Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala

Actualizat: 27 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


O interventie chirurgicala, indiferent de sfera in care este realizata, fie ca vorbim despre chirurgie generala, toracica, vasculara, plastica etc, implica anumite riscuri care trebuie sa fie avute in vedere inainte de a se decide realizarea ei. De asemenea, pacientii sunt instruiti de catre medicul curant in legatura cu recuperarea postoperatorie: cand anume isi pot relua activitatile, cat de des trebuie sa se realizeze controalele, care sunt investigatiile pe care trebuie sa le faca in continuare.

In functie de tipul interventiei, pacientii pot fi nevoiti sa stea peste noapte sau pot fi externati in aceeasi zi. Cu cat se tine cont mai strict de indicatiile medicului curant, cu atat recuperarea este mai rapida si mai buna.

Odata ajunsi acasa, pacientii sunt sfatuiti sa evite eforturile fizice excesive si sa se odihneasca cat mai mult, insa acest lucru nu inseamna reapaus complet (doar in anumite situatii in care medicul il indica), ci reluarea activitatilor normal de dinainte de operatie, incet, incet. Orice nelamurire vis-a-vis de felul in care decurge vindecarea ori tratamentul pe care trebuie sa il urmeze trebuie adresata medicului specialist, pentru a preintampina complicatiile nedorite.

Ce trebuie facut?

Respectarea tratamentului antialgic prescris

Unii oameni nu accepta idea de a lua medicamente impotriva durerii din cauza riscului de dependenta si toxicitate. Refuzul de a lua medicamentele antialgice poate face ca durerea sa fie prea mare si sa impiedice miscarea.

Reducerea miscarii ridica riscul de formare a cheagurilor de sange (tromboza venoasa), in special la nivelul picioarelor.

Este indicat sa se respecte tratamentul medicamentos prescris de medic, durerea nu trebuie ignorata si nici tratata superficial, intrucat aceasta face parte din procesul de vindecare si trebuie tratata ca atare. De asemenea, orice modificare sau intensificare a durerii trebuie comunicata medicului, intrucat poate fi semnul unei complicatii.

Supravegherea plagii

Inciziile chirurgicale prezinta un risc ridicat de infectie, doar prin faptul ca exista o discontinuitate la nivelul tegumentului. Supravegherea constanta a plagii si asigurarea ca aceasta nu se infecteaza reprezinta aspecte foarte importante.

Plaga trebuie pastrata uscata, iar pansamentul trebuie sa fie schimbat conform instructiunilor primite de la medic. Exista sanse foarte mari ca in urma interventiei chirurgicale sa apara dureri, mancarimi, furnicaturi si amorteala. In cazul in care exista material de sutura, pansamentul trebuie protejat intocmai indicatiilor primite, fara a-l uda pana la suprimarea firelor. Dupa indepartarea materialului de sutura, este recomandata reluarea toaletei locale, fara a indeparta fortat crustele, acestea cazand singure in urma spalarilor repetate.

De asemenea, leziunea se poate inflama si pot sa existe secretii, dar toate aceste lucruri sunt normale.

Daca totusi exista secretii purulente, febra, durere persistenta, sangerari si miros urat, medicul trebuie anuntat de urgenta. Acestea reprezinta semne de infectie si necesita atentie imediata.

Urmarea corespunzatoare a tratamentului cu antibiotice

Antibioticele trebuie administrate exact asa cum au fost prescrise. Faptul ca incizia arata bine, iar starea de sanatate pare buna, nu inseamna ca tratamentul poate fi intrerupt.

Oprirea tratamentului creste extrem de mult riscul de aparitie a rezistentei la antibiotice. De aceea, tratamentul antibiotic trebuie administrat exact asa cum a fost prescris de catre medic, in functie de antibiograma care arata sensibilitatile la antibiotic. Acesta trebuie sa fie administrat alaturi de un medicament antisecretor gastric si de un protector al florei intestinale, pentru a evita reactiile adverse ale antibioticelor. Dupa terminarea perioadei prescrise de medic, tratamentul antibiotic este intrerupt.

Evitarea cheagurilor de sange

Cu cat miscarea este permisa mai repede, cu atat mai bine. Daca un pacient sta foarte mult timp in pat, sangele stagneaza la nivelul picioarelor si creste riscul de formare a cheagurilor de sange. De la nivelul picioarelor, cheagurile de sange sunt antrenate de fluxul sanguin si pot ajunge la inima sau plamani (embolie pulmonara), cu consecinte dramatice.

Practicarea unor exercitii fizice la pat care sa implice picioarele este extrem de importanta, prevenind formarea de cheaguri. Exercitiile pot fi foarte simple, de exemplu rotirea picioarelor, flexia gambei pe abdomen sau a gambei pe coapsa.

