Interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian

Actualizat: 10 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Fundoplicatura Nissen


Fundoplicatura Nissen este o interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). In timpul procedurii, un chirurg creeaza un sfincter (muschi de strangere) in partea inferioara a esofagului pentru a preveni refluxul acid. Majoritatea oamenilor observa o scadere semnificativa a simptomelor de reflux acid dupa operatie.

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian ( BRGE) este o tulburare a sistemului digestiv care afecteaza esofagul. Daca aveti BRGE, acidul si continutul din stomac curg in mod persistent inapoi prin esofag. Aceasta boala reprezinta o problema de sanitate publica cu un impact socio-economic si psihologic important si morbiditate crescuta. Se considera ca BRGE-ul afecteaza calitatea vietii pacientului in aceeasi masura ca evenimentele coronariene sau afectiunile reumatologice.

Ce este o fundoplicatura Nissen?

O fundoplicatura Nissen este o interventie chirurgicala pentru corectarea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). Interventia chirurgicala strange jonctiunea dintre esofag si stomac pentru a preveni refluxul acidului. Esofagul este tubul de legatura dintre gura si stomac. Face parte din sistemul dumneavoastra gastrointestinal (GI).

Care sunt tipurile de fundoplicaturi Nissen?

Chirurgii efectueaza doua tipuri de operatii de fundoplicatura Nissen:

1. Procedurile laparoscopice folosesc mici incizii (taieturi) si camere pentru a vizualiza interiorul corpului.
2. Procedurile deschise folosesc incizii mai mari, astfel incat chirurgul sa poata accesa in interiorul corpului cu instrumente mai mari si mai multa gama de miscare.

Cine trebuie sa aiba o fundoplicatie Nissen?

Uneori, puteti gasi ameliorarea simptomelor de reflux acid cu medicamente sau modificari ale stilului de viata. Daca simptomele continua dupa ce ati incercat tratamente neinvazive, medicul dumneavoastra va poate recomanda operatia de fundoplicatura Nissen. Atat copiii, cat si adultii pot fi candidati pentru fundoplicatura Nissen.

Ce se intampla inainte de interventia chirurgicala?

Inainte de operatia de fundoplicatura Nissen, chirurgul poate utiliza teste pentru a va examina stomacul si esofagul.
-Razele X GI (razele X cu utilizarea substantei cu bariu) dau imagini ale esofagului, stomacului si intestinului subtire.
-Manometria esofagiana masoara presiunea din esofag atunci cand pacientul inghite.
-Endoscopia superioara examineaza partea superioara a stomacului.
-Se poate utiliza o sonda de masurare a pH-ului pentru a cauta dovezi de acid in esofag.

Specialistii folosesc aceste teste pentru a evalua orice ingustare a esofagului. De asemenea, ei pot recomanda aceste teste pentru a cauta o hernie hiatala. In aceasta stare, partea superioara a stomacului aluneca in esofag. Herniile hiatale pot agrava simptomele BRGE.

Cum ma pregatesc pentru o fundoplicatura Nissen?

Medicul dumneavoastra va va instrui pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa nu mancati sau sa beti nimic dupa miezul noptii in seara inainte de operatie.

Ce se intampla in timpul unei fundoplicaturi Nissen?

Ceea ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale variaza usor in functie de faptul daca chirurgul foloseste o abordare deschisa sau laparoscopica. In ambele proceduri, un anestezist va ofera mai intai medicamente intravenoase (IV) pentru a adormi, anestezice.

In timpul operatiei de reflux acid la abord deschis, chirurgul:
1. Face o incizie mare in abdomen.
2. Infasoara partea superioara a stomacului (fundusul) in jurul partii inferioare a esofagului.
3. Inchide incizia cu capse.

In timpul fundoplicaturii Nissen laparoscopice, chirurgul:
1. Face patru pana la cinci incizii mici in abdomen.
2. Introduce un laparoscop (un instrument mic cu o camera) in abdomen.
3. Utilizeaza imaginile camerei si instrumentele de operare minuscule pentru a infasura stomacul superior in jurul esofagului inferior.
4. Inchide incizia cu ochiuri.

Ce se intampla dupa o interventie chirurgicala?

