10 moduri de a reduce simptomele sindromului premenstrual

Actualizat: 28 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sindromul premenstrual afecteaza majoritatea femeilor intr-o oarecare masura, la un anumit moment pe parcursul anilor fertili ai vietii. Simptomele pot varia de la o retentie usoara de lichide, pana la oscilatii severe ale dispozitiei si/sau depresie.

1. Cea mai severa forma a sindromului premenstrual poarta numele de Tulburarea disforica premenstruala. Aceasta se poate trata cu antidepresive, unul dintre cele mai folosite fiind Prozac. Femeile care vor sa diminueze sau sa elimine simptomele sindromului premenstrual, dar care nu vor sa ia Prozc, pot incerca unele dintre metodele descrise mai jos, care s-au dovedit a fi eficiente la multe femei.

2. Cercetarile au dovedit ca puteti reduce simptomele pana la aproape jumatate din acestea (inclusiv oscilatiile dispozitiei, depresia si crampele menstruale) numai prin administrarea zilnica a 1200 mg de calciu. Calciul este un nutrient important pentru femeile de orice varsta in scopul prevenirii osteoporozei care ar putea aparea la varstele mai inaintate.

3. Una dintre cele mai bune modalitati de a reduce sindromul premenstrual este prin practicarea regulata de exercitii fizice. Nu numai ca exercitiile fizice diminua, sau uneori chiar indeparteaza sindromul premenstrual, dar este de asemenea un mod excelent de a reduce stresul si de a diminua riscul dumneavoastra de imbolnavire, cum ar fi bolile cardiace si cancerul.

4. Femeile care prezinta ca simptom premenstrual o tensiune la nivelul sanilor pot micsora sau indeparta acest simptom prin administrarea zilnica de 600 UI de vitamina E. De asemenea, se pare ca vitamina E are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, poate sa reduca riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer si are multe alte beneficii pentru sanatate, conform cercetarilor de specialitate.

5. Modificarile in dieta pot ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi umarea unei diete vegetariene saraca in grasimi, si/sau diminuarea ingestiei de zahar rafinat, sare, carne rosie, alcool si cafeina. Cresterea consumului de carbohidrati complecsi, vegetale cu frunze verzi, fructe si cereale este de asemenea recomandabila pentru multe femei.

6. Femeile care ravnesc dupa zahar in timpul zilelor in care prezinta simptomele sindromului premenstrual simt adeseori o usurare prin suplimentarea dietei lor cu 300 pana la 500 mg de magneziu. Magneziul reduce de asemenea tensiunea de la nivelul sanilor.

7. Unele femei prezinta o scadere a simptomelor prin administrarea zilnica de 50 pana la 300 mg de vitamina B6. Fiti insa atente pentru a preveni supradozarea de vitamina B6, pentru ca daca acest nutrient este consumat in cantitati prea mari, poate da efecte secundare, cum ar fi amortelile si scaderea sensibilitatii nervoase.

8. Tratamente alternative care ar putea fi de ajutor includ administrarea zilnica de 1500 mg de ulei de ciubotica cucului sau folosirea de creme ce contin progesteron natural (cantitatile variaza in functie de produs).

9. Unele femei pot sa tina sub control simptomele sindromului premenstrual prin folosirea de anticonceptionale orale; totusi, este important sa puneti in balanta argumentele probabil si contra ale unui tratament hormonal de vreme ce efectele secundare ale contraceptivelor sunt uneori mai suparatoare decat simptomele sindromului premenstrual.

10. Alte tratamente care ar putea fi folositoare sunt cele cu medicamente precum ibuprofen, naproxen si altele care sunt specific concepute pentru ameliorarea simptomelor premenstruale cum este Midol. Aspirina nu este o alegere buna pentru femeile aflate in perioada ciclului menstrual datorita potentialului sau de a creste durata si severitatea sangerarii menstruale.


Citeste si despre:

Cele 12 minuni ale bananelor pentru sanatate Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Depresia - tristetea patologica Partile pozitive ale menopauzei Un sindrom premenstrual bine diagnosticat poate fi tratat! Sindromul premenstrual Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Cauzele aparitiei sindromului premenstrual Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual Sindrom premenstrual - tratament cu remediile florale Bach Tulburarea disforica premenstruala Sindromul hipersexualitatii - cauze, simptome si tratament Crampele menstruale Estrogenul si emotiile la femei
Cere sfatul medicului ×