Dulciurile sunt unele dintre cele mai savurate alimente in sarcina si sunt in topul poftelor alimentare la gravide. Acestea sunt preparate din zahar industrial si au tendinta de a creste nivelul glicemic din sange. Consumul exagerat de dulciuri are repercusiuni serioase asupra fatului si chiar a viitoarei mame.
Sarcina este o perioada insotita de o multime de schimbari. Fluctuatiile hormonale de la inceputul sarcinii determina nevoia de a manca dulciuri in sarcina.
Exista si alte cauze care stau la baza poftei de dulce pe perioada sarcinii:
- cresterea poftei de mancare;
- stresul;
- depresia;
- deficientele nutritionale;
- deshidratarea;
- sedentarismul;
- alimentele care scad indicele glicemic;
- eliminarea micului-dejun din meniul zilnic;
- mesele neregulate etc.
Consumul de dulciuri in sarcina este echivalent cu un aport considerabil de zahar industrial. Aportul excesiv de zahar este daunator pentru mama si fat. Acesta determina in primul rand cresterea glicemiei din sange. Prajiturile, bomboanele, acadelele, ciocolata si bauturile racoritoare cumparate de pe piata sunt pline de zahar. Acestea contin foarte multe calorii "goale". Acest lucru inseamna ca el contribuie la formarea straturilor adipoase si la cresterea in greutate fara a aduce alt beneficiu nutritional organismului.
Depasirea greutatii admise in sarcina are consecinte negative asupra ta si a fatului.
Aceasta poate duce la obezitate, hipertensiune arteriala sau diabet gestational. Toate aceste conditii determina aparitia unor complicatii (eclampsie, preeclampsie etc.) care pot determina pierderea sarcinii sau probleme grave de sanatate pentru mama si fat.
Complicatiile de sarcina pot ameninta viata celor 2 daca nu sunt depistate si controlate la timp.
Medicii sustin ca aportul excesiv de zahar in sarcina ar putea fi asociat cu un risc crescut de defecte de tub neural la fat, cum ar fi spina bifida.
Gravidele trebuie sa aiba grija sa fie relaxate, sa faca exercitii fizice, sa ia in fiecare dimineata micul-dejun, sa respecte un program echilibrat al meselor si sa elimine din alimentatie produsele care duc la scaderea indicelui glicemic - cartofi, fainoase, orez alb.
Ele trebuie sa opteze pentru fructe, ciocolata neagra, inghetata, fructe uscate, serbeturi si iaurturi cu fructe si alte deserturi sanatoase.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.