Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Sistemul imunitar este alcatuit din celulele, tesuturile si organele corpului si are capacitatea de a identifica milioane de potentiali inamici - bacterii, virusuri, paraziti sau orice alte organisme sau corpuri straine care ar putea sa ne cauzeze infectii.
Pe cat de complex si eficient este in a apara organismul, sistemul imunitar poate fi slabit de diverse dezechilibre nutritionale, stres, lipsa odihnei, sedentarism sau alte cauze ce reduc capacitatea acestuia de a reactiona adecvat in fata unei infectii.
Sistemul imunitar nu poate fi “reparat” rapid prin consumul de alimente-minune, insa el poate fi ajutat pe termen lung prin cateva metode simple si naturale.
Somnul. Oboseala accentuata este deosebit de daunatoare pentru sistemul imunitar. Un somn de minim 6-7 ore pe zi este necesar pentru a mentine corpul odihnit. Sunt diverse teorii privind numarul de ore de somn de care are nevoie o persoana.
Raspunsul este in continuare dezbatut de cercetatori, insa fiecare dintre noi poate sa isi dea seama de cat somn are nevoie pentru a se simti odihnit, iar acest lucru va fi reflectat prin starea de sanatate.
Fumatul. Toata lumea este de acord ca fumatul este nociv, inclusiv fumatul pasiv. Incearca sa reduci pe cat posibil acest viciu sau sa renunti cu totul la el si la petrecerea timpului in preajma celor care fumeaza.
Consumul de alcool. Un pahar de vin pe zi se pare ca este chiar benefic organismului, insa orice exces afecteaza sistemul imunitar, inhibandu-i capacitatea de a reactiona.
Este recomandat sa reduci cantitatea de alcool consumata, iar daca se intampla sa depasesti limita cu diverse ocazii, evita sa te expui pe cat posibil la microbi, virusuri sau raceli pana la refacerea organismului.
Consuma alimente care sustin sistemul imunitar. Aici putem enumera citricele, ardeii rosii, brocoli, usturoiul, spanacul, iaurtul, alunele, turmericul, ceaiul verde, papaia, semintele de floarea soarelui, fructele de mare, echinaceea sau ginsengul.
Lista poate fi mai lunga, daca enumeram aici alimentele ce contin in special vitamina D si Vitamina C. Cel putin in sezonul fructelor si legumelor proaspete, nu trebuie sa uitam sa facem cate o cura cu vitamine.
Expunerea la soare este de folos datorita ajutorului dat organismului in sinteza vitaminei D. In special copiii trebuie sa beneficieze de adevarate bai de soare, pe cat posibil dimineata si seara,strict intre orele permise si indicate de medicii dermatologi. Atentie totusi sa nu te expui prea mult la soare pentru ca acesta poate cauza probleme la nivelul pielii.
In anotimpul rece cand soarele nu este prezent in fiecare zi trebuie sa ajutam organismul prin suplimetarea cu vitamina D din diverse suplimente avizate de cei din domeniul medicam si menita sa aduca aportul zilnic necesar de vitamina D pentru o buna functionare a sistemului imunitar.
Probioticele. Fie sub forma de iaurturi, fie sub forma de suplimente alimentare, probioticele sustin corpul in lupta cu infectiile cauzate de virusuri sau bacterii. Acestea sunt microorganisme benefice care regleaza flora organismului uman si sustin imunitatea. De retinut este faptul ca aceste probiotice pot fi luate si atunci cand nu suntem in tratament cu un anumit antibiotic. Ele pot fi administrate si ca adjuvant cand avem un dezechilibru la nivelul tractului digestiv,dar si cand sistemul imunitar este slabit si ne indica anumite semne cum ar fi:tranzit intestinal accentuat sau lent,aparitia eczemelor,etc.
Plantele medicinale. Sunt tot mai studiate si sunt descoperite o multitudine de beneficii utile pentru sanatatea organismului. In necunostinta de cauza este indicat sa studiem foarte bine planta sau suplimetul ce urmeaza sa il consumam pentru a ne asigura ca ne face bine si nu reactioneaza cu alte medicamente ce le luam pentru afectiunile in cauza.
Ginsengul si astragalusul sunt doar doua din numeroasele plante medicinale care pot contribui la bunastarea sistemul imunitar.
Si socul se foloseste pentru cresterea rezistentei organismului impotriva racelilor si gripei, si din fericire, se gaseste din plin in tara noastra.
Smirna. Este o rasina cu proprietati antiseptice, antibacteriale si antifungice ce poate fi achizitionata sub forma de ulei esential. Smirna este folosita in intreaga lume datorita capacitatii de a stopa sangerarile, de a vindeca ranile sau a inlatura febra.
Uleiul de oregano contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar datorita proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antiparazite. Conform unui studiu publicat in 2016 in Critical reviews in Food Science and Nutrition, uleiul de oregano contine carvacol si timol, doua substante cu rol antibacterian. Atentie la cei cu diverse alergii pentru a nu face dermatita fara a ne da seama initial ca poate fi de la acest ulei.
Sportul sustine sistemul imunitar. Exercitiile regulate, mai ales daca au loc in aer liber, ajuta la mentinerea siluetei, dar fortifica in acelasi timp si organismul, crescand capacitatea sistemul imunitar de a lupta cu racelile, alergiile sau virusuri.
Igiena. Nu este un catalizator al sistemului imunitar, insa are un rol esential in reducerea riscului de imbolnavire.
Chiar daca acum “te simti bine”, nu uita ca infectiile ne pot afecta pe toti, indiferent de varsta. Consolideaza-ti sistemul imunitar si nu uita sa te protejezi, mai ales in sezonul rece, cand sistemul imunitar este cel mai solicitat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.