Testarea hormonilor tiroidieni

Actualizat: 25 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Generalitati


Testarea hormonilor tiroidieni implica realizarea unor teste de sange prin intermediul carora se evalueaza cat de bine functioneaza glanda tiroida. Glanda tiroida este formata din doi lobi, stang si drept, uniti intre ei prin intermediul unei structuri ce poarta denumirea de istm. Aceasta alcatuire ii confera aspectul  de fluture. Este situata la nivelul gatului, anterior de trahee. Tiroida proceseaza iodul din componenta produselor alimentare pe care il transforma in cei doi hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Hormonii tiroidieni sunt stocati de glanda tiroida si sunt eliberati de aceasta atunci cand este necesar.

Hormonii tiroidieni sunt indispensabili pentru dezvoltarea normala a creierului mai ales in primii trei ani de viata. Un copil poate manifesta dizabilitati intelectuale daca glanda sa tiroida nu produce suficienti hormoni (hipotiroidism congenital). Copiii mai mari, au nevoie de hormonii tiroidieni pentru o crestere si dezvoltare normala, iar pentru adulti acestia sunt importanti pentru reglementarea modului in care organismul isi foloseste energia (metabolism). In majoritatea statelor lumii, nou-nascutii sunt testati la scurt timp de la nastere pentru depistarea hipotiroidismului congenital.

Investigatii

Analizele de sange pentru testarea hormonilor tiroidieni includ:

- tiroxina totala - T4 - Majoritatea tiroxinei din sange este atasata la o proteina denumita globulina de legare (transport) a tiroxinei. Mai putin de 1% din T4 nu este atasata. Un test de sange al tiroxinei totale, masoara atat tiroxina legata cat si tiroxina libera de proteinele din sange. Tiroxina libera influenteaza functia tesuturilor organismului, spre deosebire de tiroxina atasata care nu are aceasta proprietate.

- tiroxina libera - (FTI sau FT4) - Tiroxina libera (T4) poate fi masurata direct (FT4) sau calculata ca indice liber de tiroxina (FTI). FTI exprima cat de mult T4 liber este prezent, comparativ cu T4 legat. FTI mai poate furniza informatii privind existenta cantitatilor anormale de T4 in sange, ca urmare a unor valori anormale de globulina de legare a tiroxinei.

- triiodotironina (T3) - Cea mai mare cantitate de triiodotironina (T3) din sange este atasata la globulina de legare a tiroxinei. Mai putin de 1% din T3 este neatasata. Un test de sange al T3 masoara atat triiodotironina (T3) libera cat si cea atasata. T3 are o influenta mai mare asupra modului in care ogranismul uman foloseste energia, comparativ cu T4, chiar daca acesta se afla in cantitati mai mici decat T4.

-calcitonina-hormon secretat de glanda tiroida, determina scaderea calcemiei, contribuie la mineralizarea osoasa si determina scaderea fosforului din sange.

Necesitatea investigarii glandei tiroide

Testarea hormonilor tiroidieni este utila pentru:

- depistarea cauzei valorilor anormale a hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) din sange.

- verificarea actiunii tratamentului pentru reglarea functiei glandei tiroidiene. Valorile tiroxinei totale (T4), tiroxinei libere (FT4) si indicelui tiroxinei libere (FTI) sunt utilizate deseori pentru a se constata eficienta tratamentului pentru hipertiroidism.

- investigarea nou-nascutilor pentru a se afla daca functia glandei tiroide este normala. O afectiune numita hipotiroidism congenital poate afecta cresterea si dezvoltarea normala si poate determina probleme severe, cum ar fi dizabilitati intelectuale, in cazul in care nu este tratata imediat dupa nastere.

-importanta semnificativa ca marker tumoral al carcinomului medular tiroidian-calcitonina

Pregatirea pentru investigatie

Multe substante medicamentoase pot modifica rezultatele acestui test. Pacientul trebuie sa ii expuna medicului intreaga lista de medicamente cu sau fara prescriptie medicala pe care le utilizeaza. Daca o persoana foloseste medicamente pentru tiroida trebuie sa ii spuna specialistului cand anume a luat ultima doza. Doctorul ar putea sa recomande oprirea temporara a tratamentului medicamentos inainte de testarea tiroidiana.

