Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?

Actualizat: 22 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce sunt enzimele cardiace


Biomarkerii cardiaci sunt substante endogene eliberate in fluxul sanguin atunci cand muschiul inimii este deteriorat sau stresat.

Masurarea acestor biomarkeri este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea, evaluarea riscului si gestionarea sindromului coronarian acut , o afectiune care poate pune viata în pericol, caracterizata prin debutul brusc al durerii persistente in piept, cu iradiere la nivelul bratului stang predominant, umeri, stomac sau maxilar, dificultati de respiratie, greata, transpiratie si ameteli.

Enzimele cardiace au inceput sa fie utilizate de la mijlocul secolului al XX-lea in evaluarea pacientilor cu suspiciune de infarct miocardic acut.

Biomarkerii utilizati atunci nu sunt relevanti clinic astazi, deoarece biomarkerii mai sensibili si specifici i-au inlocuit. Troponinele sunt biomarkerii cardiaci cheie in medicina moderna pentru diagnosticarea ischemiei miocardice acute. Spre deosebire de creatinkinaza , care de obicei creste la 6 pana la 12 ore dupa sosirea la serviciul de urgenta, troponinele prezinta o crestere in majoritatea cazurilor de infarct miocardic acut in 2 pana la 3 ore de la sosire.

Cum se realizeaza testarea enzimelor cardiace si ce inseamna valorile crescute?

Testarea valorilor enzimelor cardiace se va face prin prelevarea unei probe de sange. Recoltarea sangelui se va face ca pentru orice analiza obisnuita, ulterior urmand ca proba sa fie trimisa la un laborator pentru investigatii.

Persoanele care fac analiza nu necesita pregatire prealabila. Deseori medicii solicita acest test in situatii de urgenta, atunci cand o persoana poate suferi un infarct miocardic.

Rezultatele analizarii enzimelor cardiace pot indica daca o persoana a avut un atac de cord. Nivelurile troponinelor sunt in mod normal atat de scazute incat aceste enzime sunt nedetectabile in sange. Daca enzimele sunt regasite in proba trimisa la laborator, este posibil ca persoana in cauza sa fi avut un infarct sau alte leziuni la nivelul inimii.

Rezultatele testarii enzimelor cardiace pot ajuta medicii sa evalueze chiar si nivelul deteriorarii cardiace cauzate de infarct. Cu cat nivelul de troponina este mai mare in sange, cu atat inima este mai grav deteriorata.

Specialistii din domeniul medical masoara troponina in nanograme pe mililitru (ng/mL). Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat creste si probabilitatea existentei unui atac de cord. Un test ce vizeaza masurarea biomarkerilor cardiaci ar putea arata valori normale daca este realizat prea devreme dupa o trauma a inimii. In consecinta, medicii vor putea repeta acest test dupa cateva ore.

Alti factori ce pot mari nivelurile enzimelor cardiace

Dozarea troponinei cardiace este de prima intentie utilizata pentru a diagnostica un infarct miocardic acut. Cu toate acestea, troponinele cardiace pot fi crescute si in alte situatii care nu au legatura cu ischemia cardiaca.

Niveluri crescute de troponine cardiace pot aparea in contextul interventiei chirurgicale pe cord deschis, interventiei coronariene post-percutanate, emboliei pulmonare, bolii renale in stadiu terminal, pericardita, miocardita, disectie aortica Stanford A, insuficienta cardiaca acuta sau cronica decompensata, exercitii fizice intense, chimioterapie cardiotoxica , ablatia cu cateter cu radiofrecventa a aritmiilor, cardioversia fibrilatiei atriale sau flutterul atrial, defibrilarea pentru fibrilatie ventriculara sau tahicardie, amiloidoza, contuzie cardiaca din traumatismul peretelui toracic contondent, sepsis ai rabdomioliza.

