Care sunt semnele precoce ale cancerului de san?

Actualizat: 06 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Cand apare cancerul mamar


Cancerul de san apare atunci cand celulele din sanul tau cresc si se divid intr-un mod necontrolat, creand o masa de tesut numita tumoare. Semnele cancerului de san pot include simtirea unui nodul in san, experimentarea unei schimbari in dimensiunea sanului si observarea unor modificari ale pielii de pe sani. Mamografiile pot ajuta la depistarea precoce.

Ce este cancerul de san?

Cancerul de san isi are originea in tesutul mamar. Apare atunci cand celulele mamare se modifica (se schimba) si cresc fara control, creand o masa de tesut (tumoare). Ca si alte tipuri de cancer, cancerul de san poate invada si creste in tesutul din jurul sanului. De asemenea, poate calatori in alte parti ale corpului si poate forma noi tumori. Cand se intampla acest lucru, se numeste metastaza.

Cine este afectat in principal de cancerul de san?

Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer in randul femeilor, al doilea numar dupa cancerul de piele. Cel mai probabil este predispus sa afecteze femeile de peste 50 de ani. Desi rar, barbatii pot dezvolta si ei cancer de san. Aproximativ 2.600 de barbati dezvolta cancer de san masculin in fiecare an in Statele Unite, reprezentand mai putin de 1% din toate cazurile.

La ce varsta apare cancerul de san?

Cancerul de san este cel mai adesea diagnosticat la adultii cu varsta peste 50 de ani, dar poate aparea la orice varsta.

Ce rasa este cea mai afectata de cancerul de san?

In general, femeile care sunt albe au sanse putin mai mari de a dezvolta cancer de san decat femeile de orice alta rasa sau etnie. Statistic, femeile care sunt asiatice, hispanice sau native americane sunt cele mai putin susceptibile de a dezvolta cancer de san.

Cat de frecvent este cancerul de san?

In Statele Unite, cancerul de san este a doua cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar. Este, de asemenea, principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor cu varste cuprinse intre 35 si 54 de ani.

Care sunt tipurile de cancer de san?

Exista mai multe tipuri diferite de cancer de san, inclusiv:

- Carcinom ductal infiltrant (invaziv). Incepand din canalele de lapte ale sanului, acest cancer sparge peretele canalului si se raspandeste la tesutul mamar din jur. Reprezentand aproximativ 80% din toate cazurile, acesta este cel mai frecvent tip de cancer de san.

- Carcinom ductal in situ. Denumit si cancer de san in stadiul 0, carcinomul ductal in situ este considerat de unii ca fiind precanceros, deoarece celulele nu s-au raspandit dincolo de canalele de lapte. Aceasta afectiune este foarte tratabila. Cu toate acestea, este necesara ingrijirea prompta pentru a preveni raspandirea si invazia cancerului in alte tesuturi.

- Carcinom lobular infiltrant (invaziv). Acest cancer se formeaza in lobulii sanului (unde are loc productia de lapte matern) si s-a raspandit in tesutul mamar din jur. Reprezinta 10% pana la 15% dintre cancerele de san.

- Carcinomul lobular in situ este o afeciune precanceroasa in care exista celule anormale in lobulii sanului. Nu este un cancer adevarat, dar acest marker poate indica potentialul de cancer de san mai tarziu. Prin urmare, este important ca femeile cu carcinom lobular in situ sa efectueze periodic examene clinice ale sanilor si mamografii.

- Cancer mamar triplu negativ (TNBC). Reprezentand aproximativ 15% din toate cazurile, cancerul de san triplu negativ este unul dintre cele mai dificile tipuri de cancer de san de tratat. Se numeste triplu negativ deoarece nu are trei dintre markerii asociati cu alte tipuri de cancer de san. Acest lucru face prognosticul si tratamentul dificil.

- Cancerul de san inflamator. Rar si agresiv, acest tip de cancer seamana cu o infectie. Persoanele cu cancer de san inflamator observa de obicei roseata, umflaturi, gropite si gropite ale pielii sanilor. Este cauzata de celulele canceroase obstructive din vasele limfatice ale pielii.

- Boala Paget a sanului. Acest cancer afecteaza pielea mamelonului si areola (pielea din jurul mamelonului).

