Cum sa vorbiti cu medicul despre medicamente?

Actualizat: 12 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Farmacologia a schimbat practica medicinii. Oamenii de stiinta incearca incontinuu sa creeze medicamente noi, care sa fie mai eficiente in gestionarea unor afectiuni medicale precum hipertensiunea arteriala, bolile autoimune si cancerul.

Mecanismul de actiune al unui medicament (modul in care actioneaza asupra afectiunii pe care trebuie sa o trateze) este un factor important, insa distribuirea medicamentelor (cum ajung acestea la cei care au nevoie de tratament) joaca, de asemenea, un rol crucial.

Fiecare pacient are dreptul de a intelege totul despre un medicament care i s-a prescris. Asta nu inseamna ca trebuie sa deveniti un om de stiinta sau sa treceti un examen de farmacologie, insa aveti posibilitatea de a pune intrebari medicului legate de motivul pentru care acesta a ales un anumit medicament pentru dumneavoastra, despre modul in care functioneaza si la ce reactii adverse ar trebui sa va asteptati.

Intelegerea motivului ce sta la baza alegerii unui medicament

Indiferent de ce afectiune are un pacient, exista aproape intotdeauna mai mult de un singur medicament care sa o trateze. Puteti sa intrebati medicul oricand de ce medicamentul pe care l-a ales este cel potrivit pentru dumneavoastra. Trebuie sa stiti la ce sa va asteptati de la medicamentul respectiv si cum o sa fie monitorizat modul in care acesta actioneaza.

Este bine sa stiti si daca este necesar sa tineti un jurnal al simptomelor, durerii, tensiunii arteriale sau al glicemiei. Totodata, pacientul are dreptul de a sti daca medicamentul este unul pe care medicul l-a prescris in trecut si daca este familiarizat cu acesta. Desigur, nimeni nu ar vrea sa auda ca medicul nu a mai folosit inainte tratamentul respectiv cu un alt pacient.

Cu toate acestea, uneori, un medic va poate prescrie un medicament care este nou pe piata, insa ca pacient trebuie sa stiti exact ce anume face ca acest medicament sa fie special pentru afectiunea dumneavoastra.

Incercati sa fiti atent la medicamentele cu nume de marca, intrucat acestea sunt mai noi in cadrul practicii medicale, probabil vor costa mai mult si exista mai putina experienta in folosirea lor.

Adesea, un medicament cu nume de marca mai nou poate fi o alegere foarte buna, dar daca medicul a aflat detalii despre acest medicament doar de curand si nu este inca familiarizat cu eventualele reactii adverse si cu raspunsul clinic, atunci trebuie sa fiti informat de acest lucru.

Asigurati-va ca stiti cum sa utilizati medicamentele

Atunci cand urmati un tratament este foarte important sa cunoasteti toate detaliile necesare legate de administrarea pastilelor. Trebuie sa stiti daca este nevoie sa luati medicamentele pe stomacul gol sau dupa masa, dimineata sau seara si ce se intampla daca ati uitat sa luati o doza.

Este posibil sa doriti sa stiti si daca puteti consuma un pahar de vin atunci cand luati un anumit medicament sau daca puteti bea suc de grepfrut, care interactioneaza cu multe pastile.

De asemenea, in functie de tratament, medicul trebuie sa va informeze daca este nevoie sa mariti treptat doza pana ajungeti la cea potrivita pentru dumneavoastra, intrucat in diverse cazuri acest lucru este necesar.

Medicul trebuie sa analizeze cu atentie efectele secundare ale medicamentelor

Toate medicamentele au posibile reactii adverse, chiar si acetaminofenul (paracetamolul). Oboseala, cresterea in greutate si durerile de cap sunt reactii adverse comune, dar exista multe alte efecte secundare ale pastilelor.

Anumite medicamente pot determina ca urina sa isi schimbe culoarea - fapt ce poate ingrijora un pacient care nu a fost informat de acest lucru inainte de inceperea unui tratament.

Sistemul digestiv poate deveni mai activ, ceea ce poate duce la aparitia diareei. Caderea parului este una dintre neplacutele reactii adverse care pot aparea in timpul unui tratament, dar care poate fi uneori prevenita cu ajutorul unor suplimente pe care pacientul le poate lua impreuna cu medicamentele.

Tremurul este un alt efect secundar care poate limita doza medicamentului pe care un pacient o poate tolera. Indiferent de ceea ce experimentati de-a lungul unui tratament, este recomandat sa creati o lista cu reactiile pe care le aveti in urma administrarii unui medicament si sa discutati cu medicul despre efectele pastilelor asupra organismului dumneavoastra.

Oricine poate fi alergic la un medicament, iar uneori poate aparea o simpla iritatie care dispare atunci cand opriti tratamentul, insa exista si posibilitatea aparitiei unei reactii adverse mai grave si care poate pune viata pacientului in pericol: anafilaxia (socul anafilactic).

Persoana care manifesta aceasta reactie nu mai poate respira, intrucat organismul acesteia intra intr-o stare de criza. Nu ignorati niciodata simptomele noi care se manifesta odata cu inceperea administrarii unui medicament.

Tineti cont de simptome si nu ezitati sa puneti intrebari

De multe ori, poate fi util sa aveti pregatita o lista cu intrebari pe care sa o luati la programarile medicale. Asigurati-va ca primiti toate raspunsurile la intrebarile pe care le aveti despre medicamentele pe care le luati, inclusiv despre cat de mult trebuie sa urmati tratamentul pana sa faceti o schimbare sau sa vedeti o ameliorare.

Medicamentele pot schimba viata unei persoane. Utilizarea pastilelor prescrise de medic poate ajuta pacientul sa se simta mai bine sau sa previna probleme de sanatate care ar putea aparea pe viitor (sau ambele in acelasi timp).

Cu toate acestea, daca un medicament nu are efecte pentru dumneavoastra sau sunteti ingrijorat de noi simptome sau reactii adverse, atunci trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

El trebuie sa fie informat de aceste lucruri pentru a putea schimba fie medicamentul, fie pentru a ajusta doza sau pentru a lua alte optiuni in considerare.

Optiunile noi pot oferi pacientilor sanse extraordinare de a-si imbunatati sanatatea. Ca pacient, trebuie doar sa intelegeti cum functioneaza medicamentul care va este prescris si la ce sa va asteptati de la acesta.

Dupa aceea, tot ce trebuie sa faceti este sa comunicati cu medicul dumneavoastra, informandu-l daca nu puteti tolera medicamentul respectiv sau daca nu vreti sa il luati.

Aderenta la tratament incepe cu dumneavoastra, insa procesul terapeutic trebuie considerat un parteneriat, asa ca puneti intotdeauna intrebarile necesare pentru a va intelege tratamentul.


Citeste si despre:

Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza? Combaterea respiratiei urat mirositoare Alimentul care creste periculos riscul de cancer Ce trebuie sa stiti despre laringoscopie? Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum sa discutati despre durere cu medicul Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Combinatii periculoase de medicamente 6 greseli in administrarea medicamentelor