Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept

Actualizat: 22 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Bota Ana Maria
Consultant medical:

Dr. Bota Ana Maria
Medic Primar ORL

Clinica Jose Silva

Generalitati


Septul nazal este reprezentat de structura cuprinsa intre narine, care separa fosele nazale. Rolul acestuia este de a sustine piramida nazala si de a directiona fluxul de aer catre rinofaringe, segmentul initial al faringelui. Septul nazal este in portiunea posterioara osos, iar in portiunea anterioara cartilaginos.

Deviatia de sept se refera la modificarile de pozitie de la linia mediana a acestuia, avand ca manifestari clinice obstructia nazala (nas infundat), hiposmia (reducerea mirosului), ronhopatia de somn(sforaitul)insotita de sindromul deapnee de somn (oprirea respiratiei pentru o scurta perioada in timpul somnului asociata cu hipoxia), cefaleea (durerea de cap) si algiile faciale .

Poate fi prezenta de la nastere (congenitala) sau ca urmare a unui traumatism, prin fracturarea piramidei nazale.

Majoritatea oamenilor prezinta deviatii de sept, insa acestea sunt nesemnificative, fara implicatii clinice. Septoplastia, corectarea pozitiei septului nazal, cu rezectia crestelor sau spinelor nazale, este necesara atunci cand acestea impiedica respiratia fiziologica nazala, sunt asociate cu cefalee sau epistaxis (sangerare nazala repetata, fara alte cauze generale precum hipertensiunea, anemii, afectiuni hepatice, renale sau locale tumorale sau autoimune) sau cand apar complicatii infectioase de vecinatate (otite, sinuzite).

Interventia chirurgicala

Procedura chirurgicala prin care se repozitioneaza septul nazal este denumita septoplastie, rezectia submucoasa a septului nazal sau reconstructie septala. In timpul interventiei de septoplastie se pot realiza si interventii chirugicale asociate precum cele de corectare a formei piramidei nazale (rinoseptoplastie), interventii asupra sinusurilor pentru tratamentul sinuzitei cronice( interventii chirurgicale endoscopice FESS, cure radicale de sinus), interventii asupra cornetelor nazale pentru tratamentul hipertrofiei cronice a acestora (rinite cronice- cauterizari de cornete nazale inferioare), rezectia polipilor nazali sau a altor formatiuni tumorale, a vegetatiilor adenoide etc.

( Nota: a nu se confunda polipii nazali , polipoza nazala, cu vegetatiile adenoide prezente la copii- acestea poarta denumirea populara gresita de polipi, ei fiind de fapt o amigdala in rinofaringe, in spatele nasului, prezenta de la nastere).

Diagnosticarea deviatiei de sept nazal se va face in timpul consultului clinic ORL si presupune inspectia si palparea piramidei nazale, rinoscopie anterioara si posterioara, examenul cu mijloace optice maritoare (endoscopie nazala rigda sau fibroscopie flexibila), rinomanometrie (masurarea rezistentei la flux), olfactometrie (daca pacientul prezinta tulburari de miros), iar in cazul suspiciunii existentei unor complicatii de vecinatate: examene imagistice (radiografii, coputer tomograf craniu), teste auditive (audiograma, impedansmetrie), teste de laborator- exsudate nazale, teste alergologice etc.

Interventia chirurgicala se realizeaza dupa un consult anesteziologic amanuntit, in anestezie generala cu intubatie orotraheala, durata fiind corelata cu gradul de complexitate si posibile sangerari intraoperatorii, in medie 60-90 minute. Septoplastia propriu-zisa presupune urmatorii timpi operatori: se fac infiltratii cu xilina si adrenalina la nivelul septului, in portiunea anterioara, acestea vor ajuta la decolarea mai usoara a mucoasei nazale de pe sept si vor scadea gradul sangerarii, apoi se fac incizii in portiunea anterioara, intre sept si columela- portiunea de piele ce separa narinele, se decoleaza mucoasa de pe sept, se rezeca portiunile deviate ale septului, se aseaza septul pe linie mediana, se sutureaza inapoi mucoasa pe sept si se practica pentru hemostaza tamponament nazal anterior (cu mese de tifon sau tampoane hemostatice).

Ingrijiriea postoperatorie

Tamponamentul nazal va fi mentinut doua-trei zile in medie, dar durata acestuia depinde de posibilele complicatii hemoragice intra- si postoperatorii. In acest timp pacientul va primi antibioterapie de protectie si medicatie analgezica. Detamponarea va fi realizata la 48 de ore postoperator, dupa cum am mentionat si suprimarea firelor de sutura la 10 zile.

Alte masuri igieno-dietetice includ hidratarea, evitarea caldurii excesive, evitarea suflatului intempestiv anasului, stranutul trebuie realizat cu gura deschisa, pentru a evita de presiunea excesiva asupra nasului.

Evolutie

Septoplastia este o interventie chirurgical obisnuita, majoritatea pacientilor se recupereaza in aproximativ 14 zile de la interventie.

Complicatii intra-si postoperatorii

Toate interventiile chirurgicale implica riscuri, de la cel anestezic, la hemoragii intra si postoperatorii , hemosinus, infectii locale si de vecinatate, sinechii, hematoame septale cu perforatii ulterioare de sept etc. Prin urmare, ingrijirea postoperatorie este foarte importanta. Pentru prevenirea infectiilor postoperatorii si asocului toxicpacientul va primi tratament antibiotic profilactic.

Pacientul va anunta imediat medicul curant in caz de:


Citeste si despre:

Sforaitul Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Ozena sau rinita atrofica Deviatia de sept. Cat de grava este si cum se trateaza Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Calusarea sau repararea osoasa: indicatii, riscuri, recuperare Repararea ranilor Calmeaza si repara pielea iritata cu produsele A-Derma Cheagurile de sange Bronsita acuta