Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor?

Actualizat: 30 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Febra la bebelusi


Prezenta febrei in cazul bebelusilor reprezinta o situatie ce duce la ingrijorarea celor mai multi dintre parinti. Cu toate acestea, trebuie inteles ca febra nu este neaparat un lucru rau, deoarece aceasta reprezinta un semn ce indica faptul ca sistemul imunitar functioneaza, iar organismul se lupta cu o infectie. Astfel, temperatura usor crescuta poate fi un lucru bun in cazul copiilor foarte mici, dar febra inalta poate indica o infectie grava.

Afla cateva dintre cele mai bune moduri prin care febra poate fi scazuta in cazul copiilor, dar si alte informatii importante cu privire la acest subiect.

Cand au bebelusii febra?

Temperatura corporala a unui bebelus atinge, de obicei, valoarea de 37 de grade Celsius. Se considera febra in cazul bebelusilor atunci cand acestia au cel putin 38 de grade Celsius prin masurare rectala sau 37,4 grade Celsius prin masurare in alte zone, precum fruntea. Cei mici pot dezvolta adesea febra, dar fara ca aceasta sa fie un pericol. Totusi, cazurile de febra ce depasesc 40 de grade Celsius trebuie sa fie evaluate de un medic. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care febra este provocata de o infectie, chiar daca temperatura nu este extrem de ridicata.

Cum se masoara temperatura?

Cea mai fiabila modalitate de a masura temperatura unui bebelus este cea pe cale rectala. In primul rand, varful unui termometru rectal trebuie lubrifiat, apoi trebuie introdus cu blandete in rect. Nu trebuie folosite termometre de sticla, iar manevra nu trebuie efectuata cu miscari puternice si care ar putea deranja bebelusul. In plus, pot fi folosite si termometre fara contact sau cu infrarosu.

Cum poate fi redusa febra?

Atunci cand un copil are febra, accentul trebuie pus pe rezolvarea cauzei ce sta la baza temperaturii ridicate, nu pe aceasta in sine. Asadar, tratamentul potrivit va depinde de mai multi factori, inclusiv varsta celui mic, severitatea febrei si prezenta altor simptome.

Medicamentele antipiretice

Medicamentele antipiretice pot fi de ajutor in lupta cu febra. Totusi, se recomanda ca aceste medicamente sa fie utilizate doar la indicatia medicului. De asemenea, nu trebuie utilizata aspirina in cazul copiilor sau medicamentele concepute pentru adulti. In plus, este crucial sa fie utilizate instructiunile de pe ambalaj sau cele primite de la medic. In cele mai multe cazuri, doza corecta va depinde de greutatea copilului, asadar verificarea acestui aspect este foarte importanta.

Remedii naturale impotriva febrei

Administrarea de lichide este foarte importanta in cazul bebelusilor cu febra. Cantitatile ridicate de apa sunt indicate, astfel incat starea de hidratare sa fie mentinuta la un nivel corespunzator. Daca bebelusul inca este hranit cu lapte matern, acesta este recomandat. Laptele matern ii poate oferi copilului anticorpi ce sunt esentiali pentru combaterea infectiei. De asemenea, laptele ajuta la mentinerea nivelului optim de hidratare si poate calma durerea asociata cu febra. Pe langa toate aceste lucruri, parintii trebuie sa adopte o igiena riguroasa, astfel incat sa fie prevenita raspandirea infectiilor.

De evitat

Multe remedii naturale pentru febra reduc doar temperatura externa a corpului si, in plus, pot produce disconfort. Asadar, nu trebuie folosite remedii de acest tip pentru a trata infectiile si simptomele asociate. De asemenea, nu trebuie aplicate comprese reci sau calde la nivelul tegumentelor copilului daca acesta prezinta semne de disconfort, cum ar fi plansul sau tremurul.

Alaptarea nu trebuie intrerupta in cazul bebelusilor cu febra, iar aportul de lichide sau de alimente nu trebuie limitat. De asemenea, copilul nu trebuie scos in medii aglomerate sau cu temperaturi extreme. In final, nu trebuie administrate tratamente „dupa ureche”, deoarece acestea pot face mai mult rau. Tratamentul medicamentos trebuie efectuat doar la indicatia medicului, respectand toate instructiunile oferite de acesta.