Simptome si cauze

Care sunt semnele precoce ale cancerului de san?

Simptomele cancerului de san pot varia pentru fiecare persoana. Posibilele semne ale cancerului de san includ:

• O modificare a marimii, formei sau conturului sanului.
• O masa sau nodul, care se poate simti la fel de mic ca o mazare.
• Un nodul sau o ingrosare in sau in apropierea sanului sau la subrat care persista pe parcursul ciclului menstrual.
• O schimbare a aspectului sau a senzatiei pielii de pe san sau mamelon (gropite, incretire, solzi sau inflamatie).
• Roseata a pielii de pe san sau mamelon.
• O zona care este net diferita de orice alta zona de pe fiecare san.
• O zona intarita asemanatoare marmurei sub piele.
• O scurgere de lichid limpede sau patata de sange din mamelon.

Unii oameni nu observa deloc semne de cancer de san. De aceea sunt atat de importante si mamografiile de rutina.

Ce cauzeaza cancerul de san?

Exista mai multi factori de risc care va pot creste sansele de a dezvolta cancer de san. Acestea includ:
• Varsta. Avand 55 de ani sau mai mult, creste riscul de cancer de san.
• Sexul. Femeile sunt mult mai predispuse sa dezvolte cancer de san decat barbatii.
• Istoricul familiei si genetica
• Fumat. Consumul de tutun a fost legat de multe tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul de san.
• Consumul de alcool. Cercetarile indica faptul ca consumul de alcool poate creste riscul pentru anumite tipuri de cancer de san.
• Obezitatea. Obezitatea poate creste riscul de cancer de san si de recidiva a cancerului de san.
• Expunerea la radiatii.
• Terapie de inlocuire a hormonilor.

Diagnostic si teste

Cum este diagnosticat cancerul de san?

Medicul dumneavoastra va efectua o examinare a sanilor si va va intreba despre istoricul familial, istoricul medical si orice simptome existente. Medicul va va recomanda, de asemenea, teste pentru a verifica daca exista anomalii ale sanilor. Aceste teste pot include:
-Mamografie
-Ultrasonografia
-Scanarea tomografiei cu emisie de pozitroni (PET)
- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM
Daca medicul dumneavoastra vede ceva suspect la testele imagistice, poate face o biopsie a tesutului mamar. El va trimite proba la un laborator de patologie pentru analiza.

Care sunt stadiile cancerului de san?

Stadiile de baza ale cancerului de san sunt:

-Stadiul 0. Boala este neinvaziva. Aceasta inseamna ca nu s-a rupt din canalele mamare.
-Stadiul I. Celulele canceroase s-au raspandit in tesutul mamar din apropiere.
-Stadiul II. Tumora este fie mai mica de 2 centimetri si s-a raspandit la ganglionii limfatici de la subrat, fie mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a raspandit la ganglionii de la subrat. Tumorile in acest stadiu pot masura oriunde intre 2 si 5 centimetri diametru si pot afecta sau nu ganglionii limfatici din apropiere.
-Stadiul III. In acest stadiu, cancerul s-a raspandit dincolo de punctul de origine. Este posibil sa fi invadat tesuturile si ganglionii limfatici din apropiere, dar nu s-a raspandit la organe indepartate. Stadiul III este de obicei denumit cancer mamar local avansat.
-Stadiul IV. Cancerul s-a raspandit in zone indepartate de sanul tau, cum ar fi oasele, ficatul, plamanii sau creierul. Cancerul de san in stadiul IV se mai numeste si cancer de san metastatic.

Tratament

Cum se trateaza cancerul de san?

Exista mai multe optiuni de tratament pentru cancerul de san, inclusiv chirurgie, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie si terapie medicamentoasa tintita.

Chirurgia cancerului mamar

Operatia pentru cancerul de san implica indepartarea portiunii canceroase a sanului si a unei zone de tesut normal din jurul tumorii. Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale:
- mastectomie partiala
- disectia ganglionilor limfatici axilari
- mastectomie radicala modificata
- mastectomie radicala

Chimioterapia pentru cancerul de san

Medicul dumneavoastra poate recomanda chimioterapie pentru cancerul de san inainte de o mastectomie partiala, in efortul de a micsora tumora. Uneori, se administreaza dupa o interventie chirurgicala pentru a ucide orice celule canceroase ramase si pentru a reduce riscul de recidiva (revenire). Daca cancerul s-a raspandit dincolo de san in alte parti ale corpului, atunci medicul dumneavoastra va poate recomanda chimioterapia ca tratament primar.

