Tratamentele locale in oncologie

Actualizat: 18 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Ce este cancerul


Cancerul este un grup de boli caracterizate prin cresterea necontrolata si diseminarea anormala a celulelor. Aceste celule canceroase pot invada si distruge tesuturile sanatoase, afectand functionarea normala a organismului.

Cancerul poate aparea in aproape orice parte a corpului si poate varia foarte mult in functie de tipul de celule afectate si de organul implicat.

Cum tratam cancerul

Cancerul poate sa fie tratat in secolul 21 printr-o serie de modalitati locale, care variaza de la clasicele operatii chirurgicale si radioterapie pana la interventii minim invazive de chimio si radioembolizare sau imunomodulare locala.

Optiuni terapeutice

Interventie chirurgicala

Chirurgia reprezinta una dintre principalele terapii in cancer, permitand indepartarea tumorii sau eventual a intregului organ, unde se afla tumora. Aceasta necesita o forma de anestezie (locala, regionala sau generala).

Tumora poate sa fie indepartata cu ajutorul bisturiului dar mai modern exista si alte modalitati cum ar fi laserul, crioterapia si terapia fotodinamica.

De asemenea, operatia poate sa fie deschisa sau minim invaziva. Rolul chirurgiei in cancer este fie de a indeparta tumora in scop curativ, fie de a micsora tumora pentru a ameliora simptomele.

Principalele complicatii ale chirurgiei sunt durerea si infectia.

Radioterapie

Radioterapia utilizeaza doze mari de radiatii pentru a distruge celulele tumorale spre deosebire de radiologie, unde sunt utilizate doze mici, strict cu scopul de a obtine imagini. Astfel aceste doze mari lezeaza ADN-ul celular.

Daca aceste leziuni sunt suficient de severe, incat sa nu mai poata sa fie reparate, celulele isi pierd capacitatea de diviziune sau sunt distruse si indepartate de catre organism.

Totusi rezultatele nu se vad pe moment, astfel ca dureaza zile pana celulele incep sa moara si ele continua sa moara pe parcursul a cateva saptamani sau luni.

Astfel radioterapia este folosita atat cu scop curativ dar si stopare a cresterii tumorale si de ameliorare a simptomelor.

Exista 2 tipuri de radioterapie principale: externa si interna.

Tipul de radioterapie utilizat depinde de:
- tipul cancerului
- dimensiunea tumorala
- localizarea tumorii in corpul pacientului
- cat de aproape este tumora de un organ sensibil la radiatii
- starea clinica generala si istoricul medical
- daca vor fi administrate si alte tratamente pentru cancer
- varsta

Radioterapia externa utilizeaza un aparat care emite radiatii tintit la nivelul cancerului.

Medicul radioterapeut in prealabil pe baza imaginilor de radiologie defineste planul de iradiere astfel incat leziunile asupra tesutuilor adiacente sa fie minime. Aparatul in timpul procedurii se poate roti in jurul pacientului, dar nu vine in contact cu pielea direct.

Radioterapia interna consta in plasarea materialului radioactiv in corpul pacientului. Acest material poate sa fie solid sau lichid.

Brahiterapia reprezinta radioterapia ce utilizeaza material solid, fiind o forma de tratament local si utilizeaza seminte sau capsule cu material radioactiv, care sunt plasate in tumora sau in apropierea tumorii.

Acestea vor emite radiatii pentru o perioada de timp. Este folosita in special pentru cancerele de gat si cap, san, col uterin, prostata si ochi.

Radioterapia cu material lichid consta in injectarea intravenoasa a materialului radioactiv, fiind o forma sistemica de tratament.

Radioterapia poate sa fie singura metoda pentru tratamentul cancerului dar poate sa fie si combinata cu chirurgia sau tratamentul oncologic.

In functie de momentul efectuarii se imparte astfel:

- inainte de interventia chirurgicala (neoadjuvant) pentru a reduce volumul tumoral

- in timpul interventiei chrirugicale pentru e evita trecerea radiatiilor prin piele

- dupa interventia chrirurgicala (adjuvant) pentru a distrgue celulele tumorale ramase

Radioterapia utilizata pentru ameliorarea simptomelor face parte din masurile paliative. Astfel radioterapia externa poate sa micsoreze tumora si sa diminueze astfel durerea, problemele cu respiratia sau sa amelioreze disfunctia vezicala sau disfunctia intestinala.

Reactiile adverse depind de organul iradiat. Totusi sunt si reactii ce apar indiferent de locul iradiat: pierderea parului, oboseala, iritarea tegumentului.

Iradierea capului determina dificultati de alimentatie, pierderea dintilor, greata.

Iradierea abdomenului determina varsaturi si diaree. Iradierea pelvisului poate determina disfunctie sexuala, tulburari de mictiune si diaree.

