Clantele, telefonul sau tastatura calculatorului si chiar buretele de vase sunt mai murdare pana si decat colacul vasului de toaleta, cel pe care toata lumea s-a obisnuit sa il considere ca fiind purtatorul celor mai multi microbi.
Practic, microbi sunt peste tot, insa anumite zone ale casei sau ale locurilor care ne inconjoara devin prielnice pentru inmultirea acestor microorganisme.
Microbii sunt peste tot: in aer, in apa, in sol, dar si pe suprafetele comune, cele care vin in contact cu multe persoane, fiind practic cele mai expuse acumularii de microbi.
Tastatura
Tastatura adaposteste numerosi microbi, dar si bacterii. Practic, aceste microorganisme sunt transferate pe taste de pe maini si, in asociere cu celulele moarte, cu ramasitele de mancare si de transpiratie ajunse aici, gasesc un mediu propice de inmultire.
Cele mai murdare sunt tastaturile din birouri, intrucat ele colecteaza microbii mai multor persoane, fiind folosite la comun de catre mai multi angajati.
In egala masura, mouse-ul calculatorului este si el murdar. Dispozitivul este expus bacteriilor generate de transpiratie, particule de mancare si praf. Mai mult, studiile arata ca majoritatea angajatilor nu curata aproape niciodata mouse-ul pe care il folosesc.
Butonul de la lift
Butoanele de la lift poarta amprenta microbiana a tuturor celor care intra in contact cu ele. Intr-un top al locurilor murdare, realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Oregon, butonul de la lift ocupa locul al doilea, dupa tastatura. Concentratia de bacterii este foarte mare, cu atat mai mult cu cat sunt foarte rar dezinfectate.
Buretele de bucatarie
O echipa de experti americani de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, a aratat recent faptul ca exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati din suprafata unui burete de bucatarie. Specialistii au identificat prezenta bacteriei Campylobacter, care poate cauza paralizie.
Telefonul mobil
Multe persoane sunt de parere ca telefonul este un bun personal, considerandu-l igienic. Cercetatorii de la London School of Hygiene au descoperit culturi de salmonella, stafilococul auriu si E.coli pe telefoanle mobile.
Clantele
Clantele sau manerele usilor, atat cele din propria locuinta, dar cu atat mai mult cele din institutii publice sau din cladirile de birouri gazduiesc combinatii de particule, dar si de microorganisme care sunt usor trasportate pe maini si de aici pe haine, ajungand chiar in gura.
Barele din autobuz
Unele dintre cele mai grav infestate obiecte sunt barele din mijloacele de transport in comun. Acestea sunt atinse zilnic de sute, poate chiar mii de persoane.
Banii
Riscul de imbolnavire in cazul manevrarii banilor fara o igienizare ulterioara este foarte mare. Practic, circuitul banilor reprezinta trecerea dintr-o mana in alta a bancnotelor, pe care ajung sa salasluiasca astfel milioane de bacterii. Stafilococul auriu, Klebsiella, enterobacter sau bacilul piocianic pot fi transmise prin intermediul banilor.
Colacul vasului de toaleta
Colacul de WC ascunde bacterii si virusuri gata sa atace sistemul imunitar. Nu mai putin de 2.500 de bacterii se gasesc pe 2 centimetri patrati de colac de toaleta. Salmonella, E.Coli, stafilococul auriu sunt doar cateva dintre pericolele care pandesc de pe aceasta suprafata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.