Optiuni de tratament

Deoarece exista si alti factori, in afara de atacurile de cord, ce pot duce la ridicarea valorilor pe care enzimele cardiace le au, medicii pot solicita si alte teste de sange. In plus, pacientilor li se pot recomanda alte investigatii, precum electrocardiograma (EKG), ecografia cardiaca (ecocardiografia) sau angiografia.

Testele de stres, tomografiile cardiace si radiografiile toracice sunt alte investigatii ce pot ajuta la punerea diagnosticului.

Daca motivul pentru care enzimele cardiace sunt ridicate nu este un infarct miocardic, medicul va putea trata aproape orice afectiune de baza. De asemenea, specialistii pot recomanda schimbari ale stilului de viata, acestea avand ca scop imbunatatirea si mentinerea functiei cardiace.

Atunci cand nivelurile biomarkerilor cardiaci sunt crescute din cauza unui infarct miocardic, persoana in cauza va necesita internare in spital si tratamente specifice. Acestea pot include medicamente si chiar interventii de revascularizare percutane sau chirurgicale. Tratamentele au ca scop restabilirea fluxului de sange catre inima si reluarea functiei acesteia.

In plus, persoanele care au suferit un infarct miocardic pot fi nevoite sa urmeze si alte tratamente, acestea incluzand trombolitice anticoagulante si antiplachetare.

Medicamentele de aceste tipuri au ca scop dizolvarea cheagurilor de sange sau prevenirea formarii lor. De asemenea, nitroglicerina, beta-blocantele si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sunt alte medicamente ce pot fi utilizate in cazul persoanelor ce au suferit un atac de cord.

Persoanele ce tocmai au suferit un infarct miocardic pot necesita interventii chirurgicale pe langa tratamentul cu medicamente. Montarea de stenturi coronariene sau operatia de bypass coronarian ar putea fi interventii chirurgicale eficiente. Pentru a monta un stent coronarian, medicul va ghida un tub subtire si lung printr-o artera pentru a gasi blocaje.

Cand acesta este detectat, medicul va folosi un instrument special de la capatul tubului pentru a deschide artera blocata si pentru a insera un stent metalic. Acesta din urma va mentine ulterior artera deschisa in zona problematica. Interventia de montare a unui stent coronarian va necesita mai putin timp de recuperare, comparativ cu operatia de bypass coronarian.

In ceea ce priveste operatia de bypass coronarian, medicul va indeparta o portiune din vasul blocat, urmand ca ulterior sa refaca circulatia. Operatia de bypass coronarian este o interventie chirurgicala majora ce poate fi realizata imediat dupa un atac de cord sau la scurt timp dupa, tocmai pentru a-i oferi inimii o sansa de a se recupera.

Concluzii

Enzimele cardiace, numite si biomarkeri cardiaci, reprezinta elemente ce se pot regasi in cantitati mari in sange atunci cand o persoana sufera un infarct miocardic.

Un atac de cord reprezinta o urgenta medicala, iar persoanele cu un nivel ridicat al enzimelor cardiace trebuie sa urmeze toate instructiunile medicului pentru a beneficia de cele mai bune rezultate. Oamenii care primesc un tratament rapid au un prognostic mult mai bun decat cei care sunt tratati tarziu.

Nivelurile enzimelor cardiace pot avea valori crescute si din alte motive, iar tratarea cauzelor de baza este foarte importanta. Tratamentul va varia in functie de nivelul enzimelor cardiace, dar si de afectiunea care sta la baza acestor valori anormale. Medicii vor evalua fiecare persoana si ii vor oferi cele mai bune optiuni de tratament. In plus, specialistii pot oferi sfaturi prin care stilul de viata sa devina mai sanatos, iar starea inimii sa fie imbunatatita.


Citeste si despre:

Boli asociate cu obezitatea De ce nu obtineti rezultate in urma antrenamentelor fizice, 8 motive posibile Anxietatea si senzatia de ceata mentala. Exista vreo legatura? Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Sfaturi pentru un somn odihnitor Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Exercitii pentru cuplu Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Hemoroizii externi trombozati 10 cauze surprinzatoare ale insuficientei cardiace Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice?