Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Actualizat: 06 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva.

Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine.

Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati medicamentele prescrise de catre medicul dumneavoastra. Un nutritionist va va ajuta sa va formati o educatie nutritionista solida care sa va sustina in dezvoltarea unui plan personal de dieta ce sa se potriveasca stilului dumneavoastra de viata si nivelului de activitate, satisfacand totodata si nevoile medicale ale dumneavoastra.

Invatati ABC-ul dietei pentru diabetici
Scopul nutritiei pentru persoanele cu diabet este de a indeplini ABC-ul pentru diabetici:
- A vine de la A1c sau testul hemoglobinei A1c, care masoara nivelul mediu de glucoza in sange pe ultimele 3 luni;
- B vine de la tensiunea sangvina („blood pressure”);
- C vine de la colesterol.

Persoanele cu diabet trebuie sa mentina cat mai aproape de valorile normale nivelul glucozei plasmatice (HbA1c), tensiunea sangvina si nivelul colesterolului din sange.

Interactiunea diabetului cu alti factori

Alcoolul si diabetul
Consumati cu moderatie alcool atunci cand tineti o dieta diabetica. Alcoolul este metabolizat in organism in mod foarte similar cu cel al lipidelor, iar alcoolul asigura tot atat de multe calorii ca si grasimile. In cazul in care alegeti sa consumati alcool, faceti acest lucru doar ocazional si numai atunci cand nivelul glicemiei dumneavoastra este bine tinut sub control. O idee buna ar fi sa il intrebati pe medicul dumneavoastra pentru a fi sigur ca puteti consuma alcool.

Diabetul si indexul glicemic
Timp de multi ani, cercetatorii au incercat sa afle ce anume face ca nivelurile glucozei in sange sa urce la valori atat de mari dupa mese la persoanele cu diabet. Potentialii factori responsabili sunt zaharul, carbohidratii si amidonul, dar si alti nutrienti. Indexul glicemic este un indice care incearca sa masoare influienta pe care o are fiecare aliment in parte asupra nivelului de glucoza din sange. Acesta ia in calcul tipul de carbohidrat dintr-un aliment si efectul acestuia asupra zaharului din sange.

Alimentele care dau un indice glicemic scazut par sa aiba un impact mai mic asupra nivelului glicemiei dupa mese. Persoanele care consuma multe dintre alimentele cu index glicemic mic au tendinta de a avea valori mai mici ale lipidelor totale din organism. Alimentele cu index glicemic ridicat determina de regula glicemii mai mari. Persoanele care consuma in cantitate mare alimente cu index glicemic ridicat au adesea mai multa grasime in organism, acesta fiind masurat prin indicele de masa corporala (IMC).

Discutati cu medicul dumneavoastra diabetolog curant sau cu un nutritionist si intrebati daca masurarea indexului glicemic v-ar putea ajuta sa obtineti un control mai bun asupra nivelurilor de glucoza din sange. Incarcarea glicemica ia in calcul efectul pe care il are intreaga cantitate de carbohidrati dintr-o masa. Atat tipul de carbohidrati cat si cantitatea acestora au efect asupra glucozei din sange.

Mancand corect in cadrul unui diete diabetice
Daca aveti diabet, este important sa mancati corect in fiecare zi pentru a tine sub control nivelurile glucozei plasmatice si pentru a avea o stare buna de sanatate.

Iata cateva sfaturi usor de tinut minte si de urmat:
- Asigurati-va ca mancati o larga varietate de alimente. Avand un platou plin de culoare, este cea mai buna modalitate de a va asigura ca mancati o multitudine de fructe, vegetale, carnuri, si alte proteine sub diverse forme cum ar fi alunele, produsele lactate si cereale/seminte;
- Consumati cantitatea corecta de calorii pentru a va mentine o greutate sanatoasa;
- Optati pentru alimente bogate in fibre, cum ar fi painea neagra, fructe si cereale. Acestea contin vitamine si minerale importante. Aveti nevoie de 25 pana la 35 de grame de fibre in fiecare zi. Studiile de specialitate au aratat ca persoanele care au diabet de tip 2 si care consuma o dieta bogata in fibre pot imbunatati nivelul glucozei din sange si nivelul colesterolului. Rezultate similare s-au obtinut si in unele studii efectuate pe persoanele cu diabet de tip 1.

Portionarea meselor

Asigurati-va ca veti consuma doar cantitatea de alimente indicata de planul din dieta diabetica. Caloriile in exces duc la exces de grasime si exces de greutate. La persoanele cu diabet de tip 2, grasimea corporala in exces inseamna o scadere a sensibilitatii la insulina. Scaderea in greutate la persoanele supraponderale si obeze care au diabet de tip 2 ajuta la imbunatatirea nivelului glucozei sangvine si la reducerea acelor factori de risc care duc la afectarea cardiaca.

