In cazul in care o persoana se afla in perioada de convalescenta dupa o interventie chirurgicala este posibil sa isi faca griji legate de dezvoltarea unei infectii atat la nivelul inciziei cat si in sange. Este foarte important sa se ia masurile corespunzatoare pentru prevenirea infectiei deoarece nimeni nu poate garanta ca inclusiv daca sunt respectate intocmai regulile postoperatorii recomandate de medic, nu va apare vreo infectie.
In primele saptamani de la operatie, ar trebui sa se verifice in fiecare zi daca sunt prezente semne ale unei infectii in zona inciziei. Este important sa se masoare zilnic temperatura pentru ca infectia sa poate fi identificata cat mai repede.
Daca se dezvolta sau se banuieste prezenta infectiei este important sa se instituie imediat tratamentul cu antibiotice sau orice alt tratament necesar pentru a se preveni raspandirea ei.
- Starea generala de rau - Unul din cele mai frecvente simptome ale unei infectii sistemice sau ale unei infectii care se dezvolta in corp este oboseala si lipsa de energie. Poate sa apara starea de somnolenta sau activitatile normale pot sa para dificil de desfasurat.
Aceste inconveniente sunt comune inclusiv in randul pacientilor care nu au nici o infectie, dar se afla in convalescenta dupa o interventie chirurgicala. Diferenta este ca in perioada de recuperare, majoritatea oamenilor se simt putin mai bine in fiecare zi, mai degraba decat sa se simta bine cateva zile iar apoi sa se instaleze oboseala si letargia cum se intampla in cazul infectiei.
- Febra - O febra este insotita, de obicei, de frisoane. Febra poate duce la scaderea apetitului, deshidratare si durere de cap. O febra scazuta (38 grade celsius sau mai putin) este normala dupa o interventie chirurgicala, dar una care depaseste aceasta valoare trebuie raportata medicului.
- Fierbinteala - Incizia infectata se poate simti fierbinte la atingere. Acest lucru se intampla intrucat organismul trimite celulele care lupta impotriva infectiei la locul acesteia. Ingrijirea adecvata a taieturii din timpul operatiei joaca un rol important in prevenirea infectiei.
- Inflamarea si intarirea inciziei - Incizia infectata poate incepe sa se simta dura la palpare din cauza faptului ca tesutul este inflamat.
- Eritemul - O incizie care devine rosie sau care prezinta dungi rosii care radiaza de la aceasta spre pielea din jur, poate fi infectata. Intr-o anumita masura, roseata la locul inciziei este normala dar aceasta trebuie sa se diminueze in timp decat sa se accentueze pe masura vindecarii.
- Scurgeri la nivelul inciziei - In cazul inciziei infectate pot sa apara scurgeri urat mirositoare sau chiar puroi. Culorile acestuia pot fi diferite, de la sange la lichid de culoare verzuie, alba sa galbena. Lichidul drenat poate fi inclusiv, vascos.
- Durere - Durerile din urma unei operatii ar trebui sa se diminueze in timp. Daca la nivelul operatiei apare durerea fara nici un motiv aparent, s-ar putea dezvolta o infectie a acesteia. Este normal ca durerea sa se amplifice in cazul in care o persoana a facut eforturi fizice prea mari sau a miscorat doza de calmante, dar amplificarea inexplicabila a durerii necesita consultul medical.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.