Proiectul de act normativ privind legalizarea platilor informale catre medici, promis dezbaterii publice de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pana in luna iunie, nu se afla inca in lucru, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Sanatatii.
Prin legalizarea platilor informale, adica a asa-numitelor spagi, se spera ca pacientii vor scoate mai putini bani din buzunar pentru doctori, fie ca ii ofera cash sau le cumpara diferite cadouri. Sursele citate spun ca, in ciuda promisiunii ca proiectul legat de spagi va fi dezbatut public pana in iunie, specialistii ministerului nici macar nu au stabilit respectivele reglementari.
"Platile informale, adica spagile, cum le numeste toata lumea, reprezinta una dintre marile probleme cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc. Din ianuarie, de cand s-a promis acest proiect, nimeni din Ministerul Sanatatii nu a luat legatura cu colegiul medicilor referitor la acest subiect", a precizat, pentru NewsIn, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
Una dintre solutiile agreate de autoritati pentru diminuarea spagii din sistemul sanitar este legalizarea platilor informale, prin introducerea unei reglementari care sa permita ca medicilor sa le poata fi date "atentii", a caror valoare sa nu depaseasca insa o anumita suma.
"Si in Germania, spre exemplu, pacientii dau atentii medicilor. Diferenta este ca, in alte tari, exista legi care stipuleaza clar conditiile in care un pacient ii poate oferi medicului curant mici atentii, care constau in cadouri sau bani. in Scotia, un medic are dreptul sa fie recompensat cu pana la maximum 15 lire sterline", a explicat Astarastoae.
O alta solutie ar fi introducerea unei co-plati pentru anumite interventii medicale, potrivit surselor din minister. Astfel, pe langa contributia la asigurarea de sanatate, pacientul va scoate din buzunar o anumita suma de bani, pentru unele acte medicale, precizate prin lege.
Presedintele CMR sustine ca, in Contractul Cadru 2008 din sistemul sanitar, este mentionata co-plata, insa nu exista nici o reglementare clara care sa precizeze in ce conditii se acorda aceasta si despre ce sume ar fi vorba. "Co-plata este trecuta sub aspect formal, fara reglementari, fara nimic. Este doar vorbarie goala", sustine Astarastoae.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, defineste plata informala ca o suma de bani in afara asigurarilor pe care le platesc cetatenii pentru actul medical, dar nu in afara actului medical. “si astazi exista o lege prin care cadourile se declara la anumite sume, daca se respecta”, a explicat ministrul.
Potrivit legislatiei din Romania, este incriminata doar conditionarea actului medical. Altfel spus, incalca legea numai medicii care nu-si fac datoria decat daca pacientii le dau bani sau cadouri. Recompensele acordate doctorului dupa terminarea actului medical sunt acceptata de Colegiul Medicilor.
"In alte tari, pacientul poate sa-i ofere medicului un cadou simbolic, daca doreste. Nu este nimic ilegal daca pacientul vea sa ii multumeasca medicului pentru ceea ce a facut pentru el, atata timp cat este vorba de cadouri simbolice", precizeaza dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Potrivit pacientilor din spitalele romanesti, cele mai frecvente plati informale se dau in sectiile de chirurgie si neonatologie. Astfel, pentru o nastere obisnuita, se platesc, in medie, 500 de lei, iar banii ajung la doctori, anestezisti si asistente inainte, dar si dupa efectuarea actului medical.