sa faca treburi casnice, insa cu putina muzica si miscare, o sa fie mult mai distractiv.
Va veti lucra corpul fara sa realizati acest lucru. Ganditi-va la modalitati creative pentru copilul dumneavoastra prin care sa introduceti miscari in treburile lor casnice dupa scoala.
De exemplu, daca va ajuta sa sortati sosetele, adunati sosetele la un capat al camerei si lasati cosul de rufe la celalalt capat al camerei. Atunci cand isi vor da seama de aceasta, vor pune in miscare picioarele.
Incurajati-l sa faca miscare cu un prieten
Exercitiile sunt mai distractive cu un prieten alaturi. Timpul dupa scoala poate fi un moment perfect pentru a face lucruri simple ca plimbarea prin parc. Programati si intalniri cu prietenii in parc.
Faceti acest lucru o data pe saptamana pentru o jumatate de ora sau o ora si vedeti cat de des si cat de mult puteti face activitatea de iesit in aer liber impreuna cu copilul si cu prietenul copilului dumneavoastra.
Momente petrecute cu familia
Atunci cand va implicati copiii in exercitii si sa se miste mai mult, nu uitati de propria persoana. Copiii deseori copiaza actiunile parintilor.
Medicii recomanda aceste tipuri de exercitii, argumentand ca toata lumea are nevoie de activitati fizice familiale, mai ales pentru a-i implica pe copii. Exercitiile sunt sanatoase pentru fiecare persoana. Stabiliti o zi in care intreaga familie se poate bucura de aceste momente.
Ca parinte, puteti fi un ajutor enorm pentru copii daca va doriti sa se mentina in forma. Pastrati in casa alimente sanatoase, planificati activitati fizice in familie si fiti un model pentru copilul dumneavoastra.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.