Riscurile utilizarii hartiei igienice colorate si parfumate

Actualizat: 06 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Folosirea hartiei de toaleta colorata si parfumata implica o serie de riscuri, ea putand cauza anumite infectii ale uretrei, crescand astfel riscul dezvoltarii cancerului de colon, iar anumite studii au stabilit o legatura directa intre aparitia micozelor si utilizarea acestui tip de hartie igienica.

Adaugarea substantelor chimice cum ar fi inalbitorii, colorantii si alte parfumuri artificiale din hartia igienica pericliteaza sanatatea oamenilor si contribuie la poluarea mediului inconjurator.

Este important de retinut faptul ca nu toate tipurile de hartie igienica, nici chiar cele simple, nu prezinta siguranta pentru sanatate, deoarece anumiti producatori folosesc clorul pentru a albi hartia simpla.

Este adevarat faptul ca hartia igienica alba si fara parfum este considerata mai sanatoasa, intrucat a fost mult mai putin tratata chimic, insa nu exista studii care sa garanteze faptul ca nu implica niciun fel de riscuri.

Foarte multe tipuri de hartie de toaleta contin substante periculoase, cum ar fi dioxina si furan, extrem de nocive pentru sanatatea noastra. Regula de baza este ca atunci cand cumparati hartie igienica sa cititi eticheta cu atentie.

In plus, este important ca in momentul in care achizitionati hartia sa verificati modul in care este depozitata, sa fie bine sigilata, iar pe eticheta sa fie mentionati ingredientii folositi la obtinerea ei.

Pe de alta parte, sunt studii care sustin ca adaugarea culorilor si parfumurilor la hartia igienica contribuie la poluarea mediului inconjurator. In schimb, aceasta poluare nu este atat de semnificativa daca se foloseste hartie alba, neparfumata.

Riscurile folosirii hartiei igienice colorate si parfumate

Infectii ale uretrei. Hartia de toaleta colorata poate fi foarte iritanta pentru zona vaginala, din cauza colorantilor folositi si a parfumurilor pentru mirosul placut, putand favoriza astfel aparitia infectiei uretrei.

Cancer de col uterin. Sunt studii care sustin ca hartia igienica colorata are un impact direct asupra aparatului reproducator feminin si poate creste riscul dezvoltarii cancerului de col uterin.

Probleme rectale. Folosirea hartiei igienice colorate si parfumate poate provoca inflamatii si urticarie in zona rectala. Mai mult, de exemplu, scaunele cu sange pot fi un grav semnal de alarma pentru sanatate, iar atunci cand o persoana folosete hartie colorata este mult mai greu sa observe modificari ale aspectului scaunului.

Aparitia micozelor. Sunt studii care atesta legatura dintre hartia colorata si aparitia diferitelor micoze.

Cancerul cervical. Anumite studii au demonstrat faptul ca unul dintre efectele utilizarii hartiei igienice colorate de catre femei, mai exact contactul direct cu organele reproducatoare creste riscul aparitiei cancerului cervical.

Riscurile folosirii hartiei albe, fara miros

Inclusiv hartia alba, neparfumata nu este atat de sanatoasa pe cat se crede, deoarece sunt producatori care inalbesc hartia cu ajutorul clorului, acest lucru fiind foarte daunator pentru sanatatea aparatului genital.


Citeste si despre:

Prevenirea infectiilor urinare Hemoroizii - remedii naturiste Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Ingrijirea zonei intime: patru greseli care te duc direct la medic Cum sa va spalati corect pe maini Tratamentul incontinentei fecale Metoda observarii mucusului cervical (Billings) Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Afectiuni rectale Problemele medicale ale vaginului Sangerarea vaginala: ce este normal si ce e patologic? Cum sa tratati hemoroizii Sangerarea rectala Testul de urina: culoare, pH, prezenta nitritilor si a proteinelor