Doctorul nutritionist va poate ajuta sa faceti un plan al meselor, dupa ce determinati impreuna portiile de mancare adecvate nevoilor dumneavoastra, in functie de greutatea dumneavoastra (daca trebuie sa va mentineti greutatea, sa va ingrasati sau din contra, sa slabiti) si de nivelurile scazute sau crescute ale glicemiei.
- La femeile cu diabet gestational, este important sa consumati mai multe mese si gustari pe zi, in functie de recomandari;
- Nu sariti peste mese;
- Serviti mesele si gustarile la ore fixe in fiecare zi. In cazul in care luati medicamente pentru diabet (antidiabetice orale), serviti mesele si luati medicamentele la aceleasi ore in fiecare zi.

Nota: in cazul in care luati unele dintre antidiabeticele nou aparute, unele dintre aceste sfaturi de mai sus s-ar putea sa nu fie valabile pentru dumneavoastra; intrebati-l pe doctorul dumneavoastra ce va recomanda in legatura cu aceste medicamente.

Dulcele adevar despre alimente si diabet

Cum probabil ca ati auzit pana acum, ca orice persoana care are diabet, nu trebuie sa consumati deloc zahar. In timp ce unii profesionisti din domeniul medical continua sa promoveze aceasta interdictie, multi dintre acestia insa, realizand faptul ca persoanele afectate de diabet traiesc in lumea reala si ca probabil se rasfata din cand in cand cu cate o gustare dulce, au adoptat un punct de vedere mai indulgent.

Majoritatea expertilor din ziua de azi afirma ca mici cantitati de zahar pot fi permise, atat timp cat fac parte dintr-un plan global sanatos, de alimentatie. Gustarile dulci nu cresc glucoza din sange mai mult decat cantitati similare de calorii date de amidon, care se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam. Este important de retinut ca zaharul este doar unul dintre carbohidrati.

Atunci cand mancati zahar, amintiti-va aceste sfaturi:
- Cititi etichetele de pe ambalajele alimentelor. Invatati cum sa calculati cat de mult zahar sau carbohidrati se gasesc in alimentele pe care le consumati.
- Inlocuiti, nu adaugati. Atunci cand consumati un aliment bogat in zahar, cum ar fi prajituri, bomboane, considerati ca ele sunt in locul altor alimente cu carbohidrati sau amidon (cum ar fi cartofii, de exemplu) pe care le-ati fi mancat in acea zi. Asigurati-va ca le treceti pe acestea in bugetul de carbohidrati al acelei zile. In cazul in care acestea sunt adaugate la mesele din acea zi, nu neglijati sa ajustati doza de insulina adecvat carbohidratilor (glucidelor) adaugate, astfel incat sa puteti sa mentineti in continuare controlul glicemiei cat mai bine posibil. Cu alte cuvinte, readaptati medicatia in cazul in care adaugati zahar la mesele dumneavoastra;
- Alimentele bogate in zahar ingrasa. Multe alimente care contin mult zahar sunt hipercalorice si contin si multe grasimi. In cazul in care va urmariti greutatea corporala (si, ca orice persoana cu diabet, trebuie sa faceti asta!) trebuie sa consumati aceste alimente cu moderatie;
- Verificati tensiunea sangvina dupa ce consumati alimente dulci si intrebati-l pe doctorul dumneavoastra diabetolog cum trebuie sa ajustati insulina;
- In fine, gramajul total de carbohidrati – mai curand decat forma sub care este ingerat zaharul – este cel care trebuie luat in considerare in managementul nutritiv al persoanei cu diabet.

Miturile dietei diabetice

Inainte de a incepe o dieta diabetica, informati-va. Atat de multi oameni cred ca daca ai diabet inseamna ca trebuie sa eviti zaharul si carbohidratii cu orice pret, sa consumi doar proteine in exces si sa pregatesti mese diabetice „speciale”, separate de mesele celorlalti membri ai familiei.

Total gresit! Majoritatea persoanelor cu diabet pot continua sa savureze alimentele lor favorite, inclusiv deserturi, atat timp cat ei monitorizeaza ingestia de calorii, carbohidrati si alte componenete cheie ale dietei, tinand un control regulat al nivelurilor de glocoza din sange. Astfel ca trebuie sa incepeti sa savurati alimentele care va plac, tinand aceasta dieta pentru diabetici.

