Medicamentele generice sunt variante identice ale medicamentelor inovative proaspat lansate pe piata, fabricate dupa ce brevetul acestora din urma expira.
Intrucat au un pret considerabil mai mic decat medicamentele inovative, medicamentele generice sunt privite cu scepticism de catre consumatori.
In realitate, acestea au aceleasi dozaje, substante active, actiuni, indicatii terapeutice, efecte secundare si farmacologice precum medicamentele inovative.
Orice medicament dezvoltat de o companie farmaceutica beneficiaza de protectia de brevet, valabila o anumita perioada de timp, in medie aproximativ 10-15 ani (in functie de moleculele folosite).
In momentul in care brevetul medicamentului inovativ expira, orice alta companie farmaceutica poate fabrica si dezvolta acest medicament fara sa modifice substanta activa, transformandu-l astfel in medicament generic. Acesta din urma poate fi ulterior imbunatatit, prin schimbarea formei sale sau a modului de administrare, spre exemplu.
Medicamentele generice trebuie sa fie aprobate de autoritatile competente, la fel ca in cazul celor inovative, pentru a patrunde pe piata farmaceutica. De altfel, autoritatile europene sau nationale efectueaza un control strict inainte de a acorda licente si de a aproba punerea pe piata a oricarei categorii de medicamente. Astfel, calitatea lor si siguranta de utilizare sunt corespunzatoare.
Certificarile atesta faptul ca medicamentul generic este bioechivalent cu versiunea lui inovativa. Bioechivalenta inseamna ca, din punct de vedere stiintific, medicamentul inovativ si cel generic au aceeasi concentratie si disponibilitate biologica a substantei active in organism, atunci cand medicamentul este administrat in doze egale.
Intrucat au costuri considerabil mai mici, medicamentele generice sunt o solutie pentru extinderea accesului populatiei la tratament.
Medicamentele generice au preturi cu 20% - 90% mai mici decat medicamentele inovative, deoarece costul acestora din urma reflecta si cheltuielile implicate de cercetarea medicamentului, precum si costuri mari de promovare a brandului.
Practic, medicamentele inovative sunt comercializate intr-o perioada de exclusivitate, pentru ca producatorii sa isi recupereze sumele investite initial. Astfel se justifica si preturile considerabil mai ridicate ale medicamentelor inovative.
Sistemele nationale de asigurari de sanatate incurajeaza populatia sa se informeze asupra medicamentelor generice, pentru a beneficia de accesibilitatea lor. Acestea ajuta la scaderea costurilor pentru terapii stabilite deja, incurajand totodata alocarea de fonduri pentru investitii in sectorul sanitar
Pe continentul european, medicamentele generice permit accesul la tratament unui numar de peste 500 de milioane de pacienti, contribuind la economii de circa 40 de miliarde de euro pe an, atat pentru sistemele de sanatate publice, cat si pentru pacienti. Mai mult decat atat, existenta medicamentelor generice la preturi mici ajuta la diminuarea pretului medicamentelor inovative, pe fondul competitiei de pe piata, oferind astfel pacientilor, acces la tratament farmaceutic la costuri scazute.
Acelasi fenomen ar putea fi posibil si in Romania daca pacientii romani si-a indrepta mai mult atentia catre aceasta categorie de medicamente. Din nefericire, statisticile arata ca, in ultimii trei ani consumul de medicamente generice a scazut in favoarea medicamentelor scumpe, de la 36% in 2011 la 28% in 2014.
Daca un medicament este mai ieftin decat altul, nu inseamna ca este mai putin eficient, spun specialistii. In tara noastra, retetele medicale sunt prescrise pe baza substantei active, care se poate afla in diverse medicamente cu denumiri si preturi diferite.
Consumatorul se poate informa asupra optiunilor de tratament disponibile in farmacii, astfel incat sa poate face o alegere potrivita, din prisma necesitatilor proprii de tratament si a bugetului disponibil.
Numerosi pacienti solicita medicului sau farmacistului medicamente inovative sub influenta mesajelor publicitare la care au fost expusi, fara sa stie ca alternativa lui generica are exact aceleasi efecte terapeutice, insa costa mai putin.
Deoarece reclamele televizate manipuleaza si nu educa, pacientii trebuie sa se concentreze mai mult pe componenta informarii corecte privind substantele medicamentoase de care au nevoie pentru a-si trata afectiunea de care sufera
Fiecare pacient ar trebui sa-si foloseasca dreptul de a intreba medicul sau farmacistul daca exista un medicament generic pentru substanta activa prescrisa pe reteta si care este diferenta de coplata.
Este important de retinut ca aspectul complet diferit, uneori, al unui medicament generic fata de medicamentul inovativ nu inseamna ca acesta are un alt efect. Cele doua au provoaca aceeasi reactie in organismul pacientului, intrucat au aceeasi concentratie de substanta activa.
Administrarea corecta a medicamentelor generice este la fel de importanta ca in cazul medicamentelor inovative, adica exclusiv la sfatul medicului sau al farmacistului, in dozele prescrise de specialisti si dupa efectuarea unui control medical periodic pentru ajustarea tratamentului.
La aparitia oricaror efecte secundare este necesara schimbarea dozei si intreruperea tratamentului, insa doar dupa consultarea medicului curant.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.