Care sunt cauzele febrei?

Trebuie inteles faptul ca febra este o manifestare a unei boli si nu o boala in sine. Copiii au febra atunci cand sistemul lor imunitar lupta impotriva unei infectii. In cazul bebelusilor, cele mai frecvente cauze sunt racelile si gripa, infectiile urechii, infectiile respiratorii, pneumonia, rujeola etc. De asemenea, bebelusii pot dezvolta febra in urma unor leziuni ale tegumentelor, acest lucru insemnand instalarea unei infectii.

Organismul bebelusilor este mai putin eficient in ceea ce priveste controlarea temperaturii corporale, astfel incat sunt mai vulnerabili la vremea foarte calda. Asadar, in mod rar, anumite boli legate de caldura pot cauza temperaturi corporale ridicate la bebelusi. In plus, hainele celor mici trebuie sa fie adecvate vremii, tocmai pentru a ajuta la reglarea temperaturii corporale.

Cand trebuie solicitat ajutor de urgenta?

Daca un copil ce are mai putin de 3 luni prezinta febra, asistenta medicala trebuie solicitata imediat. Nou-nascutii, dar si bebelusii mai mari, pot necesita investigatii suplimentare si pot necesita internarea in spital. In plus, daca medicii recomanda un tratament, dar simptomele nu se imbunatatesc in cateva zile, ajutorul specializat este din nou necesar.

Situatia actuala legata de pandemia de COVID-19 reprezinta un alt motiv pentru care febra trebuie sa reprezinte o urgenta. Asadar, daca cel mic prezinta febra in mod nejustificat, solicitarea ajutorului medical este absolut necesara.

Solicitarea ajutorului de urgenta trebuie efectuata si atunci cand febra se asociaza cu alte manifestari sau situatii, cum ar fi:
Letargie sau confuzii;
• Dispnee, gasping, wheezing, batai ale aripilor nazale;
• Eruptii cutanate;
• Prematuritate;
• Imunodepresie;
• Convulsii.

Concluzii

Bebelusii pot prezenta uneori febra ridicata, fara a avea si alte simptome evidente. Totusi, comportamentul celui mic poate reprezenta un indiciu important despre starea sa, iar parintii trebuie sa fie foarte atenti la acesta. Spre exemplu, daca un copil pare bine, dar are febra, boala este probabil una minora si care va trece in curand. Letargia, plansul excesiv si iritabilitatea sunt semne importante si care ar trebui sa ridice semne de intrebare, chiar daca febra nu este foarte ridicata.

Este important de cunoscut faptul ca febra nu reprezinta o boala, ci o manifestare a uneia. In plus, trebuie inteles faptul ca febra nu reprezinta neaparat un lucru rau, deoarece aceasta indica faptul ca organismul se lupta cu o infectie. Totusi, discutia cu medicul este extrem de importanta, deoarece acesta este singura persoana ce poate evalua corect situatia si poate oferi un tratament corect.

Tratarea febrei si a cauzei acesteia va depinde de varsta copilului si de simptomele asociate, tinand cont de faptul ca fiecare copil este diferit si are factori de risc diferiti. Astfel, pot fi utilizate metode de tratament medicale, cum ar fi medicamentele antipiretice, dar si diferite tratamente naturale ce ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279455/
Fever – myths versus facts. (2020).
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/fever-myths-versus-facts/
Hamilton, J. L., & John, S. P. (2013). Evaluation of fever in infants and young children [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23418797
Influenza (flu). (2019).
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/influenza.html
Niehues, T. (2013). The febrile child: Diagnosis and treatment.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3849992/
Sherman, J. M., & Sood, S. K. (2012). Current challenges in the diagnosis and management of fever [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22525720
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324660


Citeste si despre:

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit? Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Cum poate fi identificata perioada de maxima fertilitate? Cum poate fi depistat din timp cancerul testicular? Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Stigmatizarea in boala mentala - cum poate fi depasita? Ce este inecul uscat sau inecul secundar si cum poate fi prevenit? Depresia postpartum - de ce apare si cum poate fi invinsa? Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat Febra de fan sau rinita alergica