De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, despre pregatirea pentru o interventie chirurgicala cardiovasculara pediatrica

Publicat: 06 Iulie 2021
Consultant: Dr. Bulescu Cristian
Medic specialist chirurgie cardiovasculara
Clinica: Clinica Medicum

Ce intrebari trebuie sa punem chirurgului cardiolog pediatru, inainte de programarea unei interventii chirurgicale? De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, medic specialist chirurgie cardiovasculara

De ce este aceasta procedura cea mai buna optiune de tratament?

Dr. Bulescu Cristian, Medic specialist chirurgie cardiovasculara:


Malformatiile congenitale cardiace reprezinta anomalii anatomice si fiziologice ale inimii si ale vaselor care vin si pleaca dinspre inima. O mica parte din aceste malformatii se pot vindeca in mod spontan (mai putin de 5% din cazuri). In cazul malformatiilor cu semnificatie hemodinamica mare sau in cazul malformatiilor complexe, o interventie terapeutica este intotdeauna necesara – fie ea chirugicala clasica sau prin abord percutanat (cardiologie interventionala). In unele situatii, se poate incepe administrarea unui tratament farmacologic, care ne permite temporizarea tratamentului interventional, dar nu ii elimina necesitatea.

Care sunt beneficiile si riscurile?

Dr. Bulescu Cristian, Medic specialist chirurgie cardiovasculara:


In general, beneficiul interventiei terapeutice este de a ameliora o situatie clinica (un tablou de insuficienta cardiaca), de a preveni aparitia unor complicatii pe termen mediu ale malformatiei de baza (aparitia de aritmii, aparitia hipertensiunii pulmonare severe) sau chiar de a corecta o situatie amenintatoare de viata. Beneficiile sunt intotdeauna puse in balanta cu riscurile interventiei chirurgicale; exista un moment optim pentru a corecta fiecare malformatie in parte, moment in care beneficiile sunt net superioare riscurilor.

Istoricul de sanatate al copilului ridica ingrijorari speciale cu privire la complicatii?

Dr. Bulescu Cristian, Medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Starea preoperatorie a pacientului este un factor determinant pentru un parcurs postoperator fara complicatii. Din acest motiv, o evaluare amanuntita a starii de sanatate a copilului este necesara inainte de interventia chirurgicala. Exista o serie de elemente care necesita o atentie deosebita: starea de nutritie, prezenta anemiei, a unor infectii, asocierea cu diverse sindroame genetice (care pot predispune la diverse disfunctii de organ) sau asocierea cu alte malformatii asociate. Toate aceste elemente trebuie cunoscute si, in masura posibilului, tratate inainte de efectuarea tratamentului chirurgical.

Care este rata de succes a acestei proceduri?

Dr. Bulescu Cristian, Medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Prognosticul depinde, in primul rand, de complexitatea leziunii pe care o avem de tratat si de starea generala a pacientului (luam in calcul aici varsta, greutatea, stabilitatea hemodinamica si respiratorie, tratamentul asociat, prezenta unor malformatii sau boli asociate – in special infectioase, pulmonare, renale). Pentru interventiile pe care le efectuam cel mai frecvent, care se adreseaza, din fericire, unor patologii cu grad de complexitate mic sau moderat, rezultatele sunt foarte bine, iar riscurile sunt minime.

Daca nu a mai fost operat, este probabil sa ramana la fel sau se inrautatesc?

Dr. Bulescu Cristian, Medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Un procent foarte mic din acesti pacienti au o evolutie spre vindecare spontana. Pentru ceilalti, o evaluare periodica este necesara, in functie de gravitatea bolii.

Exista malformatii care trebuie operate in primele zile de viata, altele care pot astepta 2-3 luni, altele la care momentul optim este in primul an de viata; avem si situatii cand se poate astepta 2-3 ani.

In orice caz, evolutia este mai lenta sau mai rapida spre agravare si spre instalarea diverselor complicatii: hipertensiune arteriala pulmonara, cianoza, insuficienta cardiaca, aritmii, degradarea starii generale. Dupa cum am mentionat deja, exista un moment optim de intervenit pentru fiecare malformatie in parte si este indicat ca acest moment sa nu fie depasit.


Citeste si despre:

Alimente care pot declansa alergii cutanate MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Efectele cafelei asupra pielii: Cofeina este buna pentru pielea ta? Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor