Crucea Rosie Romana a celebrat 133 ani de activitate umanitara pe 4 iulie!

Actualizat: 06 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ca in fiecare an, voluntarii filialelor din toata tara au serbat ziua de 4 iule, organizand diverse actiuni speciale si oferind suport persoanelor aflate in nevoie. Astfel, au avut loc baluri caritabile, tombole, spectacole de teatru, muzica si dans, jocuri pentru copii, dar au fost amenajate si puncte de prim ajutor unde participantii si-au putut masura tensiunea, au primit apa si unde au fost organizate cursuri de prim ajutor.

Voluntarii Crucii Rosii Romane s-au deplasat la domiciliul varstnicilor si a altor categorii vulnerabile pentru ajutorarea acestora. Astfel, in Bucuresti au fost instalate puncte de prim ajutor in parcurile Herastrau, Carol, Tineretului si Cismigiu, precum si in strandurile Crangasi si Berceni. De asemenea, au fost distribuite alimente in centrele de plasament din sectorul 5.

In Buzau a fost organizat in bal caritabil cu strangere de fonduri pentru persoanele cu situatie financiara precara.

In Botosani au fost distribuite materiale informative despre activitatea desfasurata de Crucea Rosie si se va derula o campanie de donare voluntara de sange.

In Bacau a avut loc o expozitie de pictura cu vanzare cu spirjinul Uniunii Artistilor Plastici, urmand ca o parte din bani sa fie directionati catre cazuri umanitare. Tot in Bacau au fost organizate demonstratii de prim ajutor, spectacole pentru copii, concerte si o expozitie de fotografii ale Crucii Rosii Romane.

In Parcul Central din Cluj Napoca au avut loc demonstratii de acordare a primului ajutor, au fost distribuite materiale informative si au fost organizate tutoriale de pregatire in cazul dezastrelor.

In centrul municipiului Galati a fost plasat un punct de informare si prim ajutor, iar in Tulcea a existat un centru mobil de informare si masurare a tensiunii arteriale si a fost lasant concursul adresat copiilor “Salvezi daca stii sa actionezi”.

Filiala Crucea Rosie Olt a organizat activitati stradale, care au constat in amplasarea de corturi pentru demonstratii de prim ajutor, informare si masurarea tensiunii arteriale. Tot in Olt a fost organizat un curs gratuit de prim ajutor pentru voluntarii altor organizatii neguvernamentale din judet.

In Salaj a fost organizata o actiune de donare de jucarii si dulciuri la Centrul de Servicii Comunitare Jibou, iar la sediul filialei a avut loc p dezbatere cu tema “Regimul de viata si sanatate”.

La Calarasi o persoana cu dizabilitati a primit un scaun cu rotile si alte echipamente necesare.

In Mehedinti momentul aniversar a fost marcat printr-o festivitate de inchidere a cursului de "Surori Cruce Rosie", iar in Alba au fost distribuite materiale informative, participantii si-au putut masura tensiunea arteriale, dar au fost organizate si concursuri pentru copii.

La Constanta a avut loc conferinta de presa, unde a fost prezentat bilantul activitatii din anul precedent, incheiata cu o petrecere pe plaja pentru volunatri. “Aniversam 133 de ani de cand cei aflati in suferinta stiu ca pot intinde o mana si o alta va veni in intampinarea ei. Dincolo de schimbarile concrete pe care Crucea Rosie Romana le-a adus in istoria tarii noastre, cred ca cea mai mare avere este cea pe care o purtam in suflete. Crucea Rosie este si in Romania, ca peste tot in lume, un simbol datorita caruia oamenii se simt in siguranta. Multumesc tuturor celor care au contribuit la scrierea istoriei Crucii Rosii Romane pana astazi, dar si celor care o vor face de acum inainte!”, a declarat presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, doamna Mihaela Geoana.

Istoria Crucii Rosii Romane


La 4 iulie 1876, se infiinteaza Societatea „Crucea Rosie” din Romania, prin hotararea Principelui Ghica de a organiza o societate de ajutor pentru militarii raniti pe campul de lupta.

Regina Maria a fost patroana Crucii Rosii Romane la incepul secolului XX fiind unul dintre personajele care au marcat fundamental evolutia organizatiei in Romania.

Activa in Razboiul de Independenta, in Primul si al Doilea Razboi Mondial, prezenta alaturi de cei in nevoie - oameni afectati de marile epidemii care au lovit tara, de cutremurele din 1940 si 1977, de secetele din Moldova, de inundatiile din anii 1970 si cele care au urmat, Crucea Rosie a reusit de fiecare data, cu sprijinul voluntarilor, sa vina in ajutorul celor vulnerabili.

In fiecare an, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, ofera sprijin si ajuta la imbunatatirea vietii a mii de oameni din intreaga tara. in cursul anului 2008, a venit in sprijinul a peste 162.000 de persoane (aproximativ 34.000 de persoane afectate de inundatii, incendii sau alunecari de teren, peste 70.000 batrani, bolnavi, copii institutionalizati, familii cu venituri mici sau fara venituri, peste 56.000 de persoane au beneficiat de programe de educatie pentru sanatate).
Doar in cursul anului trecut, Crucea Rosie Romana a intervenit in zonele afectate de inundatii cu 5.543 tone de ajutoare in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar in tara s-au derulat 105 campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea si pregatirea in cazul dezastrelor.


Citeste si despre:

BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Legea farmaciei Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume Asistenta de urgenta in caz de calamitate Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange) Ingrijirea pielii prin metode naturale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Fructele - surse excelente de antioxidanti Norme de prescriere a retetelor medicale Examene medicale oftalmologice importante pentru diabetici Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari? Contract cadru 2009 Cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant Legea invatamantului