Toamna – anotimpul imunizarii copiilor

Actualizat: 11 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Toamna este un anotimp foarte frumos al anului. Cu toate acestea, schimbarea de sezon poate veni cu multe probleme de sanatate.

Aceste probleme apar de obicei la persoanele cu imunitate scazuta, iar copiii sunt foarte predispusi la afectiunile provocate de venirea toamnei. Totusi, exista anumite stimulente ale imunitatii copiilor, acestea fiind foarte eficiente si usor de gestionat.

Afectiuni frecvente in lunile de toamna

Trecerea de la lunile calde ale verii la lunile mai reci de toamna, mai ales daca este una brusca, poate duce la probleme de sanatate, in special in randul copiilor. Cele mai frecvente afectiuni sunt reprezentate de:

Tuse si raceli

Tusea si racelile sunt foarte frecvente, mai ales in lunile reci ale anului. Din fericire, in cele mai multe cazuri, acestea nu sunt grave.

Astmul

Copiii care sufera de astm pot descoperi ca zilele umede si reci de toamna pot provoca aparitia sau agravarea problemelor de respiratie.

Gripa

Impactul gripei asupra sanatatii copiilor poate fi sever. Daca exista un focar de gripa, acesta trebuie evitat, iar copiii nu ar trebui sa iasa in colectivitate.

Infectii la nivelul gatului

Infectiile virale pot duce la afectiuni ale gatului. In cazul infectiei la nivelul gatului, durerea si inflamarea sunt semne caracteristice.

Infectii oculare

Toamna este un anotimp in care infectiile de la nivelul ochilor sunt frecvente. Cea mai frecventa infectie este conjunctivita.

Diaree si varsaturi

Anumite virusuri si bacterii pot provoca diaree si varsaturi. Copiii pot ingera accidental aceste bacterii sau virusuri si este indicat sa nu se intoarca la scoala sau gradinita decat dupa 48 de ore de la incheierea tratamentului.

Metode de stimulare a imunitatii copiilor

Pregatirea copiilor pentru sezoanele reci poate fi facuta prin cresterea imunitatii acestora. Copiii sunt expusi in mod constant la germeni, iar sistemul lor imunitar se straduieste intotdeauna sa lupte cu acestia. Imunitatea copiilor poate fi imbunatatita prin urmatoarele metode:

1. Reducerea consumului de zahar

Cercetarile au demonstrat in mod repetat ca zaharul poate fi considerat un supresor imunitar. Zaharul nu ofera beneficii nutritionale, iar valoarea zilnica recomandata pentru copii este de 12-20 de grame, in functie de varsta. Cu toate acestea, studiile au demonstrat ca media consumului de zahar la copii este de 100 de grame pe zi.

2. Somnul si odihna corespunzatoare

Somnul si odihna reprezinta doua aspecte foarte importante. Daca un copil este obosit, lupta cu germenii a sistemului imunitar va fi deficitara. Urmarea unui program de somn optim poate ajuta la dezvoltarea creierului, la atentie si comportament, dar si la cresterea imunitatii.

De exemplu, copiii cu varste intre 3 si 12 ani au nevoie de 10-12 ore de somn pe zi.

3. Igiena

Urmarea unei igiene corespunzatoare este extrem de importanta, mai ales cea a mainilor. Copiii ar trebui sa isi spele mainile des si bine. Acestia au tendinta de a pune mana pe diferite lucruri ce sunt contaminate cu bacterii.

De asemenea, copiii pot duce aceste bacterii la gura, ochi, nas si urechi prin intermediul mainilor murdare. Copiii trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte de asezarea la masa.

4. Vaccinare

Obtinerea unui vaccin antigripal este cel mai bun lucru care poate fi facut impotriva gripei. Vaccinurile antigripale dezvolta in organism anticorpi ce ofera protectie impotriva acestei boli.

