Lucruri surprinzatoare despre colesterol

Actualizat: 28 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce este riscul cardiovascular


Riscul cardiovascular reprezinta probabilitatea unui eveniment cardiovascular pe care o persoana il poate suferi intr-o anumita perioada de timp.

Printre factorii de risc cardiovascular, se regaseste colesterolul, ale carui nivele crescute se coreleaza direct cu un eveniment coronarian/ accident vascular cerebral.

In realitate, colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, responsabila de formarea membranei celulelor si anumitor hormoni.

Fiecare om are nevoie de aproximativ 300 de mg de colesterol pe zi. In cazul cardiacilor, cantitatea de colesterol nu trebuie sa depaseasca 200 de mg.

Si persoanele care mananca sanatos pot avea colesterolul mare

Studiile de specialitate au demonstrat ca factorul genetic reprezinta, de cele mai multe ori, cauza nivelului ridicat de colesterol si trigliceride din sange.

Cu alte cuvinte, poti sa ai colesterolul mare si daca esti vegetarian sau daca mananci putine grasimi de origine animala.

Hipercolesterolemia familiala este o boala ereditara care afecteaza aproximativ 1 persoana din 500.

Afectiunea provoaca cresterea nivelului de colesterol pana la 600 mg/dL, adica de aproape 3 ori mai mult decat limita normala. Boala poate cauza chiar atacuri de cord inca din tinerete.

Colesterolul ti se citeste pe fata

Cand nivelul colesterolului creste, pe piele pot aparea umflaturi de culoare rosu-galbuie, numite xantoame.

Au diferite dimensiuni si pot fi intalnite in orice parte a corpului, inclusiv pe articulatii, maini si pleoape.

Cei mai expusi la formarea xantoamelor sunt varstnicii si bolnavii de diabet.

Studiile au aratat ca reducerea nivelului de colesterol are impact atat asupra preventiei primare, cat si secundare.

Colesterolul marit face arterele sa arate ca untul

Colesterolul "rau" sau LDL este depozitat in timp pe peretii arterelor, ducand la formarea unei placi groase, ce ingusteaza arterele, restrictioneaza fluxul de sange si determina formarea de cheaguri sau trombi.

Arterele ingrosate isi pierd flexibilitatea si se "ingalbenesc". In acest caz, vasul de sange arata de parca este captusit cu un strat gros de unt inghetat.

Noile ghiduri recomanda un nivel tinta pentru LdL-colesterol cat mai jos (<100mg/dl la pacientii fara eveniment coronarian; <50-70mg/dl la pacientii care au suferit unul sau mai multe evenimente cardiovasculare)

Alimentele ambalate "fara colesterol", periculoase pentru sanatate

In mod paradoxal, alimentele din comert etichetate drept "fara colesterol" duc la cresterea acestuia in sange.

Alimentele prajite, precum si produsele de patiserie, contin uleiuri vegetale partial hidrogenate, cunoscute si sub numele de acizi grasi trans.

Acestia, impreuna cu grasimile saturate, sunt principalii vinovati de nivelul mare de colesterol din alimente. Prin urmare, verifica eticheta produsului inainte de a-l cataloga drept aliment sanatos.

Colesterolul marit provoaca probleme de erectie

Cercetatorii au aratat ca barbatii care au un nivel ridicat de colesterol "rau" in sange sunt mai predispusi la cancer testicular, disfunctii erectile, insuficienta renala si chiar Alzheimer.

Totodata, alimentatia bogata in grasimi saturate mareste riscul de ciroza hepatica si cancer hepatic.

Un ou iti da tot colesterolul de care ai nevoie

Cantitatea ideala de colesterol provenita din alimente nu trebuie sa depaseasca 300 de miligrame pe zi, avertizeaza cercetatorii. Exact atat colesterol cat se gaseste intr-un ou.

Prin urmare, daca ai consumat un ou fiert la micul dejun, ar trebui sa nu mai mananci in ziua respectiva niciun aliment bazat pe grasimi saturate sau acizi grasi trans.

Colesterolul prea mic este asociat unui risc mai mare de cancer

Cand nivelul colesterolului scade sub 150 mg /dL, sanatatea este pusa in pericol. Un exemplu este riscul de nastere prematura la femeile gravide.

Totodata, nivelul scazut de colesterol total a fost asociat cu anxietatea si depresia. Din contra, mentinerea colesterolului in limite normale te protejeaza de cancer.

Ce trebuie sa retii despre colesterol

Colesterolul este un subiect complex si adesea inteles gresit.

Exista colesterol bun si colesterol rau: Colesterolul HDL (lipoproteine de inalta densitate) este considerat colesterol "bun" deoarece ajuta la eliminarea colesterolului LDL (lipoproteine de joasa densitate) sau "rau" din sange, reducand riscul de boli de inima.

Nivelurile ridicate de colesterol HDL sunt benefice pentru sanatate.

Colesterolul este esential pentru organism: Este necesar pentru producerea membranelor celulare, hormonilor (precum estrogenul si testosteronul) si vitamina D. Fara colesterol, corpul nostru nu ar putea functiona corect.

Corpul produce colesterol: Majoritatea colesterolului din corpul nostru este produs de ficat, nu provine din alimente. Chiar daca urmati o dieta stricta fara colesterol, corpul va continua sa produca colesterol pentru a satisface nevoile organismului.

Dietele cu continut scazut de grasimi nu sunt intotdeauna benefice: Unele studii arata ca o dieta saraca in grasimi nu este neaparat mai sanatoasa. Este mai important sa se concentreze pe tipul de grasimi consumate.

Grasimile trans si grasimile saturate ar trebui evitate, in timp ce grasimile nesaturate (din peste, avocado, nuci) sunt benefice.

Colesterolul din alimentatie nu afecteaza intotdeauna colesterolul din sange: Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul din alimentatie are un impact redus asupra nivelului de colesterol din sange.

Factorii genetici si alti factori de stil de viata, cum ar fi exercitiile fizice si fumatul, joaca un rol mai mare.

Stresul poate afecta nivelul de colesterol: Stresul cronic poate influenta nivelurile de colesterol. Cand suntem stresati, corpul nostru produce mai mult colesterol pentru a ajuta la repararea celulelor si la producerea de energie suplimentara.

Colesterolul nu are simptome evidente: Nivelurile ridicate de colesterol nu cauzeaza simptome directe. Singura modalitate de a sti daca aveti colesterol ridicat este printr-un test de sange.

Multi oameni pot avea colesterol ridicat fara sa stie, crescand riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

Exercitiile fizice regulate pot imbunatati nivelurile de colesterol: Activitatea fizica ajuta la cresterea nivelului de HDL (colesterol bun) si poate contribui la reducerea nivelului de LDL (colesterol rau).

Factori genetici: Colesterolul ridicat poate fi ereditar. Hipercolesterolemia familiala este o afectiune genetica care determina niveluri foarte ridicate de colesterol LDL inca de la o varsta frageda, crescand semnificativ riscul de boli de inima.

Rolul colesterolului in functia creierului: Colesterolul este crucial pentru functionarea creierului. Aproximativ 25% din colesterolul din corpul nostru se afla in creier, unde ajuta la formarea sinapselor si la comunicarea intre celulele nervoase.

Aceste informatii surprinzatoare subliniaza complexitatea rolului colesterolului in organism si importanta mentinerii unui echilibru adecvat pentru o sanatate optima.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Sustinerea psihologica in oncologie 4 mituri despre colesterol 10 trucuri pentru a reduce colesterolul Colesterolul: mit si realitate Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol 8 cauze ale colesterolului marit