Sforaitul nu iti da pace? Iata 7 metode care te ajuta sa scapi de aceasta problema

Actualizat: 02 Iunie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La nivel mondial aproape jumatate din populatie este afectata de problema sforaitului, in mod special barbatii. Din fericire, exista solutii care te ajuta sa scapi de aceasta neplacere.

Schimba pozitia de somn

Modul in care dormi influenteaza sforaitul. Persoanele care dorm cu fata in sus sunt mai predispuse sa sforaie, spre deosebire de cei care au obiceiul sa doarma pe burta sau pe o parte.

Potrivit reprezentantilor Fundatiei Americane pentru Somn, atunci cand dormim pe spate, baza limbii apasa pe peretele din spate al gatului, fapt care determina un somn zgomotos.

Evita fumatul

Fumatorii sunt mai predispusi la astfel de probleme, asa ca, daca sforaitul nu iti da pace este recomandat sa renunti la acest viciu. Adopta un regim de viata sanatos si ai grija sa consumi mai putine mancaruri grase si condimentate, mai ales cu doua-trei ore inainte de culcare. Si alcoolul trebuie evitat seara, pentru ca poate accentua episoadele de sforait.

Chiar si persoanele care in mod normal nu se confrunta cu aceasta problema pot sforai dupa ce au consumat alcool cu cateva ore inainte sa se culce. Specialistii de la Fundatia Americana a Somnului spun ce este bine sa bei ultimul pahar cu bauturi alcoolice cu patru ore inainte de ora de culcare.

Hidratarea, importanta

Daca vrei sa ai un somn linistit, trebuie sa bei zilnic doi litri de apa. In cazul in care nu consumi apa in cantitati suficiente, apare deshidratarea, iar secretiile nazale sunt lipicioase. Acest lucru face ca respiratia sa fie mai dificila si sa apara sforaitul.

Un dus fierbinte inainte de culcare

Un alt remediu contra acestei neplaceri este un dus fierbinte, pe care sa il faci inainte sa te culci. Aburii au un efect benefic asupra cailor nazale, pentru ca le desfunda si usureaza respiratia, ceea ce duce la ameliorarea episoadelor de sforait.

Aeriseste camera

Pentru o respiratie usoara este nevoie sa dormi intr-o camera bine aerisita. Tine fereasta deschisa 20-30 de minute cand se apropie ora la care trebuie sa te culci. De asemenea, ai grija ca incaperea in care dormi sa fie curata, sa fie lipsita de alergeni, care pot intensifica sforaitul.

Dormi pe mai multe perne

Pozitia capului in timpul somnului poate sa influenteze episoadele de sforait. Este indicat sa dormi pe o perna mai inalta sau chiar sa folosesti doua perne, spun specialistii. Schimba si fetele de perna mai des, pentru ca se pot acumula alergeni care pot duce la sforait.

Pierderea in greutate

Persoanele care au probleme cu greutatea in exces sunt mai predispuse la sforait, spun mai multe studii in domeniu. Este important sa scapi de grasimea acumulata mai ales in jurul gatului,caci aceasta este cea mai daunatoare in ceea ce priveste sforaitul.

In cazul in care niciuna dintre aceste metode nu dau rezultate, este cazul sa mergi la un consult la un medic specialist ORL. Sforaitul poate fi consecinta unor afectiuni care trebuie sa fie tratate. Poate sa fie recomandata chiar si o interventie chirurgicala.

Printre afectiunile care au drept simptom si sforaitul se numara apneea de somn, infectiile respiratorii, alergiile, deviatia de sept, dar si polipii


Citeste si despre:

Ai libidoul scazut? Iata 10 alimente care cresc apetitul sexual Stresul nu iti da pace? Iata 17 moduri prin care sa te relaxezi in doar 5 minute! Iti place cafeaua? Iata ce efecte miraculoase are asupra sanatatii Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema Metode care ajuta in cazul incontinentei urinare Suferi de alergii? Iata 6 factori care le-ar putea inrautati Suferi de hemoroizi? Iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Fructul care iti da o stare de bine si te ajuta sa slabesti Simptome ale cancerului pe care nu trebuie sa le ignorati Metode de reducere a colesterolului 6 semne care iti demonstreaza ca porti pantofii nepotriviti 10 metode secrete de slabit demonstrate stiintific Sforaitul, mai mult decat o problema sociala Sforaitul