Ingrijirea periodica a unghiilor a devenit un obicei esential pentru multi dintre noi.
In ultimii ani, manichiura cu oja semipermanenta sau aplicarea unghiilor false a castigat tot mai multa popularitate, integrandu-se in rutina de ingrijire a numeroase femei.
Cu toate acestea, lampile cu raze UV folosite in saloanele de manichiura pentru uscarea unghiilor pot prezenta anumite riscuri, inclusiv cresterea riscului de cancer de piele sau unghial.
Desi sunt de dimensiuni mici, aceste lampi functioneaza similar cu solarele, emitand radiatii UV direct pe pielea expusa.
Radiatiile emise de lampile UV sunt de tip UVA, care pot deteriora ADN-ul celulelor pielii, favorizand aparitia mutatiilor ce pot contribui la dezvoltarea cancerului.
Pielea degetelor si mainilor, impreuna cu unghiile si tesutul subunghial, sunt expuse direct acestor radiatii nocive.
Radiatiile ultraviolete (UV) sunt de mai multe tipuri, si anume UVA, UVB si UVC:
UVA: Are cea mai mica energie dintre cele trei, dar patrunde adanc in piele si poate provoca imbatranirea prematura a pielii si deteriorarea ADN-ului.
UVB: Este responsabil pentru arsurile solare si are un impact mai superficial asupra pielii.
UVC: Este cea mai periculoasa, dar, in general, este blocata de stratul de ozon si nu ajunge la suprafata Pamantului.
Unele studii sugereaza o posibila asociere intre expunerea repetata la lampile UV pentru manichiura si riscul de cancer de piele, in special in cazul persoanelor care le utilizeaza frecvent.
Cu toate acestea, riscul nu este la fel de ridicat ca in cazul expunerii prelungite la soare sau al utilizarii solarelor.
Expunerea repetata si frecventa la aceste raze UV creste clar riscul de melanom malign. Desi lampa UV este folosita doar cateva secunde pentru fiecare unghie, intensitatea radiatiilor UV este considerabila.
Cercetarile au aratat ca radiatiile UV emise de aceste lampi sunt de pana la patru ori mai puternice decat cele solare, expunand astfel pacientele la radiatii intense, dar pe perioade scurte.
Totusi, cand aceasta expunere se repeta frecvent de-a lungul anilor, riscul de cancer de piele devine mai mare comparativ cu persoanele care sunt mai putin expuse la radiatii UV.
Cu toate acestea, riscul de a dezvolta melanom malign din cauza lampilor UV folosite in manichiura este semnificativ mai mic decat cel asociat cu utilizarea aparatelor de bronzare artificiala sau a solarului.
Riscul de leziuni ADN
Un studiu publicat in SUA, in 2023 a identificat modificari ale ADN-ului si aparitia unor mutatii genetice specifice la femeile care folosesc lampa UV la fiecare doua saptamani.
Aceste modificari la nivelul ADN-ului reprezinta baza procesului de dezvoltare a cancerului, crescand semnificativ riscul de transformare maligna a celulelor.
Ulterior, cercetatorii au efectuat studii experimentale pe modele animale, cum ar fi soarecii de laborator.
Dupa expuneri de cate 20 de minute la razele UV, intre 20 si 30% dintre celulele expuse au murit.
Dupa trei sesiuni consecutive de expunere de cate 20 de minute, pana la 70% dintre celule au fost distruse.
Aceste rezultate necesita insa studii suplimentare pe subiecti umani, desfasurate pe perioade mai lungi, pentru a confirma impactul real si semnificativ al expunerii.
Melanomul malign unghial
Melanomul malign unghial este o forma rara de melanom, dar este agresiv si poate avea un impact grav asupra sanatatii.
Spre deosebire de alte tipuri de melanom, care apar pe piele, acest tip se formeaza sub unghii, adesea pe degetele mari de la maini sau de la picioare.
Expunerea repetata la radiatii UVA, cum ar fi cele provenite de la lampile UV pentru manichiura, poate contribui la dezvoltarea acestui tip de melanom.
Printre simptomele comune ale melanomului unghial se numara:
- O leziuni maronie-neagra la nivelul unghiei
- Separarea unghiei (ridicarea unghiei de pe patul unghial)
- Unghii crapate, uscate, cu tendinta la exfoliere
- Modificari de culoare ale pielii din jurul unghiei
- Echimoze unghiale (vanatai) ce se vindeca foarte greu
- Sensibilitate unghiala
Daca obisnuiti sa va faceti manichiura regulat, este important sa luati o pauza la fiecare cateva saptamani, pentru a putea identifica orice problema si pentru a reduce gradul de distrugere a unghiei.
Alunitele tegumentare pot fi analizate cu ajutorul dermatoscopiei, realizandu-se o harta a nevilor ce va identifica usor orice nev suspect de melanom.
Discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu riscul de cancer.
Alte tipuri de melanom si carcinom cutanat
Expunerea cronica la radiatii UV poate duce la dezvoltarea altor forme de melanom sau a carcinomului cu celule bazale si scuamoase.
Acestea sunt cancere ale pielii care, desi pot fi mai putin agresive decat melanomul, pot cauza leziuni semnificative si necesita tratament prompt.
Pentru a minimiza riscurile asociate cu utilizarea lampilor UV, se recomanda:
- Utilizarea lampilor LED: Acestea emit mai putin UVA si, de regula, sunt considerate mai sigure.
- Aplicarea protectiei solare: Aplicarea unui strat de crema cu SPF ridicat pe maini inainte de manichiura poate reduce expunerea la radiatii.
- Purtarea manusilor de protectie UV: Exista manusi speciale care au degetele decupate si protejeaza restul pielii de radiatiile UV.
Singura metoda de preventie a melanomului subunghial este de a evita aceste lampi UV.
Pacientii cu piele foarte deschisa la culoare, pacientii cu boli cronice sau varstnici ar trebui sa evite complet expunerea la razele UV din aceste lampi.
Pentru o preventie suplimentara, incercati sa alegeti alte tipuri de manichiura, ce nu necesita uscare la lampa.
Lampile UV utilizate in cosmetica pot contribui la riscul de dezvoltare a melanomului malign unghial si a altor forme de cancer de piele.
Desi riscurile exacte sunt inca in cercetare, este important ca utilizatorii sa ia masuri de protectie adecvate.
Constientizarea acestor riscuri si adoptarea unor masuri simple de protectie poate reduce considerabil pericolele asociate cu expunerea la radiatiile UV.
Bibliografie
https://www.molemap.co.nz/skin-care/gel-uv-lights
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/subungual-melanoma
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319100
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.