Radioterapia pentru cancerul de san

Radioterapia pentru cancerul de san este de obicei administrata dupa o mastectomie partiala sau o mastectomie pentru a ucide celulele canceroase ramase. De asemenea, poate fi utilizata pentru a trata tumorile metastatice individuale care cauzeaza durere sau alte probleme.

Terapia hormonala pentru cancerul de san

Unele tipuri de cancer de san folosesc hormoni, cum ar fi estrogenul si progesteronul, pentru a creste. In aceste cazuri, terapia hormonala poate fie sa scada nivelul de estrogen, fie sa impiedice atasarea estrogenului de celulele canceroase de san. Cel mai adesea, medicii folosesc terapia hormonala dupa o interventie chirurgicala pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului de san. Cu toate acestea, ei il pot folosi si inainte de operatie pentru a micsora tumora sau pentru a trata cancerul care s-a raspandit in alte partii ale corpului.

Imunoterapia pentru cancerul mamar

Imunoterapia foloseste puterea propriului sistem imunitar pentru a viza si ataca celulele canceroase de sn. Tratamentul se administreaza intravenos (printr-o vena a bratului sau a mainii). Medicul dumneavoastra poate utiliza imunoterapia pentru cancerul de san in combinatie cu chimioterapia.

Terapie medicamentoasa tintita pentru cancerul de san

Unele medicamente pot viza caracteristici specifice celulelor care cauzeaza cancer. Medicul dumneavoastra ar putea recomanda terapie medicamentoasa tintita in cazurile in care cancerul de san s-a raspandit in alte zone ale corpului. Unele dintre cele mai frecvente medicamente utilizate in tratamentul cancerului de san includ anticorpi monoclonali (cum ar fi trastuzumab, pertuzumab si margetuximab), conjugati anticorpi-medicament (cum ar fi ado-trastuzumab emtansine si fam-trastuzumab deruxtecan) si inhibitori de kinaza (cum ar fi lapatinib, neratinib si tucatinib).

Prevenire

Desi nu poti preveni complet cancerul de san, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de a-l descoperi intr-un stadiu avansat. De exemplu:

• Faceti mamografii de rutina. Societatea Americana de Cancer recomanda efectuarea unei mamografii initiale la varsta de 35 de ani si a unei mamografii de screening in fiecare an dupa varsta de 40 de ani.
• Examineaza-ti sanii in fiecare luna dupa varsta de 20 de ani. Te vei familiariza cu contururile si senzatia sanilor tai si vei fi mai atenta la schimbari.
• Examinati-va sanii la un medic cel putin o data la trei ani dupa varsta de 20 de ani si in fiecare an dupa varsta de 40 de ani. Examenele clinice ale sanilor pot detecta noduli pe care mamografiile nu le pot gasi.

Concluzie

A fi diagnosticat cu cancer de san poate fi infricosator, frustrant si chiar fara speranta. Daca tu sau o persoana draga tie va confruntati cu aceasta boala, este important sa  discutati cu medicul despre optiunile de tratament si de numeroasele resurse disponibile.

Poate doriti chiar sa obtineti o a doua opinie inainte de a lua o decizie. Ar trebui sa te simti multumit si optimist cu privire la planul tau de tratament. In cele din urma, alaturarea unui grup de sprijin local poate ajuta la sentimentele de izolare si va permite sa vorbiti cu alte persoane care trec prin acelasi lucru.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3986-breast-cancer
https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/what-is-breast-cancer.htm
https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-treatment-pdq


Citeste si despre:

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Ereditatea si cancerul Cancerul de san - Tratament Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Totul despre mamografie Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Boala fibrochistica mamara Cand trebuie operati nodulii? Sanatatea sanilor – importanta controalelor medicale Hidradenita supurativa Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
Cere sfatul medicului ×