Imediat dupa operatie, s-ar putea sa va doara gatul pentru o zi sau doua de la sonda de intubatie. Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati avut o operatie de fundoplicatura deschisa, veti avea nevoie de o sonda temporara nazogastrica (NG). Tubul curata stomacul de sucurile digestive in timp ce va vindecati.

Dumneavoastra sau copilul dumneavoastra s-ar putea sa aveti nevoie de o linie IV (intravenoasa) pentru a furniza lichide pana cand puteti manca din nou. Veti putea relua mancarea dupa ce ati eliminat gazele sau ati avut o miscare intestinala. Aceste actiuni sunt semne ca corpul dumneavoastra revine la functia sa obisnuita.

Adultii sau copiii pot petrece una sau mai multe zile in spital dupa operatie. Recuperarea depinde daca chirurgul a folosit o abordare laparoscopica sau deschisa, precum si daca exista alte probleme medicale. Multi pacienti care au o interventie chirurgicala laparoscopica pot merge acasa a doua zi.

Care sunt avantajele unei fundoplicaturi Nissen?

Majoritatea oamenilor observa o imbunatatire a simptomelor de reflux acid dupa o fundoplicatura Nissen. Ameliorarea BRGE va mentine mai confortabil si reduce sansa de a dezvolta esofag Barrett. Esofagul Barrett creste riscul de cancer esofagian.

Persoanele care au fundoplicatura Nissen laparoscopica beneficiaza si de:
• Recuperare mai rapida.
• Mai putina durere.
• Durata de spitalizare mai scurta.

Care sunt riscurile sau complicatiile unei interventii chirurgicale?

Riscul principal al operatiei de fundoplicatura Nissen este ca ameliorarea simptomelor nu se observa intotdeauna. Unii pacienti au nevoie de o alta interventie chirurgicala dupa doi pana la trei ani. Ca toate interventiile chirurgicale, fundoplicatura Nissen prezinta, de asemenea, un risc de infectie la locul inciziei.

Care este timpul de recuperare dupa o fundoplicatura Nissen?

In primele sapte pana la 10 zile dupa operatie, multi chirurgi vor recomanda o dieta cu alimente moi. De obicei, puteti reveni la activitatile obisnuite si la exercitii usoare in cateva zile de la operatie.

De obicei, copiii se pot intoarce la scoala in cateva zile dupa ce au plecat acasa de la spital. Ar trebui sa evite activitatile intense timp de cel putin trei saptamani. Restrictiile privind activitatea pot varia intre procedurile laparoscopice si cele deschise.


Cand ar trebui sa apelez la medicul specialist?

Daca simptomele de reflux de acid revin dupa operatie, discutati cu medicul.
Dupa operatie, este posibil sa observati si o imflamare in jurul inciziei. Sunati medicul dumneavoastra daca observati:
• Sangerare.
• Umflare excesiva.
• Febra.
• Piele inrosita sau fierbinte din jurul inciziei.
• Varsaturi.

Concluzie

Fundoplicatura Nissen este o interventie chirurgicala pentru tratarea BRGE. Daca aveti reflux acid care nu a raspuns la medicamente sau la alt tratament neinvaziv, medicul dumneavoastra va poate recomanda o interventie chirurgicala. Adesea, chirurgii folosesc o abordare laparoscopica a fundoplicaturii Nissen. Chirurgia laparoscopica foloseste incizii mai mici si are ca rezultat o recuperare mai rapida. Majoritatea persoanelor care au o fundoplicatie Nissen experimenteaza o scadere a simptomelor refluxului gastroesofagian.


Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4200-nissen-fundoplication
https://www.mcw.edu/departments/surgery/divisions/minimally-invasive-and-gastrointestinal-surgery/patient-care/gerd-and-gastrointestinal-surgery-program/gastroesophageal-reflux-disease-gerd/laparoscopic-nissen-fundoplication-gerd-surgery
https://www.healthdirect.gov.au/amp/article/surgery/laparoscopic-nissen-fundoplication


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Ce este si cum tratam hernia diafragmatica congenitala Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale Litiaza biliara (calculii biliari) Ecoendoscopia, tehnica moderna de diagnostic, folosita si in scop terapeutic Fibroza pulmonara Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian Afectiuni manifestate prin durere toracica Hernia hiatala Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Starile de greata - particularitati medicale