Septoplastia - repararea deviatiei de sept

Publicat: 11 Septembrie 2006
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Septul nazal este reprezentat de structura cuprinsa intre narine, care separa fosele nazale. Sprijina nasul si directioneaza fluxul de aer. Septul nazal este constituit in portiunea superioara dintr-un os mic, situat mai posterior si dintr-un cartilaj situat anterior.

Deviatia de sept apare cand cartilajul sau osul nu are o pozitie dreapta. Un sept incovoiat poate determina aparitia dispneei (respiratie dificila). Aceasta afectiune poate duce la dezvoltarea sforaitului si a apneei de somn (oprirea respiratiei pentru o scurta perioada in timpul somnului).

Septul poate fi deviat din nastere (congenital) sau ca urmare a unei lezari, ca de exemplu ruperea nasului. Se poate, de asemenea, incurba dintr-o parte in alta ca urmare a inaintarii in varsta.

La majoritatea oamenilor, septul este deviat cateva grade. Septoplastia este necesara numai cand dispneea sau sforaitul nu se remediaza fara tratament chirurgical.

Tehnica chirurgicala

Procedura chirurgicala prin care se indreapta septul este denumita septoplastie, rezectie a submucoasei septului sau reconstructie septala. Tratamentul chirurgical poate fi realizat impreuna cu alte procedee, realizate pentru tratamentul sinuzitei cronice, inflamatiei, sangerarilor sau pentru corectarea apneei de somn.

Septoplastia mai poate fi realizata pentru a asigura accesul in fosele nazale, pentru a extirpa vegetatiile adenoide (polipii nazali).

Inaintea instituirii tratamentului chirurgical, medicul trebuie sa foloseasca un instrument mic, luminos (endoscop), pentru a verifica pasajul nazal din spatele deviatiei. In anumite cazuri, endoscopul poate fi folosit in timpul actului chirurgical.

Se realizeaza anestezie locala sau generala cu o durata de 60-90 minute, care este efectuata intr-un centru chirurgical obisnuit.

Un strat extern de tesut moale, numit mucoasa, captuseste septul si fosele nazale. Pentru a reface septul, chirurgul lucreaza prin narine, realizand o incizie pentru a separa mucoasa de cartilajul si osul situate dedesubt. Medicul excizeaza sau indreapta inclinatia cartilajului si apoi repune mucoasa peste cartilaj si os.

Tratament postoperator

Dupa efectuarea curei chirurgicale, pot fi plasate in narine o atela nazala sau tampoane, pentru a opri sangerarile si pentru a pastra septul drept pana la vindecare.

Tampoanele vor fi pastrate pentru doua sau trei zile. Atela sau tampoanele prezinta un tub prin care se poate respira. De obicei se primesc instructiuni cum sa se ingrijeasca nasul pana la vindecare. De exemplu, se recomanda sa nu se sufle nasul si sa se stranute cu gura deschisa, pentru a evita schimbarile de presiune.

Evolutie

Septoplastia este un procedeu chirurgical nazal obisnuit, iar majoritatea pacientilor se recupereaza bine.

Complicatii

Toate procedeele chirurgicale implica un risc redus de infectie sau sangerare. Suplimentar, septoplastia induce un risc mic al perforatiei septului. Perforatia rareori necesita tratament.

Procedee chirurgicale aditionale sunt necesare daca perforatia cauzeaza disconfort sau dezvoltarea infectiei. Bacteriile, precum streptococii si stafilococii se intalnesc in mod normal la unii oameni. Pansarea nasului dupa tratamentul chirurgical la persoanele care au aceste bacterii mareste riscul dezvoltarii sindromului de soc toxic.

Se recomanda apelarea imediata la consultul de specialitate, daca apare oricare dintre urmatoarele simptome

- febra peste 38,3%C (101%F) sau mai mare;
- cefalee;
- varsaturi;
- diaree;
- eruptie cutanata asemanatoare arsurilor solare;
- frisoane;
- semne ale presiunii sanguine scazute, ca de exemplu ameteli sau lipotimii (senzatie de lesin).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Deviatia de sept Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Melanomul - tumora agresiva care, depistata la timp, poate fi invinsa! Trateaza astmul natural cu aerosoli de sare! Sforaitul