Avand in vedere ca orice interventie chirurgicala predispune catre formarea cheagurilor de sange, medicul curant poate recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele variante de tratament:

- utilizarea de medicamente anticoagulante, care au rolul de bloca formarea cheagurilor de sange; acestea pot fi administrate atat inainte, cat si postoperator;

- utilizarea de ciorapi compresivi, care favorizeaza intoarcerea veoasa prin compresie la nivelul gambelor

- reluarea activitatii, exercitii fizice de intensitate redusa pentru a stimula fluxul sanguin

Odihna si dieta

Urmarea unui program optim de somn este foarte importanta pentru recuperarea optima a unui pacient ce a suferit o interventie chirurgicala. Un corp epuizat nu se poate vindeca rapid, iar un somn odihnitor de minim 8 ore/noapte poate ajuta in acest caz.

Pe langa un somn optim, trebuie sa se tina cont si de o alimentatie echilibrata. Aceasta ajuta corpul sa isi recupereze energia pierduta si favorizeaza vindecarea.

Tesuturile afectate de incizie se vor repara mult mai rapid si vor fi mai puternice daca primesc substantele nutritive necesare prin alimentatie.

Ce nu trebuie facut?

Condusul

Indiferent de interventia chirurgicala, condusul ar trebui evitat. Judecata si abilitatile motorii ale unei persoane pot fi afectate de medicamentele administrate sau de anestezic.

De asemenea, unele incizii pot fi situate in locuri in care ar putea fi deranjate de schimbarea treptelor de viteza, apasarea pedalelor, rotirea volanului sau purtarea centurii de siguranta. In cazul in care durerea ar impiedica mutarea piciorului pe frana la momentul oportun, consecintele ar putea fi nefaste.

Deplasarea cu taxiul sau cu masina altcuiva reprezinta o alternativa sigura pentru persoanele operate.

Ridicarea greutatilor

In unele cazuri medicul poate interzice ridicarea obiectelor cu greutate mai mare de 5-10 kg pentru o perioada destul de mare. Chiar daca persoana operata se simte capabila din punct de vedere fizic sa ridice aceasta greutate, acest lucru este interzis pana la permisiunea medicului.

Astfel, persoanele ce au suferit interventii chirurgicale trebuie sa fie insotite de altcineva atunci cand trebuie sa mearga la cumparaturi, tocmai pentru a fi ajutate cu caratul produselor.

Trebuie sa se tina cont ca si interventiile laparoscopice necesita atentie deosebita pentru a se vindeca in mod corespunzator.

Adesea, in cazul acestor interventii se impune atentie pentru aproximativ 5-10 zile. Pacientilor cu interventii chirurgicale mai ample li se poate interzice ridicatul greutatilor pentru minim 2 luni.

Constipatia

Interventiile chirurgicale gastro-intestinale si tratamentul antialgic pot creste riscul de constipatie. Constipatia provoaca disconfort si se poate agrava daca pacientul nu este educat cum sa impinga si sa utilizeze muschii abdominali inferiori si muschii pelvisului.

Efortul ce apare in timpul defecatiei poate creste presiunea exercitata asupra inciziei.

Medicul trebuie informat daca se instaleaza constipatia, deoarece poate recomanda medicamente ce pot ajuta. De asemenea, aportul de apa trebuie marit, iar cofeina trebuie evitata.

Cresterea numarului de fibre din dieta ajuta la deplasarea scaunului cu usurinta prin intestine. In plus, o dieta optima trebuie sa contina fructe si legume proaspete in fiecare zi, precum si cereale integrale.

Fumatul

Fumatul face ca procesul vindecarii sa fie mai lent, iar sansele de formare a cicatricilor sa fie mai mari. Astfel, potrivit cercetatorilor, fumatul reduce cantitatea de oxigen necesara si interfera cu celulele inflamatorii menite sa accelereze vindecarea.

Pe langa faptul ca vindecarea plagilor chirurgicale se poate prelungi chiar si cateva saptamani, riscul de infectii postoperatorii si de pneumonie creste extrem de mult la pacientii care nu renunta la fumat.

Anularea programarilor la medic

Un numar foarte mare de pacienti renunta la vizitele la medic atunci cand se simt mai bine. Acest lucru este gresit si vine la pachet cu multe riscuri. Vizita la medic este necesara pentru supravegherea plagii si a starii generale de sanatate, dar si pentru a suprima materialele de sutura.

Prin evaluarea regulata a pacientilor operati, riscul de complicatii scade extrem de mult. In plus, medicul poate dori sa realizeze teste suplimentare pentru a se asigura ca interventia chirurgicala a decurs asa cum ar trebui.

Anularea programarilor la medic este o actiune gresita, iar intalnirile cu acesta ar trebui considerate o prioritate.

Concluzii

Interventiile chirurgicale au o importanta extrem de mare pentru sanatatea unei persoane. Acestea pot varia ca dificultate, plecand de la o simpla operatie de apendicita, pana la transplantul de inima. Indiferent de interventie, medicul va oferi cele mai bune sfaturi.

Urmarea acestora este extrem de importanta pentru a reduce riscul de complicatii si pentru a accelera procesul de vindecare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Recuperarea dupa operatie la genunchi Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii Pasi practici de pregatire pentru chimioterapie Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Avortul chirurgical Laparoscopia ca interventie in tratamentul infertilitatii Infectiile postoperatorii Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina