Legatura surprinzatoare intre sedentarism si aparitia dizabilitatilor

Actualizat: 21 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sedentarismul sau lipsa de activitate fizica creste cu 50% riscul de aparitie a unei dizabilitati la varsta de peste 60 de ani, este descoperirea unui studiu recent, realizat de cercetatori americani de la Universitatea Northwestern.

Sedentarismul are multe efecte nocive asupra sanatatatii, in special la varstnici, insa acesta este primul studiu care atesta o relatie de cauzalitate intre lipsa de activitate fizica si aparitia unei dizabilitati.

Dizabilitatea apare atunci cand o persoana nu se mai poate ingriji singura si nu mai poate efectua principalele activitati de rutina, precum cumparaturi, mancat, spalat etc.

Cercetarea americanilor a fost efectuata pe 2000 de persoane, cu varsta peste 60 de ani, carora le-au fost monitorizate obiceiurile zilnice legate de nuamrul de activitati fizice si cantitatea de miscare pe care o efectuau zlnic, in perioada 2002-2005.

Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile erau mai sedentare, cu o medie de 13 ore pe zi de inactivitate, spre deosebire de 12 ore, zilnic, cat inregistrasera barbatii. La ambele sexe, riscul de aparitie a unei dizabilitati era cu 50% mai mare.


Citeste si despre:

Ce legatura exista intre privarea de somn si cancer? Ce legatura exista intre sex si o casnicie fericita Riscurile utilizarii hartiei igienice colorate si parfumate Singuratatea Dieta de vis - slabiti in timp ce dormiti Cum va influenteaza dieta starea de spirit Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza Alimentele care va pot provoca migrene Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta Malformatia arterio-venoasa cerebrala Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Simptome ale afectiunilor mamare Legatura dintre factorul de necroza tumorala si alte afectiuni medicale