5. Alimentatie bogata in vitamine si substante nutritive

O alimentatie bogata in substante nutritive si vitamine este foarte benefica pentru adulti, dar si pentru copii. Anumite alimente contin substante ce ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la prevenirea imbolnavirii. Acestea includ:

Echinaceea – aceasta planta medicinala este cunoscuta pentru rolul sau in sustinerea sistemului imunitar. Nativii americani au folosit planta si radacinile ei pentru a trata infectiile mai mult de 400 de ani. Ingredientele sale active includ flavonoide, substante chimice cu multe efecte terapeutice asupra corpului.

Substantele active din echinaceea lupta cu simptomatologia racelii si ajuta la sustinerea sanatatii cailor respiratorii superioare, dar si a bunastarii generale a organismului.

Vitamina C – aceasta vitamina joaca un rol important in organism si are multe beneficii pentru sanatate. Vitamina C poate ameliora infectiile tractului respirator superior si este implicata in buna functionare a sistemului imunitar. Se gaseste in cantitati mari in lamai, portocale si grepfrut.

Uleiul de peste – acest supliment alimentar este foarte bogat in acizi grasi Omega-3, care sunt foarte importanti pentru sanatate. Acizii grasi Omega-3 pot sustine un sistem imunitar sanatos prin cresterea numarului de celule albe din sange. Sursele de acizi grasi Omega-3 pot sa includa si nucile, ouale, semintele de in si de dovleac.

Ghimbirul – beneficiile pentru sanatate ale radacinii de ghimbir au fost utilizate secole la rand. Studiile au demonstrat proprietatile curative ale acestei radacini. Ghimbirul ajuta la tratarea simptomelor racelii, dar si la cresterea imunitatii pentru prevenirea acesteia.

Usturoiul – acest aliment contine un compus numit alicina, care poate avea proprietati antimicrobiene. Adaugarea usturoiului in dieta copiilor poate reduce severitatea problemelor de sanatate cauzate de venirea anotimpurilor reci, dar si evitarea imbolnavirii.

Astragalus – acest supliment alimentar este folosit in mod traditional in medicina chineza ca tonic general. Planta sprijina functia imunitara si functia respiratorie.

Probiotice – sunt reprezentate de bacterii utile organismului uman, mentinand sanatatea intestinala si sistemul imunitar. Cercetarile au demonstrat ca probioticele pot reduce sansele de infectii ale cailor respiratorii superioare.

Pentru o sursa sanatoasa si nutritiva de probiotice, in alimentatie trebuie inclus iaurtul probiotic. Pe langa beneficiile potentiale pentru sistemul imunitar, iaurtul este o gustare sanatoasa care ofera o cantitate mare de proteine si calciu.

Vitamina A – este de un adevarat ajutor in mentinerea unei imunitati optime a copiilor. Sursele acestei vitamine sunt reprezentate de cartofi dulci, dovleci, morcovi si spanac.

Zincul – este un oligoelement ce sustine peste 100 de enzime diferite. Este necesar intr-o cantitate mica, dar foarte importanta in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Zincul poate fi inclus in alimentatie prin consumarea de carne de vita si curcan, fasole si arahide.

Seleniul – acest mineral are puternice proprietati antioxidante. Se gaseste in nuci, seminte de floarea soarelui, ton, cod, pasari de curte si faina integrala din grau.

Alte alimente care pot fi consumate pentru a creste imunitatea copiilor sunt reprezentate de: ardei, broccoli, ciuperci, rodii, papaya, kiwi, soc, pepeni, crustacee si stridii.

Concluzii

Toamna este un anotimp care poate lua pe nepregatite sistemul imunitar al copiilor, producand diferite afectiuni de sanatate. Deoarece preventia este mult mai buna decat tratamentul, parintii ar trebui sa isi pregateasca copiii pentru acest anotimp.

Pregatirea copiilor pentru lunile reci nu este dificila si include cateva aspecte importante. Alimentatia joaca un rol extrem de important, iar daca in dieta sunt incluse alimente bogate in vitamine si substante nutritive, atunci sistemul imunitar poate fi sustinut cu usurinta.


Citeste si despre:

Bolile sistemului imunitar Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar! Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei Metode de intarire a sistemului imunitar toamna Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar