Papiloamele cutanate - ce sunt, de ce apar si cum sunt tratate

Actualizat: 19 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oana Alexandra Baba
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce sunt papiloamele cutanate


Papiloamele cutanate mai sunt cunoscute si sub denumirea de acrocordoane si reprezinta excrescente benigne ale pielii care se dezvolta in urma infectiei cutanate cu papilomavirusul uman  (HPV). Aceste mici formatiuni pot aparea in orice zona a corpului si de obicei nu prezinta un pericol pentru sanatatea generala a unei persoane, dar pot avea ca substrat o imunitate scazuta.

Cu toate acestea, ele devin inestetice daca se gasesc in numar crescut sau pot provoca disconfort fizic si emotional, in special atunci cand sunt prezente in zone vizibile ale corpului, in zona intima, sau cand se traumatizeaza si sangereaza sau se infecteaza.

De ce apar papiloamele

Infectia cu HPV este cauza principala a dezvoltarii papiloamelor cutanate.

Exista peste 100 de tulpini diferite de HPV, iar cateva dintre acestea sunt asociate cu formarea papiloamelor si verucilor cutanate. HPV este un virus comun, care se gaseste pretutindeni si se poate transmite prin contactul direct cu pielea (in urma unei simple strangeri de mana), prin contact cu suprafete contaminate sau prin contact sexual (verucile genitale).

Transmiterea HPV este frecventa si poate surveni in absenta simptomelor evidente.

Infectia poate ramane asimtomatica timp de luni sau ani de zile pana la dezvoltarea papiloamelor. Persoanele cu un sistem imunitar slab sau cu fisuri si leziuni minore la nivelul pielii pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta papiloame cutanate.

Acelasi virus (tulpini diferite), este responsabil si de aparitia cancerului de col uterin si pot fi implicate in aparitia cancerelor din sfera ORL.

Tipologie

Aspectul clinic al papiloamelor cutanate poate varia in functie de localizarea lor, de tipul de tulpina care le provoaca dar si de alti factori .

Ele prezinta un pedicul de care sunt atasate, sunt de consistenta moale sau elastica la atingere si pot varia in dimensiune si forma.

De obicei, prezinta culoarea pielii, dar pot fi si hiperpigmentate, negre sau rosii daca sunt traumatizate. Papiloamele pot aparea intr-o varietate de locuri pe corp, mai ales in locurile de frictiune cum sunt zona decolteului, la axile, in zona inghinala, pe pleoape, sub sani sau in zona genitala.

Cele mai multe papiloame cutanate nu provoaca simptome si sunt descoperite intamplator sau in urma unui examen fizic de rutina.

Cu toate acestea, ele pot fi usor iritate daca sunt localizate in zone expuse cum ar fi linia sutienului sau a chilotului, sau pot sangera daca sunt ranite sau frecate.

Unele persoane pot fi deranjate de aspectul inestetic al papiloamelor, mai ales daca sunt prezente in zone vizibile ale corpului, cum ar fi fata, decolteul sau mainile. In plus, prezenta papiloamelor poate afecta increderea in sine si stima de sine a unei persoane.

Diagnosticul papiloamelor cutanate se face de obicei pe baza examinului clinic obiectiv. In cazul in care aspectul dermatoscopic nu este unul tipic, medicul poate decide sa efectueze o biopsie pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude alte afectiuni cutanate, cum ar fi unele tipuri de cancer de piele.

Tratament

Tratamentul papiloamelor cutanate este de obicei optional, daca nu implica traumatizarea acestora si depinde de preferintele pacientului si de gradul de disconfort pe care il provoaca excrescentele.

Se recomanda totusi indepartarea acestora deoarece in acest fel scad sansele de a dezvolta si mai multe papiloame in zonele invecinate.

Optiunile de tratament sunt variate si includ indepartarea chirurgicala, cu bisturiu sau laser CO2, inghetarea cu azot lichid sau utilizarea de diverse substante chimice pentru a distruge excrescentele.

Prevenirea papiloamelor cutanate implica mentinerea unei igiene personale adecvate si evitarea expunerii la HPV.

Pentru preventia aparitiei verucilor genitale este foarte importanta utilizarea prezervativelor in timpul actului sexual (poate reduce riscul de transmitere sexuala a HPV), limitarea partenerilor sexuali si vaccinarea anti-HPV, care ramane o metoda de o importanta deosebita.

De asemenea, evitarea contactului cu persoanele care prezinta veruci cutanate vizibile poate ajuta la prevenirea infectiei. Este important sa se evite traumatismele pielii si sa se pastreze o igiena adecvata pentru a reduce riscul de aparitie a papiloamelor cutanate.

Vaccinul anti HPV

Vaccinarea impotriva virusului HPV presupune imunizarea impotriva tulpinilor demonstrate a fi puternic oncogene, implicate in aparitia cancerului de col uterin, si impotriva celor mai raspandite tulpini ce provoaca veruci si papiloame genitale.

Asadar in urma vaccinarii scad considerabil sansele de a dezvolta cancer de col uterin sau papiloame in zona intima.

Concluzie

In concluzie, papiloamele sau verucile cutanate sunt tumori benigne ale pielii care se dezvolta in urma infectiei cu virusul HPV.

Ele pot fi inofensive din punct de vedere medical, dar pot fi inestetice sau pot provoca disconfort fizic si emotional in unele cazuri.

Diagnosticul se face de obicei pe baza examinarii clinice. Tratamentul este optional si poate include indepartarea chirurgicala sau alte proceduri precum crioterapia sau indepartarea cu laser CO2.

Prevenirea implica mentinerea unei igiene personale adecvate si evitarea expunerii la HPV. Este important sa se consulte intotdeauna un medic specialist dermatolog pentru diagnostic si tratament adecvat.

Bibliografie

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.875517/full
https://www.health.com/skin-tags-7971599


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita Ce este sindromul Costello? Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati Probleme de sanatate care se agraveaza daca nu sunt tratate la timp Cum sunt diagnosticate si tratate fracturile osoase Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum sa tratati hemoroizii Cum sa tratati unghiile incarnate Varicele: de ce apar si cum se trateaza Durerile in gat: de ce apar si cum le tratam? Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata