Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit

Actualizat: 09 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Indicele de masa corporala


Este bine cunoscut faptul ca multi oameni incearca sa piarda in greutate, sunt nemultumiti de aspectul fizic si de kilogramele in plus, motiv pentru care au tinut cel putin o data o dieta pana in momentul de fata. Mentinerea indicelui de masa corporala intr-un interval de referinta considerat a fi in limite normale (IMC intre 18,5 si 24,99 kg/m2) este un aspect important pentru sanatatea organismului.

Depasirea acestui interval vine la pachet cu riscul de dezvoltare a numeroase probleme de sanatate. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite la nivelul populatiei generale sunt patologiile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala de diferite grade de severitate – HTA, infarctul miocardic acut -IMA, insuficienta cardiaca -IC, accidentul vascular cerebral -AVC), sindroamele metabolice (dislipidemiile, diabetul zaharat -DZ), afectiunile hepatice si renale sau posibilitatea dezvoltarii unor patologii neoplazice.

Reusita unei diete de slabit

Este posibil ca reusita unei diete de slabit sa apara cu dificultate uneori, in functie de raspunsul fiecarui organism in parte fata de incercarea de a slabi. Chiar daca pierderea kilogramelor in plus are loc la un moment dat, pentru unele persoane, mentinerea greutatii corporale la care s-a ajuns in urma dietei poate fi mai dificil de obtinut decat procesul de slabire in sine.

Capacitatea organismului de a-si mentine greutatea la care a ajuns in urma unei diete pentru slabit ia in calcul mai multe aspecte. Un element important este modul in care se pierd aceste kilograme. Reducerea numarului de calorii ingerate atrage dupa sine si scaderea ratei de ardere metabolica. Acest lucru se petrece deoarece corpul incearca sa isi asigure necesarul caloric de care are nevoie pentru functiile de baza ( respiratie, circulatie, procese metabolice si alte modificari care au loc la nivel celular). Daca nu primeste calorii din exterior prin alimentatie, corpul incearca sa isi asigure aceasta rezerva din interior si va consuma mai putin din sursele ingerate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomanda a fi evitate dietele drastice sarace in calorii si pierderea unui numar foarte mare de kilograme intr-un interval de timp scurt. Nu doar scaderea ratei metabolice contraindica acest aspect, ci si suferinta la care va fi supus organismul prin privarea de nutrientii de care are nevoie.

Sindroamele carentiale rezultate in urma unor diete drastice sunt frecvent intalnite in populatia generala. De asemenea, la fel se intampla si cu recuperarea kilogramelor pierdute prin dietele de slabit.

Cat este normal sa slabim, in cat timp si cum putem face acest lucru?

Pierderea a jumatate de kilogram pana la cel mult doua kilograme in interval de 1-2 saptamani poate fi considerata in limite normale. Beneficiile pentru starea de bine a organismului sunt si mai evidente daca alaturi de dieta de slabit, persoana respectiva bifeaza mai multe aspecte ale unui stil de viata sanatos, si anume practicarea unui sport sau a activitatii fizice sub diferite forme, implementarea unui regim alimentar care are la baza elemente necesare bunei functionari a organismului ( cereale integrale, fructe si legume cu un aport crescut de fibre, lichide suficiente etc. ).

Scaderea in greutate, in situatiile in care aceasta este necesara, contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului din sange, reduce surplusul de glucoza din organism, faciliteaza functia motorie a aparatului locomotor si reduce tensiunea arteriala.

Multe dintre persoanele care au tinut la un moment dat, o dieta de slabit si au avut rezultate favorabile in urma acestora, au considerat ca le-a fost mai dificil sa isi mentina aceasta greutate corporala comparativ cu procesul de slabire in sine. Din acest motiv, este bine ca scaderea ponderala sa reprezinte o asociere intre modificarile implementate in dieta alimentara, efectuarea de activitati fizice si, nu in ultimul rand, integrarea in acest ansamblu a functiei psihice, aceasta contribuind la buna functionare a organismului prin intermediul gandirii pozitive.

Modalitati de mentinere a greutatii dupa dieta de slabit

Scaderea voluntara in greutate poate necesita inclusiv stabilirea in prealabil, a unui plan conform caruia va fi realizata aceasta, cu atat mai mult daca persoana in cauza isi doreste ca rezultatele pe care le va obtine sa fie de lunga durata si sa nu atraga dupa ele anumite efecte negative pentru organism.

Activitatile fizice, efectuarea diferitelor tipuri de sport, plimbarile in aer liber, pe langa contributia importanta in pierderea kilogramelor in plus, joaca un rol benefic si in mentinerea noii greutati corporale la care persoana respectiva a reusit sa ajunga. Ele asigura vitalitatea intregului corp si eficienta proceselor de ardere metabolica, astfel incat, caloriile ingerate sa fie utilizate de catre celule fara a se depune sub forma de tesut adipos.

Este normal ca atunci cand se doreste pierderea unui anumit numar de kilograme, caloriile ingerate din alimente sa fie reduse. Odata obtinuta greutatea corporala vizata, este recomandata revenirea in mod treptat la un aport caloric mai mare pentru a da sansa organismului sa se adapteze la aceste schimbari. Se pot introduce in trepte cate 200 de calorii la aportul zilnic, calorii provenite din alimente sanatoase, naturale, cu un continut redus de zaharuri si grasimi.

Hidratarea suficienta are un rol important atat in ceea ce priveste reusita unei diete de slabit, cat si in mentinerea rezultatului obtinut. Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism rezultate in urma proceselor metabolice de la nivel celular. In acest fel este sustinut consumul caloriilor ingerate, ele fiind utilizate pentru functiile tisulare fara ca acestea sa se poata depune sub forma de masa adipoasa in diferite regiuni ale corpului.

Igiena somnului este un alt adjuvant al mentinerii unei greutati normale, fie ca in obtinerea ei a intervenit sau nu un regim dietetic. Rabdarea si perseverenta, evitarea stresului si adoptarea unei gandiri mai pozitive reprezinta alte elemente necesare slabirii si mentinerii greutatii optime conform intervalului de masa corporala normal pentru inaltimea si numarul de kilograme al unei persoane.

Concluzii

Pentru multe dintre persoanele care au tinut la un moment dat, diete de slabit, pierderea kilogramelor in sine a reprezentat o provocare mai usor de indeplinit comparativ cu mentinerea greutatii la care au ajuns. Este important ca pierderea ponderala sa fie efectuata treptat si sa fie insotita de efectuarea activitatii fizice, precum si de modificarea regimului alimentar, acesta bazandu-se pe nutrienti proveniti din surse cat mai naturale si sanatoase.

De asemenea, hidratarea, odihna suficienta si limitarea nivelului de stres sustin mentinerea unei greutati corporale normale.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11375440/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015425/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047752


Citeste si despre:

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii Riscul consumului de laxative in dietele de slabit Alegerea unui program de slabit A urma o dieta poate fi usor sau greu Dieta Shangri La Dieta Medifast Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime) Usturoiul - produs natural pentru slabit Indicele de masa corporala - calcul si intepretare
Cere sfatul medicului ×