Cine a spus ca nu poti masura grija?

Actualizat: 27 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Febra la bebelusi si copii mici reprezinta cea mai intalnita provocare pentru cei ce au grija de cei mici, iar in acelasi timp constituie un simptom ingrijorator pentru parinti. Febra nu este o afectiune, ci reprezinta o reactie de aparare a organismului. De cele mai multe ori, o raceala sau alta infectie poate fi cauza febrei bebelusului, insa pot exista si alte cauze, precum reactia la un vaccin, aparitia dintisorilor, insolatia sau plansul excesiv. Cu toate acestea, ce-i de facut atunci cand bebelusul se trezeste, in mijlocul noptii, fierbinte si transpirat?

Un semn comun al febrei la bebelusi si copii mici este fruntea calda, cu toate ca absenta acestui aspect nu inseamna neaparat si absenta febrei. Este posibil ca cel mic sa fie mai irascibil si mai agitat decat de obicei, sa aiba dificultati in a se odihni corespunzator sau sa nu aiba pofta de mancare.

Primul pas spre ajutorarea celui mic este masurarea temperaturii, care se poate realiza la nivel rectal, la nivelul timpanului (in ureche) sau la nivelul tamplei (frunte). Indiferent de metoda de masurare aleasa, un aspect important in monitorizarea corecta a temperaturii bebelusului este intervalul de temperatura normala, care variaza in functie de zona de masurare. Astfel, temperatura masurata la nivelul fruntii poate sa difere de cea masurata rectal, deoarece temperatura pielii poate fi influentata de o serie de factori externi, precum temperatura ambientala. Valorile corecte ale temperaturii unui bebelus se obtin daca stim sa-i masuram corect temperatura – alegem locul potrivit (in functie de varsta), momentul potrivit (nu este indicat sa masuram temperatura atunci cand plange sau dupa ce tocmai a fost scos din baie) si termometrul potrivit. Este important sa linistim mai intai copilul si sa masuram corect temperatura dupa o pauza de 30 minute.

Nu uita insa, ca, atunci cand ii comunici medicului temperatura bebelusului, sa mentionezi si modalitatea prin care temperatura a fost masurata.

Modul/ Zona de masurare Intervalul de temperatura normala la bebelusi
Rectal/anus 36,3°C – 37,5°C
Tampla/frunte 35,8°C – 36,9°C
Timpan/ureche 35,8°C – 36,9°C

Termometrele de sticla cu mercur, odata recunoscute ca elementele de baza in majoritatea cabinetelor medicale, nu mai sunt astazi recomandate, deoarece se pot sparge si pot permite vaporizarea si inhalarea mercurului. Astazi, datorita evolutiei medicale, optiunile in ceea ce priveste dispozitivele de masurare a temperaturii sunt din ce in ce mai variate, insa printre cele mai utilizate se numara cele digitale si cu infrarosu.

Masurarea temperaturii la nivel rectal este considerata a fi cea mai sigura si, ca atare, este cea mai indicata pentru bebelusi si copii mici. Cu toate acestea, o astfel de masurare poate fi o veritabila provocare atunci cand bebelusul plange, este agitat si nu este cooperant. in astfel de cazuri, solutia o reprezinta un termometru digital cu cap flexibil, precum Thermoval kids flex, care va face masurarea rectala mult mai confortabila pentru micul pacient, oferind in acelasi timp valori exacte ale temperaturii. Deoarece Thermoval kids flex emite un semnal acustic atunci cand este pregatit pentru utilizare, precum si cand masurarea s-a incheiat, vei sti cat sa lasi termometrul, chiar daca nu esti atent cand incepe masurarea.

Masurarea temperaturii la nivelul timpanului (in ureche) sau la nivelul fruntii reprezinta o alternativa pentru masurarea rapida a temperaturii bebelusului.

Pe timpul somnului, cand orice atingere il poate trezi, Thermoval baby 3 in 1, termometrul cu infrarosu non-contact, te ajuta sa masori temperatura bebelusului in doar 3 secunde, ori de cate ori doresti, fara a-l deranja, fiind ideal inca din prima zi de viata.

in plus, cu Thermoval baby poti masura in afara de temperatura bebelusuluiatat temperatura lichidelor, precum lapticul din biberon sau apa din cadita, precum si temperatura ambientala, pentru ca tu sa ai cel mai bine grija, de copilul tau. Mai mult, Thermoval baby este usor de utilizat, gratie caracteristicilor ajutatoare, cum ar fi: alarma optica pentru febra sau lumina de ghidaj pentru pozitionarea corecta.

Pentru a-ti asigura kitul ideal pentru masurarea precisa a temperaturii bebelusului, alege Thermoval baby 3in1 si Thermoval kids flex, termometrele validate clinic de la HARTMANN.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Malabsorbtia Guta - cauze, simptome, tratament Lentilele de contact medicale, o solutie eleganta si practica Scleroza multipla Cauze imunologice de infertilitate Traumatismele nasului Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna) Nodulul pulmonar solitar Tulburarea dezintegrativa a copilariei Inima sanatoasa, corp sanatos Febra la copii - cat de periculoasa poate fi Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor?