CNAS: noua metoda de calcul a pretului medicamentelor imbunatateste accesul pacientilor la tratament

Actualizat: 22 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta persoanele interesate ca este oricand in masura sa argumenteze tehnic avantajele schimbarii metodologiei de calcul a pretului de referinta al medicamentelor.

In pofida afirmatiilor nefundamentate ale prof. Vasile Astarastoaie, noua metoda se dovedeste un factor de imbunatatire a accesului pacientilor la tratament si de diminuare a efortului financiar privind consumul de medicamente.

Deasemenea, CNAS isi exprima dezamagirea in legatura cu atitudinea lipsita de loialitate a unora dintre partenerii sai din sistem, care animati probabil de interese nepotrivite, au ales sa se ascunda in spatele celor a caror sanatate ar trebui sa-i preocupe permanent, manipulandu-i in vederea obtinerii unor avantaje. Altfel cum s-ar putea explica faptul ca autorii materialelor puse la dispozitia media de catre reprezentantii C.O.P.A.C, fac parte din departamentele de specialitate ale unor companii de pe piata farmaceutica si mult mai grav, sunt angajati ale unor asociatii profesionale din Romania.

Asemenea situatii jenante devin din ce in ce mai evidente in ultima vreme. Chiar si la dezbaterile publice organizate la sediu CNAS pe tema compensarii medicamentelor s-a inregistrat participarea unor persoane instigate de catre reprezentanti ai acelorasi organizatii mai sus amintite, tributare doar intereselor comerciale.

Pentru a evita asemenea manifestari, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intelegand necesitatea dialogului constructiv, isi propune sa evalueze gradul si modalitatea de referentiere dupa un interval de 6 luni.


Citeste si despre:

Medicamente generice si medicamente inovative: diferente si asemanari Tot ce trebuie sa stiti despre insulina pudra Pilula masculina Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Coroane ceramica pe zirconiu si integral zirconiu Rinichiul polichistic Liposuctia: riscuri si beneficii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Nasterea fara dureri Evitati afectiunile dentare ale copiilor! Acneea, zeci de cauze si efecte neplacute Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor Sindromul de abstinenta al nou-nascutului Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila