Numarul bolilor cronice la copii a crescut

Actualizat: 08 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Potrivit unui studiu recent, numarul copiilor care sufera de boli cronice a crescut in ultimele 4 decenii. Studiul arata ca, in viitorul apropiat, copii vor avea probleme medicale care le va influenta ulterior viata in mod dramatic si ii vor impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice in mod normal.

Cercetatorii au descoperit ca:

- obezitatea afecteaza cel putin 18% din copii si adolescenti. Procentul a crescut cu pana la 5% fata de anii '75.
- astmul afecteaza aproximativ 9% dintre copii si adolescenti prezentand o dublare a procentului din 1980.
- Aproximativ 6% dintre scolari prezinta boala hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD).

Aceste cifre sunt ingrijoratoare si au menirea de a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste sanatatea copiilor si adolescentilor.
Cercetatorii definesc o boala cronica ca o afectiune ce dureaza mai mult de 12 luni din momentul stabilirii diagnosticului.


Care sunt cauzele?

Toate cele trei afectiuni - astmul, obezitatea si ADHD - desi au implicatie genetica, cercetatorii sustin ca factorii genetici nu pot explica in totalitate cresterea mare a procentului de imbolnavire din ultimii ani.

Un alt factor care joaca un rol destul de important este cresterea numarului de copii nascuti subponderali, care s-a descoperit ca prezinta un risc crescut de obezitate, astm sau ADHD. De asemenea si schimbarile in dieta, precum cresterea numarului de calorii si a cantitatii portiilor, cat si a abuzului de bauturi acidulate, favorizeaza dezvoltarea obezitatii.

Cercetatorii atrag atentia parintilor sa monitorizeze alimentatia copiilor, sa aiba grija ca ei sa aiba parte de activitati sportive, si de asemenea sa reduca timpul petrecut la televizor sau alte surse media. Cercetatorii sfatuiesc parintii sa nu isi lase copii la calculator, televizor si alte electronice mai mult de o ora in cursul saptamanii si 2 ore in week-end-uri.


Citeste si despre:

Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil? Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Depistarea precoce a bolilor Bolile sistemice determinate de infectiile orale Gripa la copii Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Artrita din bolile inflamatorii intestinale Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Tulburarea bipolara la copii Afectiunile leucocitare la copii Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice B Astmul bronsic la copii