Cei mai periculosi aditivi alimentari

Publicat: 13 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Alimentele procesate sunt adesea tratate cu aditivi - substante care adauga culoare, sporesc aroma sau cresc durata de valabilitate. Aditivii nu sunt neaparat periculosi, intrucat in majoritatea cazurilor previn deteriorarea alimentelor si ajuta la mentinerea valorii nutritive a acestora.

Cu toate acestea, o dieta bogata in alimente procesate este corelata cu obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si cancer.

Aditivi asociati cu efecte negative asupra sanatatii

Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodica din acidul glutamic, un aminoacid non-esential aparut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor.

Glutamatul monosodic a fost extrem de controversat, mai ales dupa un studiu din 1969 efectuat asupra soarecilor de laborator, in urma caruia s-a constatat ca a provocat efecte neurologice nocive, afectand cresterea si dezvoltarea acestora.

Totusi, aditivul este foarte probabil sa nu aiba niciun efect asupra sanatatii creierului uman, deoarece nu reuseste sa traverseze bariera hemato-encefalica.

Consumul de glutamat monosodic a fost, de asemenea, asociat cu cresterea in greutate si cu sindromul metabolic in unele studii observationale, desi alte cercetari nu au gasit nicio legatura. Unele persoane au o sensibilitate crescuta la glutamatul monosodic si pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, transpiratii si amorteala.

Nitrit de sodiu (E250). Intalnit frecvent in carnea prelucrata, nitritul de sodiu actioneaza ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, adaugand totodata aroma sarata si culoare rosu-roz.

Atunci cand sunt expusi temperaturilor ridicate si in prezenta aminoacizilor, nitritii se pot transforma in nitrozamina, un compus care poate avea efecte nocive asupra sanatatii.

Un aport mare de nitriti si nitrozamina a fost asociat unui risc crescut de cancer la stomac, de cancer colorectal, de cancer la san si la vezica urinara. De asemenea, expunerea la nitrozamina a fost corelata cu o incidenta mai mare a diabetului de tip 1.

Caragenan (E407). Actioneaza ca agent de ingrosare, emulgator si conservant in multe produse alimentare. Este un produs natural, obtinut din anumite specii de alge marine. Se utilizeaza in produse lactate, in dulciuri, creme, sosuri, topping-uri, dressing-uri, inghetate, in fructe si legume conservate, in produse din carne, peste, oua.

Desi este reglementata folosirea sa ca aditiv, in anumite cantitati recomandate, exista studii care arata ca favorizeaza inflamarea tractului digestiv.

De asemenea, caragenanul poate creste nivelurile de zahar din sange si poate favoriza aparitia tolerantei la insulina si a diabetului zaharat. Se considera ca are un impact negativ si asupra sanatatii digestive si poate fi asociat cu formarea ulcerului.

Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant adaugat adesea in bauturi carbogazoase si utilizat in conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reactii adverse potentiale care ar trebui luate in considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu colorantii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii.

De asemenea, un consum mare de bauturi care contin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescenti si tineri. In combinatie cu vitamina C, benzoatul de sodiu se transforma in benzen, un compus toxic asociat cu dezvoltarea cancerului.


Citeste si despre:

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori? Aditivii alimentari Ce boli pot declansa colorantii alimentari? Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Ai mai multa grija de ficatul tau! Protejeaza-l cu solutii naturale Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara Aditivii periculosi din alimente Beneficiile consumului de alimente in stare naturala 10 pericole alimentare Alergiile alimentare la copii
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei