Brahiterapia utilizata pentru a trata diverse tipuri de cancer

Actualizat: 27 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este brahiterapia


Brahiterapia este un tip de radioterapie, utilizata in tratamentul cancerului. Brahiterapia este o radioterapie tintita, ceea ce inseamna ca permite medicilor sa livreze doze mari de radiatii catre zone mai specifice din corp, mai bine delimitate. In radioterapia clasica, aceste doze sunt livrate din exterior si actioneaza asupra intregului organism.

Brahiterapia se numeste si radioterapie interna. Poate cauza mai putine efecte adverse decat radioterapia externa, iar timpul de tratament este de regula mai scurt atunci cand se utilizeaza brahiterapia.

Cand se utilizeaza?

Brahiterapia este o radioterapie specifica oncologica, ceea ce inseamna ca se utilizeaza pentru a trata diverse tipuri de cancer. Acestea includ:
• Cancer coledocian
• Cancer cerebral
Cancer de san
• Cancer cervical
• Cancer endometrial
• Cancer esofagian
• Cancerele din regiunea cap si gat
• Cancer pulmonar
• Cancer pancreatic
• Cancer prostatic
• Cancer rectal
• Cancer de piele
• Cancer vaginal
• Cancer de tesuturi moi

Brahiterapia poate fi folosita de una singura, sau in combinatie cu alte tratamente. De exemplu, brahiterapia este uneori utilizata dupa o interventie chirurgicala, pentru orice celule tumorale eventual ramase. Brahiterapia poate fi asociata si cu radioterapia externa.

Riscuri

Efectele adverse ale brahiterapiei sunt specifice pentru regiunea tratata. Fiindca brahiterapia concentreaza radiatiile doar in zona ce trebuie tratata, efectele adverse vor fi date de acea regiune/organ. Poate aparea rigiditate, tumefiere in acea zona. Discutati cu medicul despre efectele adverse normale si cele ce nu ar trebui sa apara.

Pregatirea pacientului

Inainte de a incepe brahiterapia, va veti intalni cu un medic specialist in radioterapia oncologica, deci un radiolog oncolog. Acesta poate face anumite teste inainte, pentru a determina un plan de tratament. Testele precum radiografiile, CT sau RMN sunt utile inainte de inceperea brahiterapiei.

Tehnica brahiterapiei

Tratamentul brahiterapiei implica livrarea de material radioactiv in organism, in locul cat mai apropiat de tumora maligna existenta. Tehnica de livrare a radiatiilor depinde de mai multi factori, precum locatia si gradul de extindere a cancerului, starea generala de sanatate si scopurile tratamentului.

Radiatiile pot fi livrate inauntrul unei cavitati din organism, sau intr-un tesut:

• Radiatia livrata intr-o cavitate.  Aceasta tehnica poarta numele de brahiterapie intracavitara. Un dispozitiv ce contine material radioactiv este plasat intr-un orificiu extern al organismului, ce comunica cu o cavitate, precum traheea sau vaginul. Dispozitivul poate fi cilindric, pentru a se potrivi cu locul de introducere. Dispozitivul va fi implantat de catre echipa medicala fie manual, fie utilizat un aparat computerizat special pentru acest lucru. Testele imagistice, precum ecografia sau CT, pot fi utilizate in timpul implantarii, pentru ca medicii sa fie siguri ca pozitia este corecta.

• Radiatia livrata intr-un tesut.  In timpul brahiterapiei interstitiale, dispozitivele cu material radioactiv sunt plasate intr-un organ, precum prostata sau glanda mamara. Dispozitivele sunt de forma unor fire, baloane sau mici capsule. Exista diverse tehnici de brahiterapie interstitiala, fie utilizand ace sau aplicatoare speciale, fie tuburi lungi, goale, incarcate cu capsulele radioactive. In unele cazuri, in timpul operatiei se vor insera catetere ce vor fi apoi umplute cu material radioactiv, pentru sedintele de brahiterapie. Ca si in cazul brahiterapiei intracavitare, brahiterapia interstitiala poate beneficia de ghidaj ecografic sau CT, pentru a plasa dispozitivele in cele mai eficiente pozitii.

Dozele din brahiterapie

Brahiterapia poate fi realizata intr-o sesiune scurta, in cadrul brahiterapiei cu doza mare, sau pe parcursul mai multor sesiuni, in cadrul brahiterapiei cu doza mica. Uneori insa, sursa de radiatii este plasata si functioneaza permanent in organism, la locul afectat.

