Cum tratam parul uscat si fragil?

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pe parcursul verii trebuie sa se acorde o atentie speciala ingrijirii parului pentru ca soarele si umiditatea sunt cei mai mari dusmani ai cuticulelor parului, cauzand diverse situatii neplacute: varfuri despicate, par uscat, par cret sau fragil. In mod normal, nivelul de umiditate al unui par sanatos este de aproximativ 10%, dar lumina soarelui are aceleasi efecte daunatoare ca si cele ale aerului cald al uscatorului de par.


Parul uscat este, de obicei, simptomul expunerii la mediul inconjurator nefavorabil sau al productiei inadecvate de sebum. Sebumul este secretat de glandele sebacee aferente foliculilor de par. Productia necorespunzatoare a acestora are ca rezultat scalpul gras sau uscat. Vremea umeda, caldura excesiva stimuleaza activitatea glandelor sebacee si parul devine grasos. Temperaturile scazute si umiditatea scazuta incetinesc productia de sebum, iar in combinatie cu vantul parul va fi excesiv de uscat. 90% dintre oameni sufera de par uscat fragil sau cret, deoarece acesta este insuficient hidratat.


Exista o idee preconceputa conform careia parul unei persoane este uscat pentru ca sufera de un deficit de uleiuri naturale. Se spune ca perierea viguroasa a parului de cat mai multe ori cu o perie naturala sau aplicarea de tratamente cu uleiuri fierbinti vor hrani parul. Totusi prin aceste actiuni calitatea firului de par nu se va imbunatati intr-un mod semnificativ, iar abuzurile asupra acestuia pot avea inclusiv consecinte negative.

Parul ondulat

Persoanele cu par ondulat sau cret in mod natural sau cei care il incretesc prin tratament chimic, vor trebui sa hraneasca si sa hidrateze in mod suplimentar firul de par.
Tratamentele chimice (permanentul, vopselele de par, etc.) vor duce la scaderea accentuata a umiditatii parului, chiar pana la 2%. Cand se intampla acest lucru se va observa despicarea varfurilor parului. Daca nu se intervine imediat, iar nivelul de umiditate nu va fi ridicat catre 8% firul de par va deveni casant.
Cei care traiesc in zonele cu un climat cald, soare sau temperaturi ridicate trebuie sa se asigure ca produsele de ingrijire ale parului pe care le folosesc contin substante cu rol de protectie impotriva razelor ultraviolete daunatoare, ale soarelui.

Hidratarea parului

Pentru ca parul sa devina mai matatos si usor de pieptanat, se vor adauga sase picaturi de ulei de lavanda, dafin si lemn esential de santal (din fiecare tip cate sase picaturi) la 150 grame de ulei de susan sau soia. Pentru aplicarea acestei compozitii pe scalp se va folosi un tampon de bumbac. Apoi se va infasura parul intr-un prosop si se vor lasa uleiurile sa actioneze si sa patrunda in firul de par, timp de aproximativ 15 minute. Parul se va spala normal cu sampon. Alternativ se pot folosi seminte de in care au un rol hidratant excelent.

Tratament pentru par uscat

Parul uscat, subtire si fragil este predispus la rupere si necesita dupa spalare cu sampon un balsam pentru par, special pentru a-l impiedica sa devina casant, pentru repararea structurii de proteine si pentru a-l hidrata. Parul, vopsitul parului, tratamentele chimice, inclusiv intinderea parului cu placa din timpul coafarii acestuia, scade umiditatea parului si distruge conexiunea celulara dintre proteinele elastice.

Uleiul de argan este un ulei natural derivat din argan, o planta indigena din Maroc. Se considera ca acesta este unul din cele mai bune tratamente disponibile pentru hidratarea parului, fiind absorbit rapid si oferind acestuia o stralucire imediata. Daca alaturi de ulei de argan se adauga extract de seminte de canepa si dimeticona, beneficiile nutritive asupra firului de par sunt multiple, parul nu se va mai increti si va fi proteja impotriva deteriorarii provocate de caldura din timpul coafatului.
Indicat ar fi ca inainte de styling sa se foloseasca produse care au rolul de a hrani firul de par: gel sau crema reparatorie, balsam, etc.

Uleiul de jojoba imita proprietatile naturale ale sebumului si este folosit deseori in compozitia produselor pentru curatarea si hidratarea parului. Considerat eficient daca este adaugat in produsele de spalare si curatare a parului in forma sa pura, uleiul de jojoba hraneste si asigura umiditatea necesara firului de par.


Uleiul de emu, folosit cu mii de ani in urma de australieni hidrateaza parul in profunzime, in mod natural. Se gaseste, de obicei, in compozitia celor mai bune sampoane si balsamuri, dar poate fi utilizat atat separat cat si alaturi de vitamina E, ca tratament de par. Are calitati antifungice si antibacteriene si este deseori folosit pentru tratamentul psoriazisului scalpului, eczemelor, iritatiilor si inflamatiilor.

Proteinele de orez si proteinele de porumb sunt doua dintre cele mai eficiente ingrediente ce actioneaza in mod diferit. Proteina de orez penetreaza firul de par si ajunge la radacina acestuia avand rol semnificativ in tratarea parului deteriorat. Proteina de porumb se concentreza pe protectia firului de par si adauga stralucire folicului. Fiecare dintre acestea actioneaza diferit si au greutate moleculara diferita.

Parul casant poate fi tratat prin evitarea utilizarii unor sampoane alcaline sau care contin alcool. Coafura ar trebui protejata de caldura excesiva, in mod special de expunerea la lumina puternica a soarelui pentru a evita ca parul sa devina fragil si uscat.


Taierea in mod regulat a varfurilor de par este cel mai bun mod de scapa de varfurile despicate. Pe langa acest procedeu se va utilizat un balsam pentru uz frecvent si tratament de par, cel putin o data pe saptamana pentru a mentine parul sanatos si hidratat.
In timpul inotului, se va proteja parul cu casca, de clorul din piscina si se va clati inainte si dupa utilizarea bazinului pentru a minimiza absorbtia clorului de catre par.

Regim alimentar pentru un par sanatos

Sanatatea corpului influenteaza sanatatea parului. De multe ori parul uscat este consecinta unei diete sarace si chiar a unei deshidratari usoare. De aceea, trebuie sa se consume suficienta apa, iar regimul alimentar sa fie echilibrat, sa contina proteine, grasimi si glucide. Daca este necesar, se va lua in considerare administrarea de vitamine si suplimente minerale. Pentru tratamentul parului uscat sunt indicate vitaminele A, C, E si calciu. Starea parului depinde foarte mult de starea generala de sanatate.


Citeste si despre:

7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate Cum se manifesta hipotiroidismul la copii? Piciorul diabetic - Cum il recunoastem si cum il tratam corect? Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? 10 remedii naturale pentru matreata Trateaza natural hipotiroidismul - glanda tiroida lenesa Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Fibroza chistica sau mucoviscidoza Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament Afectiuni comune ale picioarelor Tulburarile de alimentatie Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Probleme de sanatate ale ochilor
Cere sfatul medicului ×