Mastectomie

excizie chirurgicala a glandei mamare.
Mamectomia simpla, efectuata pentru tumori extensive, dar nu neaparat invazive implica simpla excizie a glandei; pielea si daca este posibil si mamelonul sunt pastrate, poate fi implantata o proteza pentru a da aspectul de normalitate.
Cand neoplasmul mamar s-a extins la ganglionii limfatici se efectueaza mamectomia radicala. Procesul clasic presupune excizia sanului impreuna cu pielea, muschiul pectoral subiacent si ganglionii limfatici axilari. Dupa interventie, se efectueaza radioterapie si sau chimioterapie. In chirurgia moderna se pastreaza muschiul pectoral.
Sinonim: mamectomie.

Citeste si despre:

Ce este permis si ce nu dupa mastectomie? Mastectomia profilactica Remodelarea sanilor Chirurgia reconstructiva Cancerul mamar la barbat Reconstructia mamara – riscuri si beneficii Implanturile mamare - ce presupune interventia si riscurile ce pot aparea Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Cancerul de san si sarcina