Dieta pentru diabetici – intrebari si raspunsuri

Ce este dieta TLC pentru diabetici?
Persoanelor cu diabet care au nivele anormale de colesterol li se recomanda, foarte probabil, o dieta cunoscuta sub numele de dieta „TLC”. Dieta „TLC” ajuta la reducerea ingestiei de nutrienti ce cresc nivelul de colesterol. Ca parte a acestei diete vi s-ar putea cere sa mai pierdeti din greutate si sa cresteti activitatea fizica – toate aceste componente va vor ajuta sa scadeti nivelul de colesterol „rau”, adica LDL colesterolul (acela care se depune pe vasele de sange, de exemplu). Uitandu-va la etichetele de pe alimente veti putea avea o idee mai clara asupra ingestiei dumneavoastra de grasimi si de colesterol.

In mod specific, dieta TLC cuprinde urmatoarele cerinte:
- Consumul total de grasimi ar trebui sa fie de 25%-35% sau mai putin din totalul caloriilor consumate pe zi;
- Grasimile saturate ar trebui sa fie mai putin de 7 % din totalul caloriilor zilnice;
- Grasimile polinesaturate (provenite din uleiurile vegetale lichide si din margarinele cu continut scazut de grasimi prelucrate) ar trebui sa fie pana la 10% din totalul caloriilor consumate pe zi;
- Grasimile mononesaturate (derivate din surse vegetale precum uleiurile din plante si alune) ar trebui sa fie sub 20 % din totalul caloriilor zilnice;
- Carbohidratii ar trebui sa nu depaseasca 50% - 60% din totalul caloriilor consumate pe zi;
- Trebuie sa consumati 20 - 30 grame de fibre pe zi. Acestea pot fi obtinute din cereale, precum ovaz, orz sau boabe de fasole;
- Cantitatea de proteine din dieta ar trebui sa fie de circa 15%-20% din totalul caloriilor consumate pe zi;
- Continutul de colesterol ar trebui sa fie mai mic de 20 mg/zi;

Cat de multe grasimi pot fi acceptate in dieta diabetica?
Persoanele cu diabet au un risc mai mare decat populatia generala de a face afectiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale si afectiuni ale vaselor mici de sange. Tinand sub control tensiunea sangvina si limitand cantitatea de grasimi din dieta va scadea riscul de aparitie a acestor complicatii.

Limitand cantitatile de grasimi saturate, crescand timpul alocat exercitiilor fizice si primind tratament medicamentos, puteti scadea colesterolul „rau”, adica LDL colesterolul. Acest fapt a fost in mod repetat demonstrat de studiile medicale, pentru a ajuta persoanele cu diabet sa scada riscul de aparitie a unei afectiuni cardiace si pentru a reduce riscul de deces atunci cand un infarct miocardic a aparut la o persoana diabetica.

Pot folosi indulcitori artificiali in dieta diabetica?
Indulcitorii artificiali pot fi adaugati la o varitate de alimente si bauturi fara a mai adauga alti carbohidrati la dieta dumenavoastra diabetica. De asemenea, folosind indulcitori artificiali non-calorici in loc de zahar, puteti reduce substantial numarul de calorii din alimentele dumneavoastra preferate.

Retineti insa ca alimentele care contin indulcitori artificiali nu sunt neaparat alimente lipsite complet de carbohidrati. Multe dintre ele contin carbohidrati; de aceea, trebuie neaparat sa cititi etichetele de pe alimente pentru a determina cantitatile in grame din fiecare portie, astfel incat sa luati in calcul efectul pe care acesti carbohidrati il au asupra contolului dumneavoastra glicemic. Alimentele ce contin indulcitori artificiali pot afecta nivelul glicemiei.

Atat timp cat sunteti informat de continutul in carbohidrati, puteti ajusta mesele sau medicamentele pentru a tine sub control glucoza din sange. „Fara zahar” inseamna ca nu s-a adaugat zahar, dar trebuie sa retineti ca aceste alimente contin totusi carbohidrati care afecteaza nivelul glicemiei.

Iata cateva exemple de indulcitori artificiali pe care ii puteti folosi:
- Aspartam;
- Acesulfam-k;
- Zaharina;
- Sucraloza;
- Alti indulcitori non-nutritivi.

Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite zaharina, iar persoanele care sufera de fenilcetonurie nu ar trebui sa foloseasca aspartamul. Persoanele cu fenilcetonurie sunt incapabili sa metabolizeze fenilalanina, un aminoacid care este frecvent intalnit ca parte componenta din multe proteine.

Unii indulcitori artificiali – precum xilitol, manitol si sorbitol – au putine calorii si cresc putin nivelul glucozei in sange. Specialistii recomanda ca folosirea acestor adjuvanti alimentari sa se faca totusi cu precautie, intrucat consumul in exces a oricarui indulcitor artificial poate duce la gaze si la diaree.


Citeste si despre:

Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I Sanatatea copilului vs inceperea scolii 10 pericole alimentare Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Diabetul si menopauza, o dubla provocare Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Alimentatia sanatoasa Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 Afectiuni cutanate in diabetul zaharat