• Numarul cazurilor de melanom la nivel mondial va atinge pragul de jumatate de milion (466 914) pana in anul 2040, cu o crestere de 62% fata de numarul cazurilor din 2018
• 92% dintre persoane sunt constiente de efectul nociv asupra sanatatii cauzat de expunerea la soare, insa in acelasi timp 61% dintre acestea considera atractiva pielea bronzata
Doua mari organizatii s-au unit pentru a lansa o campanie globala de sensibilizare a publicului in lupta impotriva cancerului cutanat. In Raportul pentru 2020: oprirea epidemiei globale, Euromelanoma impreuna cu The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy au identificat trei puncte cheie pentru combaterea cancerului cutanat: imbunatatirea cunostintelor publicului cu privire la factorii de risc ai cancerului cutanat; reducerea expunerii intentionate la soare; modalitati de a face din auto-examinarea pielii o practica frecventa.
Datele adunate de World Health Organization (WHO) au aratat ca in Romania, in anul 2018, au fost diagnosticate 1107 cazuri de melanom cutanat si 1400 de cazuri de cancer cutanat non-melanom, cu o rata a mortalitatii de 438 pentru melanomul cutanat si de 500 pentru cancerul cutanat non-melanom, numarul de cazuri fiind insa mult mai mare, acestea fiind doar cazurile care au avut cod de diagnostic.
WHO prezice faptul ca pana in anul 2025, numarul cazurilor de melanoma cutanat va inregistra o crestere atat a ratei incidentei de 1% cu 1 120 de cazuri, cat si a ratei mortalitatii cu 3% mai mare cu 451 de cazuri. Pana in anul 2040, aproape 1 122 de persoane vor fi diagnosticate cu melanoma cutanat, inregistrand o crestere de 1 % fata de datele pentru 2018, corelat cu o rata a mortalitatii ce va creste la randul ei cu 9%, cu 479 de decese datorita melanomului cutanat.
„Melanomul este o problema importanta si chiar in contextul pandemiei nu poate fi ignorat. Datorita bunei organizari a medicilor dermatologi implicati in tratarea afectiunilor cutanate, pacientii cu risc au putut beneficia de consultatii in ambulator in marea majoritate a cazurilor.
Revin catre colegii nostri oncologi, cu rugamintea de a organiza impreuna un protocol al pacientului cu melanom, astfel incat, acesta sa beneficieze cat mai repede de toata asistenta necesara chiar si in astfel de conditii, cum sunt conditiile actuale, cand accesabilitatea este mai dificila. ” a declarat, Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerolg, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie.
La nivel mondial, incidenta cancerului cutanat de tip melanom cat si non-melanom a atins proportii epidemice. Se preconizeaza ca numarul cazurilor de melanom cutanat va creste de la 287.723 in anul 2018 pana la 340.271 in 2025, o crestere de aproximativ 18%.
Pana in anul 2040, numarul acestora va atinge pragul de aproape de jumatate de milion ( 466.914), o crestere totala de 62%. Mortalitatea va inregistra o crestere de la 20% cu 60.712 de cazuri in 2018 la 72.886 de cazuri in 2025 pana la 105.904 de cazuri in 2040, o crestere de 74%.
Acest raport rezuma descoperiri facute de alte organizatii, cat si comentarii ale celor mai renumiti dermatologici la nivel mondial.
„Prima sectiune a acestui raport utilizeaza date brute cu scopul de cuantifica marimea problemei atat in momentul de fata, cat si masura in care aceasta va suferi cresteri. Predictiile facute de catre WHO sunt cu adevarat socante si trebuie sa fie un semnal de alarma pentru a ne arata ca sunt necesare actiuni pentru a gestiona epidemia globala a cancerului cutanat”, a spus Veronique del Marmol, presedintele Euromelanoma.