Exista in jur de 40 de milioane de bacterii intr-un gram de sol si 1 milion de bacterii intr-un mililitru de apa dulce.
Pielea de pe piept este populata de 100 pana la 5.000 de microorganisme pe cm patrat, fata si scalpul au pana la 200.000 de organisme pe cm patrat si acest numar poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm patrat in zona axilei.
S-a calculat ca, pe oameni, 1012 bacterii colonizeaza pielea, 1010 bacterii colonizeaza cavitatea bucala si 1014 bacterii populeaza intestinul.
Acestea masoara doar cativa microni si joaca un rol important in viata oamenilor.
In viata noastra de zi cu zi, suntem inconjurati de milioane si milioane de microorganisme, iar bacteriile fac parte din acestea si sunt invizibile cu ochiul liber. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau benefice pentru organism si sunt cunoscute ca bacterii comensale sau saprofite. Cu toate acestea, exista numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzeaza multe boli infectioase care pot produce uneori complicatii grave sau chiar moartea.
Patogenii oportunisti sunt bacteriile care devin patogene in anumite situatii (de exemplu, cand organismul este slabit) iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis -> tuberculoza, Clostridium tetani -> tetanus, Corynebacterium diphteriae -> difterie).
Cum putem sa prevenim sau sa combatem aceste infectii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?
Dezinfectantii si antisepticele au capacitatea comuna de a dezactiva temporar sau de a omori microorganismele. Antisepticii si dezinfectantii pot face urmatoarele:sa opreasca cresterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau virusi), sa omoare microorganismele, iar anumite antiseptice au dublu efect in functie de concentratii. Altele au intotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoara bacteriile) sau fungistatic (omoara ciupercile) indiferent de concentratia folosita.
„Antisepticele sunt substante care inhiba cresterea si dezvoltarea microorganismelor, fara a afecta tesuturile organismului. Sunt folosite pe piele si tesuturi si pot avea efect bactericid si bacteriostatic (previn sau inhiba cresterea bacteriilor).”, precizeaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Bucuresti.
Mecanismul de actiune al antisepticelor este complex si variaza de la o familie de antiseptice la alta. in functie de structura lor chimica si de proprietatile lor, se deosebesc numeroase substante: alcoolul, apa oxigenata, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declansa o alergie, puterea iritanta, cat si eficienta.
„Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substante din aceasta clasa terapeutica pentru actiunea sa rapida si puternic antimicrobiana, antibacteriena, antivirala si antimicotica. Sub forma de solutie, se utilizeaza ca agent antimicrobian in infectii bacteriene, fungice si virale ale pielii si al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substante antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidina, pentru o actiune sinergica si complementara.’ mentioneaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Bucuresti.
Asocierea celor doua substante, clorura de benzalconiu si clorhexidina, se exprima prin actiune sinergica si complementara, ca agent antimicrobian in infectiile bacteriene, fungice si virale ale pielii si mucoaselor. Efectul antiseptic se instaleaza rapid, cu efect rezidual ce se mentine mai mult de 6 ore.
Alcoolul patrunde prin derm in glandele sebacee, sudoripare, radacinile firelor de par si distruge microbii, insa prezinta si unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplicatii locale iar evaporarea sa rapida determina efectul de uscaciune a pielii. in plus, nu are actiune antimicrobiana rezidualasi este usor inactivat de materiale proteice (cum ar fi sangele).
Tinctura de iod este, de fapt, o solutie alcoolizata care cuprinde iod 2% si iodura de potasiu 2%. Aceasta solutie potenteaza penetratia alcoolului prin piele si este remanenta (efect ce se mentine de la aplicare). Nu se aplica direct pe plagi sau mucoase pentru ca devine citocaustic. Nu se foloseste niciodata in comprese umede pentru ca, in contact cu apa, iodul se transforma in acid iodhidric care este iritant pentru tegumente si poate produce alergii importante.
Deoarece iodul care impregneaza tegumentul este absorbit in organism, se recomanda prudenta in folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferinte tiroidiene. Pentru eficienta maxima trebuie sa ramana pe piele cel putin 2 minute sau mai mult, daca nu este inca uscata. Exercita un efect bacteriostatic atata timp cat acesta ramane pe piele. Alte substante antiseptic, sunt destul de numeroase, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de gentiana si albastru de metilen.
Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?
Articol realizat de:
Dr. Viorel Vacaru
Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic
Laboratoire Innotech International
Reprezentanta pentru Romania
Parte a Grupului Innothera