Interventie chirurgicala in premiera narionala la Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta'

Actualizat: 11 Ianuarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La Institului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti a avut loc o interventie chirurgicala in premiera in tara noastra. Dr. Cristian Paleru, medic chirurg in cadrul institutului a realizat intreruperea legaturii dintre plaman si caile respiratorii la un tanar de numai 19 ani, folosind o metoda inovatoare, evitand astfel o infectie generalizata in organism.

Pacientul a fost internat la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" cu o infecTie pulmonara care i-a compromis plamanul stang, suferind si o complicatie de pleurezie interna (inflamarea pleurei, stratul de tesut subtire al plamanului), care a fost drenata in spitalul din localitatea natala fara rezultate pozitive. Tanarul a fost tratat la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucuresti timp de doua saptamani, prin repetate spalaturi pleurale pe dren si mai apoi prin cavitatea toracica. Dupa aceasta perioada, medicii din cadrul Institutului au decis indepartarea plamanului stang distrus, printr-o procedura inovatoare.

Daca in mod traditional aceasta interventie se efectua printre doua coaste laterale, indepartandu-se mai intai legatura dintre plaman si cord, iar apoi cea dintre plaman si caile respiratorii, acum s-a procedat invers, deoarece plamanul stang era infectat. Noutatea procedurii consta, asadar, tocmai in aceasta inversare a etapelor interventiei chirurgicale, scopul fiind acela de a nu permite o infectare a intregului organism.

”Acest procedeu poarta denumirea de inchidere a bronhiei primitive stangi transcervical cu staplare mecanica (procedeu Azorin) in spectrul tratamentului plamanului distrus infectios. Mai exact, se realizeaza o incizie la nivelul gatului, dupa care se introduce pe deasupra traheii un aparat de staplaj (de inchidere si sutura mecanica), cu care se abordeaza direct bronhia principala stanga, suturand seciunea”,
a explicat dr. Cristian Paleru.

Interventia, realizata cu succes, a durat 45 de minute si a fost efectuata sub anestezie generala, cu intubatie simpla. Indepartarea plamanului nu va avea consecinte negative asupra bunei functionari a organismului pacientului pe viitor. Peste o saptamana, pacientul va reveni la spital pentru efectuarea urmatoarei operatii, cand se va putea indeparta plamanul intr-un mediu aseptic.

”Aceasta interventie realizata in institutul nostru de dr. Cristian Paleru este atat o premiera naionala, cat si una dintre premierele mondiale. Din informatiile mele, exista 6 cazuri in toata lumea, dintre care unul in Romania. Aceasta operaie sustine eforturile noastre de a promova o chirurgie toracica de nivel european”, a declarat Prof. univ. dr. Ioan Cordos, seful sectiei de chirurgie toracica din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta” din Bucuresti.


Citeste si despre:

Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare Interactiv: Cand trebuie sa luati in considerare o interventie chirurgicala, in cazul in care aveti probleme cu spatele Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala Pregatirea pentru interventia chirurgicala Semne si simptome de infectie dupa o interventie chirurgicala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Recuperarea dupa o interventie chirurgicala Recuperarea medicala dupa o interventie chirurgicala Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala Sa intelegem depresia aparuta dupa o interventie chirurgicala Interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, despre pregatirea pentru o interventie chirurgicala cardiovasculara pediatrica Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli