Iaurtul se numara printre cele mai sanatoase alimente, situandu-se pe locul doi in ierarhia alimentelor dense in nutrienti raportat la numarul de calorii, dupa fructe si legume.
Iaurtul este o sursa naturala de calciu usor asimilabil, necesar pentru crestere si mentinerea densitatii osoase, ne furnizeaza proteine de foarte buna calitate, continand toti aminoacizii esentiali, precum si bacterii vii, care contribuie la echilibrul florei intestinale, "gardian" al sanatatii organismului.
Nutrientii din iaurt sunt esentiali la orice varsta: in copilarie si adolescenta, pentru crestere si dezvoltarea normala a scheletului, ca si pentru mentinerea oaselor si muschilor la adulti, sau pastrarea densitatii osoase la varsta a treia.
Iaurtul are insa multe alte beneficii importante pentru sanatate, demonstrate in studii recent publicate si dezbatute de medicii diabetologi si expertii in nutritie in cadrul celei de-a IV-a editii a Conferintei "Sanatate prin Alimentatie".
"Consumul de iaurt contribuie la sanatatea sistemului digestiv, imbunatateste sistemul imunitar si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL). in plus, studiile recente arata ca iaurtul este asociat si cu reducerea greutatii, atat la femei, cat si la barbati. De exemplu, proteinele din lactate inhiba pofta de mancare si mentin mai mult timp senzatia de saietate, iar cresterea aportului de calciu are un impact pozitiv asupra metabolismului energetic", a declarat in cadrul Conferintei "Sanatate prin Alimentatie" 2014, sef lucr. dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet (ARED).
Iaurtul este un aliat de nadejde impotriva obezitatii si a excesului ponderal. Studiile arata ca o dieta controlata caloric si bogata in iaurt favorizeaza pierderea in greutate, indeosebi reducerea depozitelor de grasime din zona abdomenului. in general, persoanele care consuma in mod obisnuit iaurt au o dieta de calitate mai buna si sunt mult mai putin expuse riscului de carente alimentare. Iaurtul ne ajuta sa limitam si excesele: inlocuirea alimentelor dulci bogate in grasimi si zahar cu un iaurt reduce considerabil aportul caloric.
Un consum regulat de lactate si, implicit, iaurt este corelat cu reducerea riscului de boala cardiovasculara, infarct si diabet zaharat. in ceea ce priveste diabetul zaharat, studiului EPIC-Interact, realizat pe mai mult de 16.000 de subiecti din opt tari europene, a demonstrat ca un consum mai mare de produse lactate fermentate (branza slaba, iaurt si lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet zaharat mai mic cu 12%.
"Efectul protector al consumului de lactate in contextul diabetului zaharat de tip 2 a fost demonstrat in numeroase studii, realizate la nivel international. in prezent, este dovedit stiintific faptul ca persoanele care consuma saptamanal 4,5 pahare de iaurt au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Prin urmare, este mai mult decat necesar sa incurajam populatia sa includa iaurtul in dieta zilnica", precizeaza prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Totodata, consumul de iaurt ajuta la reducerea incidentei bolilor cardiovasculare, contribuind la scaderea cu pana la 8,4% a colesterolului "rau" (LDL), dupa cum au aratat rezultatele din 2014 ale unei meta-analize privind impactul produselor lactate fermentate asupra colesterolului. Avand in vedere efectele benefice ale iaurtului probiotic, specialistii recomanda includerea acestui aliment in dieta zilnica, pentru o buna functionare a organismului. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat in 2012, persoanele care obisnuiesc sa consume frecvent lapte si iaurt prezinta si un risc mai mic de hipertensiune arteriala, cu pana la 8% .
Iaurtul contine toti nutrientii din lapte, insa are si o serie de proprietati unice, care ii amplifica beneficiile. Iaurtul este mai concentrat in nutrienti (proteine, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu), are mai mult acid lactic si mai putina lactoza, fiind astfel mai usor de digerat si mai usor tolerat de catre persoanele care acuza probleme digestive dupa consumul de lapte.
De asemenea, aciditatea iaurtului mareste biodisponibilitatea anumitor nutrienti, cum este calciul, iar fermentii asigura atat digestia partiala a lactozei, cat si furnizarea enzimei β-gal, care continua descompunerea lactozei dupa consumul produsului lactat.
Informatiile despre dovezile recente privind beneficiile iaurtului asupra bunei functionari a organismului, precum si rolul sau esential in echilibrul dietei si managementul greutatii corporale, reducerea riscului de diabet zaharat si de boli cardiovasculare au fost aduse la cunostinta participantilor la Conferinta "Sanatate prin Alimentatie" 2014, intr-o prezentare sustinuta de Danone Romania, companie partenera a evenimentului.