Tratament minim invaziv

Multiplele reactii adverse aparute datorita terapiilor sistemice au determinat cercetatorii sa gaseasca metode de administrare directa intratumoral a medicatiei oncologice.

Astfel se minimizeaza efectele sistemice ale acestora, dar si creste concentratia medicatiei intratumoral.

Totusi pe cat de bine ar suna in teorie aceaste tehnici, rezultatele inca nu sunt comparative cu terapiile sistemice.

Cel mai frecvent aceste tehnici se folosesc in tumorile ficatului. La momentul actual sunt preferate la pacientii, care nu pot fi supusi interventiei chrirugicale de excizie a tumorii sau de transplant hepatic.

Se poate folosi atat in hepatocarcinom cat si pentru o metastaza.

Radioablatia se poate efectua prin operatie deschisa dar mai modern se folosesc laparoscopia si abdordul percutan.

Cele mai bune rezultate se obtin pe tumori de maxim 3 cm. Tumorile aflate in apropierea vaselor cu diametru de peste 1 cm nu pot fi tratate prin radioablatie, deaorece scade temperatura generata in tumora.

Abordul percutan trebuie evitat in tumorile aflate la marginea inferioara a ficatului, datorita riscului de perforatie intestinala sau lezare diafragmatica.

Ablatia cu microunde a ajuns sa fie o alternativa la radioablatie. Ca si avantaje merita mentionate temperatura intratumorala mai mare si pierderi mai scazute de caldura prin vasele de sange, tratarea mai multor tumori si durere mai mica postprocedurala.

Administrarea de chimioterapie intrahepatic prin artera hepatica inca nu a demonstrat eficienta superioara agentilor clasici, iar noile terapii sistemice par sa ofere eficienta buna cu mai putine reactii adverse astfel ca aceasta tehnica ramane o optiune doar pentru cazuri selectate.
Trebuie practicata doar in centre cu experienta.

Este indicata la pacientii cu tumori izolate, in special metastaze unice, care primesc sange in special din circulatia arteriala, fata de parenchimul hepatic normal, care primeste sange predominant din circulatia portala

Totusi, chiar daca chimioterapicul este livrat direct in tumora, datorita vascularizatiei anormale a tumorii, acesta ajunge si in circulatia generala. Acest aspect apare mai ales in tumorile de dimensiuni mari.

Implanturile cu Carmustina

Acestea au fost prima forma de chimioterapie localizata. Sunt folosite in glioblastom, o forma de cancer a creierului.

Deoarece aceasta tumora este dificil de indepartat in totalitate prin chirurgie, o sa fie excizata cea mai mare parte si ulterior sunt plasati polimeri care contin Carmustina pentru a impiedica dezvoltarea tumorii.

Microsfere Paclimer

Aceste sfere contin Paclitaxel si sunt utilizate pentru administrare intraperitoneala si preventia recurentei cancerului ovarian.

Medicamente topice in tumorile cutanate

5- Fluorouracil este un chimioterapic ce este administrat sistemic dar poate sa fie aplicat si pe leziuni precanceroase cum ar fi keratoza actinica, dar si forme usoare de carcinom bazocelular si carcinom scuamocelular.

Efectele sistemice sunt evitate, dar poate sa apara inrosirea pielii la locul aplicarii.

Imiquimod este un imunomodulator local, aplicat pe keratoza actinica, dar si pe forme superficiale de carcinom bazocelular. Acesta permite sistemului imun sa actioneze la nivelul tumorii, pentru a o distruge.

Administrarea intravezicala de BCG

Tratamentul cu BCG pentru cancerul de vezica urinara, care nu a invadat muschiul vezicii urinar este una dintre cele mai de succes forme de imunoterapie.

Acesta reduce riscul de recurenta si progresie. Poate sa fie folosita si impreuna cu interventia chirurgicala in forme mai avansate local.

Ca si reactii adverse poate sa determine manifestari similare unei raceli (febra, frison, oboseala, dureri).

Concluzie

O parte din terapiile locale pentru cancer au rol principal in tratamentul acestei boli, pe cand altele abia incep sa fie folosite si sa intre printre tratamentele uzuale.

Bibliografie
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/surgery
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-surgery/art-20044171
https://www.cancer.org/cancer/types/basal-and-squamous-cell-skin-cancer/treating/other-than-surgery.html
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy


Citeste si despre:

Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata Adenocarcinomul cauze, simptome si tratament Cancerul rectal: factori de risc, simptomatologie si tratament Tratamentul oncologic in cancerul de prostata Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Tumorile oculare din perspectiva oncologului Tratamentul tumorilor osoase Cicatricile hipertrofice: preventie si tratament Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san