Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta

Publicat: 31 Mai 2016
Autor: SfatulMedicului

Iti mai amintesti cand ti-a venit pentru prima data menstruatia?

Este un detaliu important, caci in ultimii ani au fost facute studii care spun ca exista o legatura intre menstruatie si riscul de a dezvolta unele afectiuni, de la boli de inima, diabet, pana la cancer.

Oamenii de stiinta nu au stabilit exact care este legatura exacta intre menstruatie si riscul de a face anumite boli, dar se pare ca exista o conexiune intre greutatea pe care o aveai la prima menstruatie si unele afectiuni.

Iata care sunt bolile despre care se crede ca au legatura cu perioada in care s-a instalat prima menstra:

Afectiuni ale inimii

Potrivit unui studiu la care au luat parte 1,3 milioane de femei, cel mai mic risc de a face o boala de inima, de hipertensiune arteriala si de atac cerebral o aveau cele carora menstruatia le-a venit la varsta de 13 ani.

In schimb, cele care au avut prima menstra la 10 ani aveau cel mai mare risc de boli cardiovasculare (cu 27% mai mare pentru afectiuni coronariene, cu 20% mai mare pentru hipertensiune si 16% pentru atac cerebral).

Diabet de tip 2

Femeile care au prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani sunt mai predispuse la diabet de tip 2, spre deosebire de cele carora ciclul le vine mai tarziu. Este concluzia unui studiu recent care a fost publicat in revista Diabetic Medicine, la care au luat parte un numar de 4 600 de femei.

Acest lucru se intampla din cauza unei rezistente mai crescute la insulina.

Preeclampsie

Femeile insarcinate carora prima menstruatie le-a venit inainte sa implineasca 12 ani sunt mai predispuse la preeclampsie, afectiune care se manifesta prin hipertensiune arteriala in sarcina, cat si prin prezenta de proteine in urina, in exces.

Riscul de a face aceasta boala este cu 28% mai mare la femeile la care ciclul menstrual s-a instalat mai tarziu de varsta de 12 ani.

Cancer tiroidian

Un studiu publicat in Jurnalul American de Epidermiologie a aratat ca femeile care au avut o menstruatie timpurie au un risc mai mare de a face cancer tiroidian.

La cercetarea efectuata in Franta au luat parte 600 de femei care au fost diagnosticate cu cancer al glandei tiroide, inainte de varsta de 35 de ani, si 600 de femei sanatoase. S-a constatat ca femeile carora primul ciclu le-a venit mai devreme aveau un grad mai ridicat de risc de a face aceasta forma de cancer.

Tumori pe creier

Cecetatorii chinezi au examinat mai multi facctori care ar putea duce la dezvoltarea unor tumori pe creier. Astfel, ei au constatat ca femeile carora prima menstruatie nu le-a venit pana la varsta de 17 ani sau mai tarziu sunt mai predispuse la aceasta afectiune, spre deosebire de celelalte.

Osteoporoza

S-a constatat ca femeile care au avut prima menstra dupa varsta de 17 ani au o densitate osoasa mai slaba, fata de celelalte. Acest lucru inseamna o predispozitie mai mare spre osteoporoza, afectiune care se instaleaza dupa menopauza. Afectiunea mai este cunoscuta si drept boala oaselor fragile.

Alergii

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre menstruatia precoce si eczeme, astm si conjunctivita alergica. Astfel, cu cat primul ciclu iti vine mai devreme, riscul de a face o astfel de afectiune este mai mare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii? 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Organismul tau are nevoie de peptide naturale - solutia pentru o slabire sanatoasa si detoxfiere naturala Depresia - tristetea patologica Dezavantajele zaharului Sarcina - Luna a II-a