Brahiterapia cu doza mare

Aceasta este deseori o terapie fara internare, ceea ce inseamna ca sesiunile sunt scurte, iar pacientul nu trebuie sa fie internat in spital pentru a beneficia de tratament. Materialul radioactiv este plasat in organism pentru o perioada scurta, de pana la 20 de minute. Numarul de sesiuni variaza, dar in general se fac 1-2 sesiuni pe zi, pe parcursul a catorva zile sau saptamani.

In timpul brahiterapiei, veti sta intr-o pozitie confortabila, aleasa in functie de locul in care se face tratamentul. Echipa medicala va implanta dispozitivul radioactiv, de diferite forme. Odata plasat medicamentul, echipa medicala va parasi camera, dar veti fi in continuare supravegheat dintr-o camera apropiata, de unde medicul va poate vedea si auzi. In timpul brahiterapiei, nu ar trebui sa simtiti durere de niciun fel, dar daca totusi simtiti un disconfort sau aveti vreo ingrijorare, nu ezitati sa le comunicati medicilor.

Odata ce materialul radioactiv este indepartat din organism, fiti sigur ca nu va mai aflati sub radiatii si nu mai exista niciun pericol. Va puteti relua activitatile obisnuite, iar medicul va va face recomandari pentru urmatoarele zile sau pentru perioada dintre sedinte.

Brahiterapia cu doza mica

In cadrul acestui tip de brahiterapie, doze mai mici de radiatii sunt eliberate in timp, pe perioade mai lungi: de la cateva ore la cateva zile. Pacientii care fac acest tip de brahiterapie stau, de regula, internati in spital.  

Materialul radioactiv este plasat in organism cu aceleasi tehnici ca si la brahiterapia cu doza mare. Fiindca radiatiile raman in interiorul organismului, sansele de a iradia persoanele din jur sunt mici. Totusi, veti primi o camera individuala in spital, unde veti sta internat pentru desfasurarea brahiterapiei. De asemenea, vizitele vor fi limitate conform regulilor impuse de echipa medicala. In special femeile insarcinate si copiii nu va pot vizita in spital. Echipa medicala se va asigura ca aveti toate necesarele, insa poate fi stricta in legatura cu timpul petrecut impreuna cu dumneavoastra si/sau in camera dumneavoastra.

Nici in timpul brahiterapiei cu doza mica, nu ar trebui sa simtiti durere. Totusi, disconfortul poate aparea din cauza timpului petrecut in spital, in camera, timp de cateva zile. Dupa o anumita perioada de timp, dispozitivul radioactiv va fi indepartat din organism, iar odata completa brahiterapia, veti putea primi vizitatori, fara restrictii.

Brahiterapia permanenta

In unele cazuri, precum pacientii cu cancer prostatic, brahiterapia poate fi permanenta. Dispozitivul radioactiv este plasat in prostata si mentinut pentru o perioada nedeterminata. Odata instalat dispozitivul, nu ar trebui sa simtiti durere sau disconfort din cauza lui. Acesta va emite doze mici de radiatii catre zona afectata. De regula, dozele sunt atat de mici incat nu reprezinta un pericol pentru cei din jur, ceea ce inseamna ca persoanele apropiate va pot vizita fara probleme. Totusi, medicul va poate ruga sa limitati timpul petrecut cu femeile insarcinate si cu copiii, cel putin in prima faza a brahiterapiei. Cantitatea de radiatii se va reduce in timp, iar aceste restrictii vor disparea si ele.

Rezultate

Dupa brahiterapie, medicul va efectua teste imagistice, pentru a vizualiza modificarile tumorii. Astfel se va decide daca brahiterapia a fost eficienta si daca da, cat de eficienta. Rezultatele in urma brahiterapiei sunt din ce in ce mai bune, mai ales in ultimii ani, iar raportul beneficiu-risc este cu siguranta favorabil pentru majoritatea pacientilor.

Concluzie

Brahiterapia sau radioterapia interna este un tip de radioterapie tintita, utilizata in tratamentul pacientilor oncologici. Cu riscuri mult mai reduse decat radioterapia externa, brahiterapia reuseste sa micsoreze cu succes tumorile maligne, fie situate intr-o cavitate, fie intr-un tesut din organism.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/brachytherapy/about/pac-20385159
https://www.radiologyinfo.org/en/info/brachy


Citeste si despre:

Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Cancerul endometrial Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin Cancerul de prostata Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Informatii generale despre cancer Aspecte diagnostice si terapeutice ale cancerului endometrial Cum diferentiem simptomele cancerului anal de cele ale altor afectiuni? In ce consta radioterapia, reactii adverse si tipuri Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins