Dintii nu sunt de neinlocuit! Ce sunt si cum se intretin lucrarile protetice?

Actualizat: 26 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Atunci cand un dinte nu mai poate fi recuperat si se recurge la extractia lui, este indicat ca dupa vindecare sa se realizeze o lucrare protetica.

Ce inseamna acest lucru? Umplerea golului ramas cu un dinte fals, cu ajutorul unei punti dentare, a unei coroane pe implant sau a unei proteze mobile.

Chiar daca protezarea dintilor nu este de dorit, cel mai bine fiind sa se pastreze dintii naturali intr-o stare buna de sanatate, ea este esentiala atunci cand acest lucru nu mai este posibil.

”Protezarea dintilor este o etapa deosebit de importanta in medicina dentara. Dupa ce s-a extras un dinte, orice pacient ar trebui sa decida sa il inlocuiasca cu un dinte fals, indiferent de metoda pentru care opteaza. Aceasta faza este necesara deoarece, in timp, spatiul gol ramas intre dintii existenti se va modifica, dintii migrand in toate sensurile: se vor inclina, organismul ii expulzeaza din os in tendinta gasirii unui vecin sau dinte antagonist. Cu cat sunt lasate mai mult, aceste miscari vor determina afectiuni importante in urma muscaturii oaselor maxilare, modificari si dureri in articulatie si se va ajunge chiar la situatia in care nu se va mai putea face protezarea si se va trece la extractia acestora.”, explica Dr. Christian Marmandiu, medic stomatolog si coordonator al Swiss Ecodent Clinic din Bucuresti.

Cu o experienta de aproape 25 de ani in domeniul stomatologic si cu peste 15.000 de implanturi inserate, Dr. Dr. Dr. Christian Marmandiu are un Dublu Doctorat in stiinte Medicale si Masterat in Implantologie, iar competentele sale sunt recunoscute international in Elvetia, Germania si SUA.

Coroanele si puntile dentare sunt lucrari ce se fixeaza pe dintii naturali prin cimentare. Coroana dentara reface un singur dinte, atunci cand radacina acestuia este buna, iar puntile dentare refac spatiul ramas in urma extractiei unui dinte, fixandu-se pe cei doi dinti vecini golului.

Aceste lucrari pot fi realizate din mai multe materiale, cele mai uzuale fiind cele dintr-un schelet metalic placat la exterior cu portelan sau compozit. Altele pot fi din ceramica integrala presata sau frezata computerizat, din compozit armat cu fibra de sticla sau din zirconiu. Acesta din urma este utilizat si recomandat de specialistii Swiss Ecodent Clinic deoarece ”este un material modern, cel mai rezistent si estetic”.

Multi dintre pacienti considera ca odata ce si-au definitivat o lucrare protetica nu trebuie sa mai acorde atat de multa atentie igienei orale. ”Acest lucru este fals, igiena trebuie sa fie chiar mai riguroasa, deoarece lucrarile nu au posibilitatea de autocuratare, precum dintii naturali.”, avertizeaza Dr. Christian Marmandiu.

Dispunand de un tehnician dentar si de aparatura de specialitate in domeniul tehnicii dentare, Swiss Ecodent Clinic realizeaza pentru pacientii sai lucrari protetice (proteze, coroane dentare, punti, insertii, precum si proteze partiale si totale), la care asigura garantie 10 ani, in conditiile respectarii recomandarilor medicilor clinicii.

Lucrarile protetice isi pierd valabilitatea daca pacientul are o igiena orala defectuoasa, nu respecta recomandarile medicului curant sau nu se prezinta la controalele periodice preventive stabilite impreuna cu acesta si cu asistenta de profilaxie. De asemenea, pastrarea si intretinerea incorecta a lucrarilor protetice mobile sau accidentele precum lovituri, cazaturi sunt cauze ale deteriorarii lucrarilor protetice.


Citeste si despre:

Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii Halucinatiile olfactive - ce sunt si cum ne afecteaza Extrasistolele atriale - ce sunt si cum le tratam Sfaturi pentru protejarea dintilor permanenti Eruptia dentara – dintii temporari si permanenti Fatete de portelan Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice A trai despartirile, rupturile si pierderile, fara a ne distruge Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Cat de sanatoase sunt floricele de porumb? Bruxismul: scrasniti din dinti noaptea? Cum alegem o pasta buna de dinti? Alimente si bauturi care pateaza dintii