Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei

Actualizat: 26 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sinuzita este o inflamatie a tesutului care captuseste fosele nazale. Sinusurile sunt cavitati goale, umplute cu aer.

Atunci cand, in urma inflamatiei, se umfla, se tumefiaza, blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat si se umplu cu lichid, germenii se inmultesc si poate aparea o infectie.

Afectiunile care pot provoca blocari ale sinusurilor includ:
- raceala;
- rinita alergica;
- polipi nazali;
- deviatie de sept.

Tipuri de sinuzita

Sinuzita acuta - incepe, de obicei, cu simptome asemanatoare racelii, cum ar fi nasul infundat si durerea de cap si de ochi. Simptomele incep brusc si dureaza doua pana la patru saptamani.

Sinuzita cronica - in acest caz este vorba despre o sinuzita recurenta sau ale carei manifestari dureaza peste sase saptamani. Atunci cand sinuzita nu raspunde la tratamentele curente sau daca nu este tratata, evolueaza in sinuzita cronica.

Cauze

Sinuzita este una dintre cele mai frecvente afectiuni, indiferent de varsta, insa cei mai expusi sunt copiii.

Virusuri. Majoritatea infectiilor sinusale incep cu o raceala, cauzata de un virus, care poate duce la inflamarea tesutului sinusal. Simptomele se vor imbunatati dupa aproximativ o saptamana.

Alergii. Deoarece inflamatia poate bloca pasajele nazale, impiedicand drenarea, alergiile sunt adesea asociate cu infectii sinusale. Persoanele predispuse la alergii precum cea la acarieni, la mucegaiuri pot intampina frecvent episoade de sinuzita.

Bacterii. Daca o raceala nu trece in 10 pana la 15 zile, bacteriile ar putea fi cele care au provocat-o. Infectiile bacteriene rareori provoaca infectii ale sinusurilor, dar aproape intotdeauna cauzeaza complicatii, infectii secundare. In aceste cazuri, este cel mai probabil vorba fie de Streptococcus pneumoniae, fie de Haemophilus influenzae.

Polipii. Sunt mici excrescente benigne, care se dezvolta din tesutul nazal sau al sinusului si pot provoca blocarea cavitatilor sinusale, impiedicand scurgerea mucusului si conducand la infectii. Polipii pot, de asemenea, sa restrictioneze pasajele respiratorii, declansand dureri de cap.

Inotul. Persoanele predispuse la infectii sinusale sau congestie trebuie sa evite contactul indelungat cu apa clorinata din bazine, intrucat clorul poate irita tresutul nazal si sinusurile.

Simptome

- dureri sau presiune faciala – in special deasupra sprancenelor, in jurul ochilor si in spatele acestora;
- nas infundat;
- senzatie de presiune in zona sinusurilor;
- secretii nazale abundente, translucide sau galben-verzui;
- diminuarea sau pierderea mirosului;
- tuse;
- febra usoara;
- respiratie urat mirositoare;
- oboseala;
- dureri de dinti.

Tratament

In cazul unei sinuzite usoare, medicul poate recomanda decongestionante nazale pe baza de sare de mare. Acestea nu trebuie insa utilizate mai mult de trei zile.

Daca sinuzita este cauzata de un virus, antibioticele nu vor ajuta. Totusi, daca sinuzita este provocata de o bacterie, medicul ar putea recomanda tratament cu antibiotice pe o perioada de cel putin 10 zile. Simptomele vor disparea odata cu finalizarea tratamentului.

La persoanele cu predispozitie la alergii, antihistaminicele si spray-urile nazale pot reduce inflamatia cronica a sinusurilor si a mucoasei nazale.

Complicatii

Sinuzita se vindeca, de obicei, in urma tratamentelor recomandate de medic. In anumite cazuri grave, infectia sinusala se poate extinde la ochi sau la creier.

Sectiune sustinuta de:Sectiune sustinuta de Clarfon

Citeste si despre:

Sinuzita: simptome mai putin cunoscute ale bolii Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Gestionarea efectelor sinuzitei cronice Polipii nazali Sinuzita (Infectia sinusurilor) Sinuzita Beneficiile ananasului Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Aparate auditive vivante Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Durerea oculara Rinita medicamentoasa Afectiuni care se pot agrava in timpul toamnei Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Efectele consumului exagerat de antibiotice Remedii naturiste pentru congestia sinusurilor si sinuzita cronica
Cere sfatul medicului ×