Piata medicamentelor, acoperita din buzunarul pacientilor

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Piata farmaceutica din Romania a inregistrat, in 2007, o dinamica substantiala, estimata la 1,7 miliarde de euro, cu o crestere de 23 la suta pe ultimele patru trimestre, dar aproape 60 la suta din valoare este acoperita din buzunarul pacientului si nu prin politica de sanatate.

Declaratia a fost facuta, luni, de Dan Nicolae Zaharescu, director executiv Aociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, care a precizat ca dinamica pietii farmaceutice exaspereaza autoritatile.

Cheltuielile cu medicamentele in Romania sunt printre cele mai mici din Europa, adica putin peste 60 de euro pe cap de locuitor, comparativ cu Ungaria, Germania, Franta sau alte tari membre Uniunii Europene, dar mai mare decat in Bulgaria. In mediul rural, cheltuielile cu medicamentele pe cap de locuitor sunt si mai scazute, respectiv intre 10-12 euro, a mai spus Zaharescu.

In general in Romania, ca volum, cele mai multe produse vandute, aproximativ 70 la suta, sunt genericele -adica medicamente care au iesit de sub patent. Intre 20 si 23 la suta din piata farmaceutica este reprezentata de OTC, respectiv de medicamente care pot fi vandute fara reteta.

Sursa: StiriLocale.ro


Citeste si despre:

Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor Medicamente generice si medicamente inovative: diferente si asemanari Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Medicamentele pentru disfunctia erectila au efecte benefice si pe alte tesuturi si organe Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele generice Cum sa vorbiti cu medicul despre medicamente? Bradicardia Importanta spalatului pe maini pentru sanatate Proceduri cosmetice: liftingul facial