Punctele de grasime (medical numite milia) sunt mici umflaturi alcatuite din keratina acumulata sub piele. Acestea pot aparea oriunde, dar tind sa se dezvolte in jurul ochilor sau sub acestia.
Punctele de grasime apar cu precadere la nou-nascuti, desi apar si la copii si adulti. Pot fi usor confundate cu acneea sau cu alunitele.
In cazul unor persoane, inclusiv al nou-nascutilor, ele pot disparea singure, dar in alte cazuri poate fi nevoie sa fie indepartate. Cand punctele de grasime sunt in apropierea ochilor, va fi nevoie de foarte mare grija in indepartarea lor pentru a evita afectarea vederii individului.
Punctele de grasime sunt mici pete sau chisturi dezvoltate sub piele. Ele sunt de obicei de culoare alb-galbuie sau de aceeasi culoare cu pielea persoanei.
Milia nu este un tip de acnee, desi multe persoane le confunda la prima vedere cu petele acneice sau cu clasicele cosuri. Ele pot aparea in orice zona a corpului, dar la adulti sunt mai comune in jurul ochilor, la nivelul obrajilor, al fruntii, si al organelor genitale.
Punctele de grasime sunt de fapt mici colectii de keratina acumulata sub piele. Keratina ofera rezistenta pielii, unghiilor si parului. Pe masura ce aceste celule mor si se elimina in pori, keratina se poate acumula in acesti pori si ramane blocata la acel nivel, formand un mic chist numit milium.
Cand apar foarte aproape de ochi, un medic de familie ar putea avea nevoie de expertiza unui specialist oftalmolog in tratarea leziunilor. Cu toate acestea, daca aceste puncte se dezvolta la o distanta sigura fata de ochii pacientului, medicul de familie va putea face excizia acestora in cabinetul sau.
Daca o persoana merge la medicul ei de familie, acesta ii poate da o trimitere la medicul dermatolog. O examinare vizuala este de obicei suficienta medicului dermatolog pentru a putea pune diagnosticul de milia.
Daca o persoana are multe astfel de umflaturi, doctorul poate de asemenea sa verifice daca nu exista o alta cauza de baza care ar putea duce la aparitia punctelor de grasime.
In unele cazuri, punctele de grasime dispar fara tratament in cateva luni. Majoritatea oamenilor care au avut milia la nivelul fetei in copilarie nu le mai au acum.
Cu toate acestea, nu toate punctele de grasime reactioneaza in aceasta maniera si nu exista un tratament standard pentru toate cazurile. Desi aceste puncte nu sunt nocive, multe persoane sunt ingrijorate de aspectul inestetic al acestora sub ochi si pe fata.
Oamenii nu ar trebui niciodata sa stoarca un punct de grasime asa cum ar proceda in cazul unui cos. Acest lucru va irita pielea si ar putea rani pielea sensibila din acea zona.
Majoritatea tratamentelor facute acasa pentru milia implica exfoliere sau peeling chimic. Cu toate acestea, este important sa purtati o discutie cu medicul inainte de a folosi aceste metode mai ales in jurul ochilor. Medicul ar putea de asemenea sa sugereze un tratament la cabinetul lui.
Peeling-urile chimice
Uneori, medicul dermatolog recomanda un peeling chimic pentru a trata punctele de grasime. Totusi, este important sa ne amintim ca acele chimicale exfoliative vandute fara reteta cel mai probabil nu ne vor scapa de punctele de grasime de sub ochi.
Substante active comune ale peeling-urilor chimice sunt:
• acidul lactic
• acidul glicolic
• acidul salicilic
Totusi, zona de sub ochi este foarte sensibila, asa ca este important sa avem foarte mare grija atunci cand folosim acest tip de tratament. Vorbiti intotdeauna cu medicul dermatolog inainte de a apela la exfolianti chimici.
Tehnici dermatologice profesionale
Un medic dermatolog ar trebui sa poata indeparta punctele de grasime de sub ochi folosind anumite tehnici executate in cabinetul acestuia. Aceste tehnici includ:
- Extractia punctelor de grasime este un proces comun in care medicii dermatologi folosesc un ac foarte mic, sau un bisturiu, pentru a indeparta portiunea de piele ce acopera chistul.
- Deschiderea porului astfel permite manipularea keratinei in afara cu mai multa finete. Dupa aceasta, persoanele vor trebui sa aiba grija sa previna revenirea punctelor de grasime.
- In timpul ablatiei cu laser, medicul dermatolog va folosi un laser mic care se va concentra pe punctul respectiv, deschizand porul.
In unele cazuri, crioterapia poate constitui o metoda de tratament care merita a fi efectuata. Crioterapia foloseste nitrogen lichid pentru a ingheta si distruge milia. Cu toate acestea, deoarece pielea din jurul ochilor este sensibila, aceasta nu este cea mai buna metoda pentru a trata punctele de grasime din aceasta zona. Poate fi o tehnica dureroasa si poate cauza schimbari de pigmentare si cicatrici.
Nu toate cazurile de milia faciala pot fi prevenite deoarece unele persoane sunt mai susceptibile si mai sensibilie la aparitia acestora decat alte persoane.
Cateva metode generale de preventie includ mentinerea unei rutine de ingrijire a pielii care include tehnici delicate de curatare si evitarea leziunilor si traumatismelor la nivelul pielii.
Punctele de grasime sunt mici chisturi care se dezvolta datorita unor acumulari de keratina sub piele. Ele sunt comune la nivelul fetei si in jurul ochilor.
Punctele de grasime nu sunt cosuri, iar incercarea de a le sparge poate cauza mai multa inflamatie si cicatrici. Acesti pori trebuie sa elimine keratina acumulata pentru ca punctele sa dispara.
Tratamentele profesionale efectuate de medici specialisti pot ajuta la indepartarea punctelor mai adanci sau a celor aflate in zone sensibile cum ar fi in jurul ochilor.
Orice persoana care prezinta milia recurenta in aceeasi zona in care punctele de grasime au aparut inainte va trebui sa vorbeasca cu un medic de familie sau cu medicul dermatolog pentru un diagnostic complet si pentru a discuta optiuni de tratament.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.