Care este procedura

Analiza de sange - un cadru medical specializat, va recolta o proba de sange astfel:
- va strange o banda elastica in jurul partii de sus a bratului pentru a opri fluxul de sange. Acest lucru va face ca venele de sub banda elastica sa se mareasca, iar acul va putea fi introdus mai usor in vena.
- va curata locul punctiei cu alcool
- va introduce acul in vena - uneori pot fi necesare mai multe intepaturi
- va atasa o eprubeta la celalalt capat al acului, pentru a o umple cu sange
- va indeparta banda elastica de la nivelul bratului cand este colectat suficient sange
- va aplica un tampon, tifon sau vata peste locul punctiei in timp ce acul este eliminat
- va apasa pe locul intepaturii si apoi va pune un bandaj mic, local.

Colectarea sangelui din calcai - La nou-nascuti mostra de sange va fi obtinuta de la calcai: acesta parte a corpului este intepata cu un ac si vor fi colectate cateva picaturi de sange.

Ce se poate simti in timpul procedurilor

Analiza de sange - proba de sange este prelevata dintr-o vena a bratului. O banda elastica va fi stransa in jurul bratului. Stransoarea poate fi incomoda. Cand se va introduce acul, pacientul poate sa nu simta nici un fel de durere sau poate simti o intepatura usoara.

Colectarea sangelui din calcai - durerea va fi scurta la introducerea acului prin piele. Copilul va simti un disconfort cand acul va strapunge pielea.

Riscuri

Analiza de sange - exista sanse foarte mici sa intervina vreo problema atunci cand se recolteaza proba de sange dintr-o vena:
- dupa colectare poate sa apara o mica vanataie la locul intepaturii. Se pot reduce sansele aparitiei vanataii prin aplicarea unei presiuni locale cateva minute dupa colectare.
- in cazuri rare vena se poate inflama dupa prelevarea sangelui. Aceasta problema se numeste flebita. O compresa calda poate fi folosita de mai multe ori pe zi pentru remedierea problemei.
- sangerarea continua ar putea fi o problema pentru persoanele cu tulburari de coagulare. Aspirina, warfarina si alte medicamente care subtiaza sangele pot creste acest risc. Cei care au probleme de colagulare, utilizeaza medicamente anticoagulante ar trebui sa instiinteze medicul inainte de recoltare, despre acest lucru.

Colectarea sangelui din calcai - sunt sanse foarte mici sa apara vreo problema atunci cand se colecteaza sange din calcai. La locul intepaturii poate sa apara o mica vanataie.

Rezultate

Testarea hormonilor tiroidieni presupune realizarea unor analize de sange prin intermediul carora se va evalua cat de bine functioneaza glanda tiroida. Valorile normale - pot varia de la un laborator la altul. Rezultatele sunt, de obicei, disponibile in cateva zile. Se vor masura valorile T4 liber (FT4), dar se poate masura si tiroxina totala (T4) si nivelul de asimilare al T3 (T3U). Rezultatele obtinute la testele hormonilor tiroidieni vor fi comparate cu rezultatele hormonului de stimulare tiroidiana.

Testarea hormonilor tiroidieni

Tiroxina totala (T4): 11.8-22.6 micrograme per decilitru (mcg/dL) sau 152-292 nanomoli per litru (nmol/L) de la nastere pana la 14 zile

6.4-13.3 mcg/dL (83-172 nmol/L) la bebelusi si copii mai mari

5.4-11.5 mcg/dL (57-148 nmol/L) la adulti

Tiroxina libera(FT4): 8-18 ng/L nanograme per litru or 10-23 picomoli per litru
Triiodotironina totala (T3): 32-250 ng/dL (0.49-3.85 nmol/L) de la nastere pana la 14 zile

82-245 ng/dL (1.3-3.8 nmol/L) la bebelusi si copii mai mari

80-200 ng/dL (1.2-3.1 nmol/L) la adulti

Triiodotironina libera (FT3): 3.5-8.0 ng/L (35.4-12.3 pmol/L)
Indicele tiroxinei libere (FTI): 7.5-17.5 de la nastere pana la 7 zile

5.0-12.8 la bebelusi si copii mai mari

4.2-13.0 la adulti

Valori modificate:

T4: crescut-hipertiroidism, administrarea de tratament de substitutie tiroidiana in doze mari;

      scazut-hipotiroidism

T3: crescut-hipertiroidism, administrare de T3

      scazut -hipotiroidism

fT4 si fT3: crescute- in hipertiroidism manifest

                 scazut-in hipotiroidism manifest


Citeste si despre:

Hormonii: efectele asupra organismului Teste pentru probleme de erectie Teste pentru depistarea problemelor erectile Hormonii. Cum ne influenteaza viata Factorii care predispun la aparitia nodulilor tiroidieni Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Tratamentul tumorilor tiroidiene Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde