Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi

Actualizat: 14 Martie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Clantele, telefonul sau tastatura calculatorului si chiar buretele de vase sunt mai murdare pana si decat colacul vasului de toaleta, cel pe care toata lumea s-a obisnuit sa il considere ca fiind purtatorul celor mai multi microbi.

Practic, microbi sunt peste tot, insa anumite zone ale casei sau ale locurilor care ne inconjoara devin prielnice pentru inmultirea acestor microorganisme.

Microbii sunt peste tot: in aer, in apa, in sol, dar si pe suprafetele comune, cele care vin in contact cu multe persoane, fiind practic cele mai expuse acumularii de microbi.

Locuri propice de dezvoltare a microbilor

Tastatura

Tastatura adaposteste numerosi microbi, dar si bacterii. Practic, aceste microorganisme sunt transferate pe taste de pe maini si, in asociere cu celulele moarte, cu ramasitele de mancare si de transpiratie ajunse aici, gasesc un mediu propice de inmultire.

Cele mai murdare sunt tastaturile din birouri, intrucat ele colecteaza microbii mai multor persoane, fiind folosite la comun de catre mai multi angajati.

In egala masura, mouse-ul calculatorului este si el murdar. Dispozitivul este expus bacteriilor generate de transpiratie, particule de mancare si praf. Mai mult, studiile arata ca majoritatea angajatilor nu curata aproape niciodata mouse-ul pe care il folosesc.

Butonul de la lift

Butoanele de la lift poarta amprenta microbiana a tuturor celor care intra in contact cu ele. Intr-un top al locurilor murdare, realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Oregon, butonul de la lift ocupa locul al doilea, dupa tastatura. Concentratia de bacterii este foarte mare, cu atat mai mult cu cat sunt foarte rar dezinfectate.

Buretele de bucatarie

O echipa de experti americani de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, a aratat recent faptul ca exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati din suprafata unui burete de bucatarie. Specialistii au identificat prezenta bacteriei Campylobacter, care poate cauza paralizie.

Telefonul mobil

Multe persoane sunt de parere ca telefonul este un bun personal, considerandu-l igienic. Cercetatorii de la London School of Hygiene au descoperit culturi de salmonella, stafilococul auriu si E.coli pe telefoanle mobile.

Clantele

Clantele sau manerele usilor, atat cele din propria locuinta, dar cu atat mai mult cele din institutii publice sau din cladirile de birouri gazduiesc combinatii de particule, dar si de microorganisme care sunt usor trasportate pe maini si de aici pe haine, ajungand chiar in gura.

Barele din autobuz

Unele dintre cele mai grav infestate obiecte sunt barele din mijloacele de transport in comun. Acestea sunt atinse zilnic de sute, poate chiar mii de persoane.

Banii

Riscul de imbolnavire in cazul manevrarii banilor fara o igienizare ulterioara este foarte mare. Practic, circuitul banilor reprezinta trecerea dintr-o mana in alta a bancnotelor, pe care ajung sa salasluiasca astfel milioane de bacterii. Stafilococul auriu, Klebsiella, enterobacter sau bacilul piocianic pot fi transmise prin intermediul banilor.

Colacul vasului de toaleta

Colacul de WC ascunde bacterii si virusuri gata sa atace sistemul imunitar. Nu mai putin de 2.500 de bacterii se gasesc pe 2 centimetri patrati de colac de toaleta. Salmonella, E.Coli, stafilococul auriu sunt doar cateva dintre pericolele care pandesc de pe aceasta suprafata.


Citeste si despre:

Uretritele Bolile sistemice determinate de infectiile orale Care este diferenta dintre virusuri si bacterii Bacteriile din aerul conditionat Cat de periculoase sunt bacteriile care traiesc in nas Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea? Meningita meningococica, boala provocata de bacteria Neisseria meningitidis 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Banii: purtatori de bacterii si boli Unde se ascund microbii si bacteriile? 9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice Preparatele injectabile cu botox Boala zgarieturii de pisica Vaccinurile si sarcina Cand si cum au fost descoperiti microbii