Japonezii au descoperit un vaccin impotriva gripei aviare eficient si in cazul mutatiilor virusului

Publicat: 30 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii japonezi au anuntat joi ca au descoperit un vaccin care poate functiona si in cazul unor eventuale mutatii ale virusului gripei aviare, relateaza AFP.

Echipa a testat vaccinul pe un soarece de laborator caruia i-au fost implantate gene umane, iar experimentul a confirmat ca tratamentul functioneaza chiar si in cazul unei mutatii suferite de virus, a anuntat Tetsuya Uchida, cercetator la Institutul national pentru boli infectioase.

Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ar permite evitarea unei epidemii, daca virusul H5N1 al gripei aviare ar suferi mutatii pentru a se transmite de la om la om, scenariu in care milioane de oameni ar muri.

Vaccinurile obisnuite impotriva gripei aviare se bazeaza pe proteina care acopera membrana virusului, dar aceasta proteina sufera frecvent mutatii, facand ca vaccinul sa devina ineficient.

Cercetatorii si-au bazat vaccinul pe proteine interne din virus, care au tendinte reduse de mutatii. Ei au lucrat pe diversi virusi ai gripei, mai ales pe virusul inalt patogen H5N1 al gripei aviare.

Uchida a precizat ca vor mai trece ani de zile pana cand vaccinul va fi utilizabil, pemtru ca trebuie efectuate numeroase teste pe soareci si alte animale, in vederea verificarii gradului de siguranta.

Acest studiu este efectuat de specialisti ai Institutului national, ai Universitatii din Hokkaido, ai Universitatii medicale din Saitama si ai companiei Nof. Tentative similare de dezvoltare a unui vaccin care sa atace virusul din interior sunt in curs si la Universitatea Oxford, a spus Uchida.

Circa 250 de persoane au murit din cauza gripei aviare din 2003, dintre care 115 in Indonezia.


Citeste si despre:

Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei Cand trebuie facut vaccinul antigripal? Ghid pentru tratarea gripei Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Rabia - turbarea Cum se transmite infectia cu rotavirus? Personalitatea prin culori